« Till översikten

Nyheter i Tyrolen vintern 2019/2020

Vi har gjort en lista över de största investeringarna i Tyrolen. Det har bland annat kommit nya liftar till St. Anton, Skiwelt, Zillertal och Sölden.

Skidorterna i Tyrolen investerar löpande i förbättringar, och är några av de mest moderna områdena i världen. Trots det, så är den nuvarande säsongen späckad med nya investeringar, som gör skidorterna ännu mer attraktiva för de många svenska skidresenärer, som kommer förbi varje vinter. 


Kombinerar storstad med skidsemester

Ta en tidig skidtur, och använd eftermiddagen med sightseeing i Innsbruck. Tyrolen har lanserat det nya Ski plus City Pass mellan oktober 2019 och maj 2020, där man nu kan kombinera skidsemestern med storstadssemester. Initiativet är det enda av sitt slag i hela världen, och ger unika möjligheter för besökare i Tyrolen. Det kombinerade skid- och stadskortet ger tillgång till 308 kilometer pist i Stubaital och omkring Innsbruck. Det är snögaranti på Stubai-glaciären, samt rika möjligheter för att prova på nya områden. Kortet ger även entré till 22 sevärdheter och 3 swimmingpools i och omkring Innsbruck, och finns från 2 till sju dagar.
Ny Schindlergratbahn till St. Anton

Efter 40 år blev 3-stolsliften Schindlergratbahn borttagen i 2019, och ersatt av en modern kabinlift med 68 kabiner, med plats för 10 personer i varje. Den nya Schindlergratbahn följer samma rutt som dess föregångare, men där den tidigare toppstationen låg är det nu anlagt en mellanstation, och liften fortsätter ytterligare 420 meter till den nya slutstationen, som är placerad tätt på Valluga släpliften.

Läs mer här om den nya Schindlergratbahn


Här kan man se var den nya Schindlergratbahn är placerad


Kaunertal-glaciären har fått ny kabinbana

Kaunertal-glaciären har fått en ny avancerad Funifor-kabinbana, som är den enda av sitt slag i Österrike. Den nya liften har fått namnet Falginjochbahn, kan rymma 100 personer per kabin, och stod färdig i november 2019. Falginjochbahn är en kabinbana som endast kräver en utgångs- och ingångsstödpylon, utöver det så svävar den fritt i de 1.500 meter som turen är upp. Liften har ersatt bägge Weißseeferner-liftarna, och har reducerat transporttiden från 12 minuter, till endast 3 minuter. Falginjochbahn är försedd med stora glaspartier som ger en fantastisk panoramautsikt, som skidåkarna kan njuta av på vägen upp.

Läs mer här om skidsemester i Kaunertal
Stora förändringar på väg till Thaneller-området

I Tiroler Zugspitz Arena ligger skidområdet Thaneller i Bergwang, som efter många års planering ska undergå ett större renoveringsprojekt. Projektet består av flera faser, som löpande ska stå klara från december 2019 till säsongen 2021/2022. Första projektet är den nya 10-personers gondolen Obere Karbahn I, som ska transportera 2.400 människor i timmen, till liftens mellanstation. Obere Karbahn I är första delen, som därefter i 2021/2022 ska följas av Obere Karbahn II, som i förlängning av den första liften ska se till att skidåkarna kan komma ännu högre upp än tidigare i Thaneller.

I förlängning av Obere Karbahn-kabinen så görs det även två nya pister från toppen. Tredje fasen av projektet omfattar ännu en lift, som ska köra från dalstationen på Thanellerkar-liften upp till den nya mellanstationen på Obere Karbahn, där det även kommer att byggas en ny alprestaurang. Thaneller genomgår alltså en omfattande renovering, där man kan säga att det blir ett helt nytt område som blir tillgängligt för skidgästerna.Den nya Berwang Bergbahnen för 10 personerDet investeras 73 miljoner euro i SkiWelt Wilder Kaiser fram till 2021

En hel rad investeringar har börjat rullas ut i SkiWelt Wilder Kaiser, där liftsystemen i åtskilliga området har fått, eller ska få, rejäla uppgraderingar.

