Hur långa ska mina skidor vara?

Hur långa ska mina skidor vara?

Att hitta rätt längd på skidorna, oavsett om du ska köpa eller hyra, kan vara skillnaden på framgång eller fiasko! Det spelar i alla fall en stor roll, tillsammans med andra detaljer.

Få personlig rådgivning om hur du köper de perfekta skidorna. Kontakta skidshoppen här eller se aktuella erbjudanden på skidor för herrar, damer och barn här >>

"Förr i tiden", innan carvingskidorna gjorde sitt intåg, var det stor prestige i att ha de längsta skidorna, gärna 20-30 cm längre än ens längd. I kabinliften var det många som ställde skidorna ovanpå slalompjäxan för att de skulle se ännu längre ut! I och med födelsen av carvingskidan (på 90-talet) har detta dock ändrat sig, och en tumregel säger nu att nybörjare ska välja en skida till mellan bröstkorgen och hakan och en mer van skidåkare till näsan. Jag vill här försöka att fördjupa mig i detta en smula - så att du kan komma fram till hur långa dina skidor ska vara.

Det som revolutionerade skidmarknaden var att man började tillverka timglasformade skidor, istället för helt raka. Skidorna är alltså bredare fram och bak än på mitten. Man säger också att carvingskidor har en midja, vilket gör dem lättare att svänga med. Hur insvängd en skida är betecknas med “svängradie”. Detta vill säga radien om man hade fortsatt insvängningens rundning till en hel cirkel. Alltså, en kort svängradie och skidorna vrids snabbare. En lång svängradie och skidorna vrids långsammare.

Med timglasskidorna blev det lättare att svänga, både för unga och vuxna

Generellt är en kort skida enklare att vrida än en lång. En längre är däremot mer stabil, som i synnerhet är viktigt vid högre hastighet. Det vill säga: åker man gärna korta svängar och inte så fort, bör man välja en kortare skida. Detta kombinerat med en förhållandevis liten radie (Allround- el. slalomcarver) gör det enklare att byta snabbt från den ena kanten till den andra. En sådan skida passar däremot inte så bra om man vill åka fort. Först och främst eftersom den saknar längdstabilitet, men även för att den vid hög fart, p.g.a. den starka insvängningen, har tendens till att reagera alldeles för aggressivt.

Till långa svängar och stor hastighet behöver man längre skidor med en större radie, alltså mindre insväng (racecarver). Här ska det arbetas lite mer för att vrida skidan, d.v.s. lägga mer tryck på skidorna innan de reagerar, men i gengäld är de lugnare i hög fart.

Tumregler för den vanliga skidåkaren

Det finns massor av olika faktorer att tänka på, men en faktor som, när allt kommer omkring, betyder mer än alla de andra är vikten. Med det här schemat och medföljande tumregler kan du alltså blixtsnabbt räkna ut vilken längd dina pistskidor ska ha. Det är viktigt att observera att skidorna inte reagerar på din längd, utan på din vikt.

Skidlängd150 cm160 cm170 cm180 cm 190 cm
Vikt55 kg65 kg80 kg90 kg100 + 


Hitta den vikt du ligger närmast och finjustera ev. med följande regler:

Du kan med fördel lägga till 5 - 10 centimeter om du (1) är en erfaren skidåkare som åker någorlunda aggressivt, (2) är lång i förhållande till din vikt eller (3) oftast åker med stora svängar vid hög fart.

Du kan med fördel dra av 5 - 10 centimeter om du (1) är nybörjare på skidor, (2) är kort i förhållande till din vikt, (3) är kvinna eller (4) vill göra många svängar vid låg hastighet.

Nybörjare/Lite mer vana:

För en nybörjare håller regeln med att skidan ska gå till mellan bröstkorgen och hakan riktigt bra. För skidåkaren som har lite mer erfarenhet är näshöjd en god tumregel. Oftast spelar ens längd inte någon roll eftersom skidorna inte kan se hur lång du är, men den kan märka vad du väger. Därför spelar din vikt en stor roll.

Är man liten och kraftig så bör man välja en lite längre skida än om man är lång och smal! Dessutom kan en ung och sportig person välja en lite längre skida än en äldre och kanske lite försiktig person!

