Skidsemester i Österrike

Skidanläggningarna i Österrike är placerade i den centrala och västra delen av landet, det ger en ganska kort transporttid från Sverige. Det finns 7-8000 byar med en eller flera liftar, vilket säger en hel del om skidsportens popularitet i landet.

Österrike är ett mycket populärt resmål och besöks årligt av tusentals svenskar som väljer att lägga sin skidsemester i Österrike.

Hitta skidresor och skidrestplatser till Österrike

Här åker svenskarna skidor i Österrike

Kombinationen av köravstånd, mys, afterskifester och spännande skidområde är med till att främja Österrikes popularitet. Landet är också känt för deras lokala specialiteter som Germknödel, Glühwein och Jägertee. Har man lust att göra annat än skidåkning och afterskiing finns det flera möjligheter, exempelvis kan nämnas hälsobad, saltgruvor och droppstensgrottor, och skidsemestern kan kombineras med ett storstadsbesök i Innsbruck eller Salzburg. Österrike har två gånger varit värd vid de Olympiska Spelen, det var år 1964 och 1972, båda gångerna hölls de i Innsbruck, och landet har också flera gånger lagt snö till VM.

Kärt barn har många namn

Även om varje stad har sitt eget skidområde, finns det flera skidområden som arbetar tillsammans med gemensamt liftkort, och marknadsföring under ett gemensamt namn, så hittar du i listan till vänster inte den destination du har hört talas om kan det vara för att du har hört ett av följande namn: SkiAmadé är det största skidförbundet i Österrike, liftkortet gäller i många områden, men dessa hänger inte alla ihop, de kan uppdelas i följande underområden:

1) Salzburger Sportwelt med städerna Flachau, Wagrain, St. Johann im Pongau/Alpendorf, Zauchensee, Kleinarl, Radstadt / Altenmarkt, Eben, Filzmoos och Goldegg
2) Schladming Dachstein med skidområdena Planai-Hochwurzen, Hauser-Kaibling, Ski Reiteralm, Ski Fageralm, Dachstein-Gletscher, Galsterberg, Ramsau och Stoderzinken
3) Gasteinertal med Bad Gastein (Schlossalm & Stubnerkogel), det högalpina Sportgastein och det lilla området Graukogel, som rätt enkelt kan nås med skidbuss från Bad Gasteins centrum.
4) Hochkönig, bestående av Maria Alm, Dienten och Mühlbach, varav förstnämnda är bland de mest kända för skandinaver och på slutet av 90-talet gjordes det mycket reklam för fantastiska möjligheter för barnfamiljer.

Dachstein West Består av områdena Gosau, Annaberg och Russbach ligger sydöst om Salzburg.

Europa Sportregion
Är områdena vid Zell am See: Kaprun/Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe/Zell am See och Maiskogel som är ett mindre skidområde som ligger på vägen till Kaprun.

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
Ett av Österrikes största områden 280 pistkilometer och 90 liftar, du får tillgång till pisterna från: Scheffau, Hopfarten, Going, Ellmau, Söll, Itter, Brixen Im Thale och Westendorf.

Artiklar om Österrike från Skidresor.com

Användarna om Österrike

Vi har lagt ihop betygen för alla destinationer i Österrike till ett samlat betyg, som du kan se här.

Skidterräng:
4,07
Liftsystem:
4,04
Afterski:
3,75
Städerna/byarna:
3,80
Barnvänligt:
3,83
Nybörjarvänligt:
3,77
Prisnivå:
3,61
Off-pist:
3,23
Totala poäng är 3,76 / 5 utifrån 2925 recensioner.

Saalbach med gubbgänget | Skrivit den 12/09 2021 | Omdöme av Saalbach

Oprettet af Nils

För första gången sedan jag trevande lärde mig stå på ett par skidor stod Saalbach åter igen på programmet. Första gången var jag 7 år och hade Morsan i bagaget men denna gång var det med mina jämnåri...
ga 60-plussare så förutsättningarna var lite annorlunda.
Vi bodde mitt på huvudgatan, strax nedanför Bernkogelbahn's dalstation vilket är ett bra läge då man har även Shattberg X-press nära. Vi började oftast på Shattberg sidan (för att alla andra började på andra sidan) och åkte den långa 2A ned mot Vorderglemm och sedan höll vi oftast till mot Leogang hållet. Österrik (till skillnad från andra länder) är fantastiskt med alla dessa ölhak och restauranger i backen. Jag upplever inte sådant i Frankrike som är mer fokuserat på skidåkningen och höghus. Vi reste i början på Mars och jag var lite orolig för den låga höjden och mycket riktigt var det tung sorbet på eftermiddagarna. Trots detta beslutade vi oss för att utmana "The Challenge" som är en tur genom alla system där man åker runt Saalbach. Förmiddagen gick någorlunda enkelt och lunchen intogs på "Asitzbräu" med deras egen öl och grillad kyckling. Detta är något du INTE får missa.

Efter en titt på klockan och insett att vi inte ens var halvvägs genom "The Challenge" drog vi i full fart mot Fieberbrunn för att på tillbakavägen passera "The Needle". Ja... det är en gigantisk nål "nedstucken" i snön. Inget kunde sedan stoppa oss från att på vägen ned mot Hinterglemm stanna till vid Goasstal och svalka oss lite till med dryck och världens tryck i högtalarna. Med ålderns rätt (de spelade inte precis 60- eller 70-tals musik) fortsatte vi upp på andra sidan mot Zvölferkogel. World Cup pisten går rakt under liften men den skulle vi inte ta idag. Tiden började rinna ut så tyvärr hade Westgipfelbahn stängt 5 minuter tidigare.
Mollukna och med svetten rinnande överallt tog vi oss ned till Hinterglemm och med skammen lysande i ögonen tog vi bussen tillbaka till Saalbach (berätta inte detta för något).

Inför hemresan hade vi hört något om Corona och på Salzburg flygplats var det nära att vi inte fick åka med eftersom Danmark precis stängt sina gränser (vi bor i södra Sverige). Med hjälp av en tågbiljett som visade att vi genast skulle åka ut ur Danmark efter ankomsten till Kastrup (Köpenhamns Flygplats) kom vi ombord. Väl på Kastrup stannade flygplanet ute på plattan och vi fick gå mellan rader av beväpnad polis raka vägen till baggage utlämningen och tåget till Malmö.

Att jag sedan låg sjuk en vecka med torrhosta och feber efter hemkomsten hör inte till denna berättelse men jag har väl haft Covid-19 då?
Läs mera

Fantastiskt skidområde | Skrivit den 12/09 2021 | Omdöme av Ischgl

Oprettet af Sebastian Arby

Fantastiskt skidområde. Lätt att hitta och många långa bra backar för den medelgoda och goda skidåkaren. Liftsystemet är snabbt och effektivt, inga långa köer. Till dalstationen tar du dig med ett und...
erjordisk skidband. Vill man ha afterski är detta ett Mecka.
Läs mera

Här kan du se en karta med skidområden i Österrike. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.