Fleidingbahn-liften i Westendorf har gått i pension, efter 12 miljoner turer. SkiWelt Westendorf har investerat 15,5 miljoner euro i en ny 8-personers stollift, som har ersatt den gamla Fleidingbahn. Det har lagts fokus på komfort, med både uppvärmda säten och vindskydd, för att beskydda skidgästerna mot väder och vind, på väg upp mot toppen. Den nya liften stod klar till säsongen 2019/2020, och bergstationen har blivit försedd med en panorama-terrass med en fantastisk 360 graders utsikt.

I Brixen im Thale har det investerats ytterligare 15,5 miljoner euro i en ny kombinationslift, som består av både 10-personers kabiner och 8-personers stolliftar. Kabinerna har panoramafönster, medan sätena har fått värme och vindskydd. Den nya liften är den första av sitt slag i Kitzbühl-alperna, och har ersatt den gamla 4-personers Zinsbergbahn, och den stod klar till säsongen 2019/2020.

Bergbanan Söll har beslutat att turen i gondolen till Hexenwasser i Söll inte bara ska vara transport, utan en upplevelse, som ska vara specialdesignad till att få de besökande i stämning till ett bergsäventyr - både sommar och vinter! Den nuvarande 30-åriga gondolen ska ersättas av en ny 10-personers kabin innan juli 2020.

I Itter har Salvistabahn-liften fått lov att köra en sista säsong, men sedan är det över för den drygt 30-åriga 4-personers gondolen. Till säsongen 2020/2021 har SkiWelt Hopfgarten-Itter investerat hela 24 miljoner euro till en modern 10-personers kabinlift. Liften kommer att gå på den samma sträcka, men kommer att göra turen både snabbare och mer behaglig för skidresenärer. Utöver nya liftar så innefattar investeringen även bl.a. ett tekniskt center för framställa snö, samt nya pistmaskiner.


Läs mer här om investeringarna för 780 miljoner kronor i SkiWelt


Detta är bara en av de många investeringarna för totalt 780 miljoner kronorMånga nyheter i Zillertal Arena

Till årets vintersäsong 2019/2020 bjuder Arena-bergbanan i Zillertal Arena på en massa nyheter. Rosenalmbahn-liften i Zell am Zee har fått en redesignad bergstation, där gästerna numera komfortabelt kan använda rulltrappor och hissar, istället för de vanliga trapporna som fanns där tidigare. I Gerlos öppnade det i december 2019 en ny Stuanmandl 10-personers kabinlift, som med sina 51 kabiner nu kan transportera 2.800 passagerare i timmen upp till toppen. Liften är cirka 1 kilometer lång, och den nya bergstationen rymmer en ny utsiktplattform, där besökare kan få ta del av en av de bästa utsikterna i hela skidområdet.

Läs mer här om Zillertal Arena

Läs mer här om den nya gondolen i Zillertal Arena


Det är bland annat Rosenalmbahn-liften som ses här, som får en redesignad bergstationÄnnu en ny gondol på väg i Sölden

Sölden är känt för som ett av Österrikes mest moderna områden. Det betyder dock inte, att området står stilla. Till denna säsongen öppnade en ny modern 10-personers gondol, som har ersätt Rotkoglbahn i Hochsölden. Den nya gondolen täcker samma rutt, men turen har anpassats lite av praktiska orsaker, och den nya toppstationen ligger på samma höjd som Giggijoch-restaurangen. Det beror på att man ville förbättra flaskhalsområdet samt utvidga pisten, som leder ned till dalspåret. En annan fördel med den nya gondolen är att den kan erbjuda ett mycket säkrare sätt att komma ned till barnbackarna, för alla barn och nybörjare.

En annan nyhet i Sölden den här säsongen är en imponerande rodelbana på inte mindre än 7,2 kilometer från Gaislachkogels mellanstation, ned till Sölden. Det är en tur från 2.174 meters höjd, ned till 1.377 meter. Gäster kan njuta av den långa rodelturen en gång i veckan, när rutten är upplyst för kvällsskidåkning.

Läs mer här om den nya liften i Sölden
Läs mer här om skidsemester i Österrike


Nästa »« Förra

Se alla nyheter