Fun carver:

För de erfarna skidåkarna finns det för närvarande många olika slags skidor. Fun- eller extremcarveren är en mycket kort och väldigt insvängd skida. Den gör det möjligt att göra några väldigt vassa svängar med låg tyngdpunkt och vid ganska låg fart. Dessa skidor väljer man oftast med bröstkorgslängd.

Freestyle/Park:

För de som tillbringar det mesta av tiden i parken med att hoppa, åka på rails och den sortens hinder finns det självklart freestyle-skidor för ändamålet. Dessa är twintip-skidor, vilket betyder att de är uppböjda i båda ändarna så att man kan åka och landa baklänges. De har oftast bindningen på mitten och är identiska fram och bak. Skidlängd: ens längd -20 - 0 cm.

Vill man åka rails och spinna är en kortare skida att föredra men åker man på stora hopp får skidorna gärna vara längre

Tävling:

På race-scenen finns det självklart specialskidor till alla discipliner. Här gäller regeln att en lång och smal skida är en snabb skida (mindre friktion), och de väljs därför väldigt långa (ens längd +10 - +40cm). Ett undantag är special-slalomskidor, som är kortare och mer insvängda eftersom man här åker många korta svängar. Skidlängd: ens längd 0 - -20 cm. Åker man tävlingsåkning, finns det en FIS-norm som ska hållas i förhållande till längd och radie!

Offpist:

Rör man sig utanför pisten så vet man aldrig helt vad som väntar en! Här kommer en lite längre och bredare skida (big-mountain eller powder-skida) i allmänhet vara bättre eftersom den täcker en större yta och därmed har mer bärkraft. En någorlunda mjuk skida kommer också att göra så att spetsen kommer ovanpå och inte "dyker" i svår snö. Radien betyder här mindre, eftersom man för det mesta inte åker på kanterna. Skidlängd: ens längd 0 - + 20 cm

Ju bredare och längre skidor ju bättre flyter du ovanpå snön i offpisten.

All-mountain:

Vill man ha en allround-skida som både har bra egenskaper på pisten och utanför, kan man välja en all-mountain-skida. Dessa skidor är bredare än vanliga pistskidor men smalare än "powder-skidorna" och har oftast en mellanstor radie (16-19m). Längden på en all-mountain-skida bör vara ens längd -10 - 0 cm! Dessa skidor har oftast en rocker, som gör att du "egentligen" inte åker på hela skidornas längd. Därför ska du inte vara nervös för att välja en som är för lång.

All-mountain-skidor kan man åka på i offpisten och på pisten. De har egenskaper från både en pistskida och offpistskida.

Rocker:

Många skidor tillverkas idag med en rocker, vilket betyder att framänden och ibland bakänden är lite mer uppböjd. Detta är en stor hjälp i djup och tung snö eftersom skidorna på detta sätt enklare kommer genom drivorna. Samtidigt känns skidorna på pisten kortare än vad de är eftersom man bara åker på det mittersta av skidorna. Detta är genialt för en all-mountain- eller big-mountain-skida, eftersom man utanför pisten har en längre och stabilare skida, medan man på pisten har en lite kortare och ”lättare att svänga med” typ av skida! Det vill säga att skidor med rocker kan väljas lite längre än skidor utan rocker. Du ska därför inte vara nervös om du rekommenderas att köpa en skida som är 5-10 cm längre än vad du tidigare har åkt på.

På grund av rockern är det lättare att åka skidor och samtidigt kan du välja en längre skida än normalt, eftersom du åker på en mindre yta. Skidorna är nämligen uppböjda tidigare i spetsen än en äldre skida.

För alla skidor gäller huvudregeln att i takt med att man blir bättre och åker fortare bör man också välja sina skidor lite längre (och hårdare), eftersom detta ger mer stabilitet.

Exempel:

Maria är 18 år gammal och sportar mycket. Hon är 170 cm lång och smal, väger 58 kg. Hon är det man skulle beteckna som “någorlunda van skidåkare” och tycker om att åka fort. Hon ska ha en ca 150 cm lång skida (till näsan) med en radie på 14-16 meter och inte allt för mjuk.

Få hjälp med att hitta rätt skidor här: www.skidresor.com/skidshop/skidor/ eller kontakt shop@skidresor.com, vi svarar inom 24 timmar med en lösning. Vi vill också gärna hjälpa till att hitta rätt skidlängd till dig. Och kom ihåg att en skida struntar i hur lång du är, du hittar rätt längd på dina skidor utifrån vikt, nivå och åkstil.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen