Varför ska ni flyga på skidsemester och vad ska ni tänka på?

Varför ska ni flyga på skidsemester och vad ska ni tänka på?

Stora beslut ska tas och här talar vi självklart inte om huruvida ni ska åka på skid- eller badsemester – det säger sig självt – utan istället hur ni väljer att transportera er till skiddestinationen.

Det är det absolut snabbaste sättet att komma från x till y, även om man ska vara på flygplatsen två timmar innan incheckning. Och ja! Det är viktigt att vara där i god tid, framför allt om man ska ha med sig sin utrustning och om man vill vara säker på att hinna med flyget innan avgång. Kom ihåg att skidor och snowboard ska hela vägen bort till specialbagage-inlämningen, varefter de ska ut till respektive flyg. Då kan man dricka en kopp kaffe och äta en croissant under väntetiden – det servereras ju som regel inte längre mat på de kortare flygturerna – två flugor i en smäll med andra ord. 

”Snabbt ut, snabbt hem”

Ett koncept som med stor fördel kan användas av folk med förpliktelser så som barn, husdjur eller jobb som väntar därhemma. Tid kostar pengar och man sparar cirka en dags transport i varje ände, vilket motsvarar två dagars djurpensionat eller en vilodag innan man börjar arbeta igen. 

Priserna på flygbiljetter är nuförtiden mycket rimliga. Dock ska man vara uppmärksam på att även den billigaste biljetten kan bli dyr om man ska ha med sig skidutrustning. Därför bör man kolla upp ett par saker innan man beställer. Ingår bagage och vad är merpriset vid tillköp av skidor och pjäxor? Samtidigt är det ytterst viktigt att kolla upp om det bagage som eventuellt ingår, eller för den sakens skull är tillköpt, omfattar styck eller vikt. Köper du x antal kilo, så kan du fördela det på så många väskor du vill och så är det sak samma om pjäxorna ligger i en väska för sig. Köper du däremot ett styck bagage à 23 kilo så måste pjäxorna ner i väskan, om du alltså inte vill betala för ett extra styck. Bagagepriserna är långt billigare vid online-tillköp än på flygplatsen. Dessutom ska man tänka på att man oftast har mycket mer bagage med sig när man åker på skidsemester, än när man reser på badsemester. Många packar ned skidkläderna i deras skidbag, men flygbolaget kan kräva att man packar om, om man har tillköpt skidor – och jag förtydligar skidor – med det argumentet att det inte får vara annat eller fler än ett par skidor i ett skidöverdrag/en skidbag. Ett bra tips är att ta skidpjäxor med i carry-on. Har du spenderat pengar och tid på att hitta ett par skidpjäxor som passar till just dig, så är det mer irriterande att mista dem, än ett par skidor. Skidpjäxorna har anpassat sig till din fot och du riskerar att hyra en pjäxa som sitter dåligt om det slutar med att din utrustning inte kommer fram till destinationen. 

ABS lavinryggsäck har snart blivit något de flesta äger, men inte heller de är helt problemfria att ta med sig. Kom ihåg att berätta redan vid incheckningen att ni har en sådan, om detta skulle vara fallet. En del flygbolag föredrar att man tar den med sig in i flyget medan andra tillåter den i bagaget, så länge patronen inte kan aktiveras. Ofta kommer detta bagage behöva registreras i datorsystemet och lämnas in i specialbagageinlämningen så att man är säker på att den kommer med om bord på flyget och inte beslagtas som ”misstänkt bagage” efter scanning. 

Om ditt pass har förfallit så kan det bli en besvikelse att åka till flygplatsen. Man ska ha pass med sig, och nej, körkort är inte tillräckligt. En del flygbolag kräver att resenären kan visa pass i incheckningen eller på gaten vid ombordstigning.  

Förseningar är en annan sak man ska vara OBS på.

Det kan hända för det bästa av bolag, framförallt på vintern, om vädret är dåligt eller flyget ska stå i kö till ”de-icing”. Här ska man ha en plan till vidare transport från den aktuella flygplatsen man flyger till och fram till destinationen. Det fördelaktiga med att ha köpt en organiserad resa är att resebyrån självklart står för detta, sak samma var du landar och på vilken tid av dygnet.

För- och nackdelar med att flyga på skidsemester

Som vid alla andra transportformer är det både för- och nackdelar med att flyga på skidsemester. Är man fast besluten om att man partout vill iväg i flyget kan det vara smart att välja ett skidområde som ligger i ett lagom avstånd från flygplatsen – det vill säga med kortast möjliga transfertid. Ofta glömmer man att man inte är framme i samma stund man landar och ofta ska ägna 2-4 timmars transporttid för att komma fram till själva skidanläggningen. Därför är det även viktigt att tänka på var det är flest transportmöjligheter. På en del ställen är det förbindelse med tåg, buss, taxi och hyrbilar – ja, till och med helikopter – medan det till andra destinationer kan vara helt omöjligt att hitta transportmedel till rimliga priser. Bra transfer-möjligheter kan ofta sättas i förbindelse med beresta flygplatser och populära destinationer, och man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att priserna också är mycket bättre på grund av utbud och efterfrågan. Även om du inte reser på en organiserad resa genom en resebyrå, är de ofta intresserade av att sälja överskottsplatser på transferbussen och det kan därför vara värt ett försök att kontakta dem innan.

När man väljer att flyga är det alltid en risk att man förlorar sitt bagage. Det är en del mer omfattande att ersätta en skidgarderob, om än bara för en dag eller två, än kläder som tagits med till en storstadssemester. Därför är det också bra att ha koll på vad man har för försäkring innan avgång. Ring till försäkringsbolaget och sätt upp scenariot med försenad eller förlorad utrustning så att man i värsta tillfälle är ”rustad” till det. 

Sedan är det bara att behandla sin flygrädsla och köpa ett par stödstrumpor och så är ni redo att inta en av de mest populära transportformerna till Alperna.

Sök skidsemester med flyg från Arlanda här.
Sök skidsemester med flyg från Göteborg här.
Sök skidsemester med flyg från Malmö här.
Sök skidsemester med flyg från Kastrup här.

Publicerad av: Tamar Barbara Andersen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen