Skidweekend med offpist, iglo-bygge, toppturer, isklättring och mycket mer

Skidweekend med offpist, iglo-bygge, toppturer, isklättring och mycket mer

Testtur: Haglöfs Arctic Weekend. En spännande skidweekend där man kan prova massor av friluftsaktiviteter i snön till ett attraktivt pris

Drömmer du ibland om snöäventyr som aldrig blir till något, så är detta kanske något för dig? Haglöfs Arctic Weekend ger dig en attraktiv möjlighet att prova på massor av aktiviteter, samt testa kläder och ryggsäckar från Haglöfs.

Det är torsdag kväll och vi har precis kommit fram till Riksgränsen, 20 mil norr om polcirkeln, efter ett par timmars bussresa från flygplatsen i gruvstaden Kiruna. Vi har åkt på skidweekend med mer än 100 andra “snögalningar” för att umgås och göra det vi tycker bäst om: njuta snön. Vädret visar upp sina muskler, det blåser upp och snöstormen är så smått i gång. Ett par timmar senare meddelas det att tågsträckan som går förbi hotellet och vägarna till och från Riksgränsen är stängda på grund av vädret. Vi är med andra ord insnöade i den svenska ödemarken.

Utsikten var inte alltid den bästa i snöstormen...

Det är mars och skidområdet har inte varit öppet i flera veckor. Liftarna i Riksgränsen är öppna från mitten av februari till slutet av maj, samt ett par helger i juni, för vi är långt norrut. Så nu är det bara en sak att göra, hålla tummarna för bättre väder innan nästa morgon när vi ska igång med helgens program.

Vad är Haglöfs Arctic Weekend?

Inspiration, workshops, testa utrustning, riktig vinter och massor av snö är några av de ord som kan beskriva Hagöfs Arctic Weekend. Weekenden är ett årligt återkommande event som hålls vid Riksgränsen, Sveriges nordligaste skidort, som ligger på gränsen mellan Sverige och Norge. År 2015 ligger weekenden i perioden 12-15 mars. Vi deltog år 2014, då ägde eventet också rum i mitten av mars.

Redo att ge sig iväg

Det är massor av aktiviteter och instruktörer på plats under helgen och efter en "fridag" till att landa på under torsdagen kan man fredag, lördag och söndag delta i olika grupper med aktiviteter, beroende på lust och mod.

Det är möjligt att delta i ”skitouring” på flera nivåer, iglobygge, fotokurser, snow kiting, isklättring och freeskiing. Utanför skidtiden finns det kurser i att använda GoPro-kameror, föredrag om lavinsäkerhet, norrskenssafari och spännande upplägg från äventyrare och skidåkare i världsklass.

Skitouring-grupp på väg

Åker skidor tillsammans med de allra bästa ...

Möjligheten fanns där, lapparna var upphängda och väntade och så snart anmälan släpptes fri var de kamp om platserna till de olika workshoparna. Vi valde den för oss självklara, med tanke på de stora snöfallen, workshoppen med namnet "Freeriding-grupp 2 - Lotten Rapp." Skidåkning med en av världens bästa kvinnliga freeriders, kanske inte särskilt uppfinningsrikt, men vi var bara tvungna att se nivån. Så vi skrev upp oss på listan.

Fredag morgon, man vaknar med ett ryck, hoppar ur sängen samtidigt som man håller tummar och tår, bara det har klarnat upp och att stormen har avtagit. Tyvärr! Fortsatt snöstorm och ingen utsikt till fjälltopparna med orörd pudersnö och solsken som vi önskade.

Soluppgång RiksgränsenUtsikten vi drömde om fredag, men först fick söndag

Vi beger oss slokörade mot frukosten. Tanken slår mig, iglobygge hade varit en bra aktivitet att välja med tanke på vädret, men efter lite frukost är det samling i receptionen och vi beger oss ut i snövädret.

Vinden slår hårt mot ansiktet med 31 m/s, varje del av huden som inte är täckt av tyg känns iskall. Vi tar av hatten för alla - inklusive oss själva - som begav sig ut i detta, för det i sig själv är en bedrift. Med respekt för vädret och utrustade med allt man kan få av lavinutrustning och breda puderskidor, så var allt klart till ett par timmar i snön.

Gruppen är redo att ge sig iväg

I hasarna på Lotten Rapp kämpade vi oss upp genom träden. Per Johnsson ledde oss och gjorde ett spår, precis som han gjort tusentals gånger förut. Per är telemarksåkare och bland de 10 bästa telemarksåkarna i världen. Ett litet videoklipp från Riksgränsen med honom kan du se här:


Vår grupp hade slagits ihop med Pers grupp och vi hade grymt trevligt en förmiddag i skogen inte långt från hotellet.

Snön på toppen av det skogsområde som var utsedd till dagens åk hade skare, det kan ju inte bli så mycket annat när vinden blåser med flera sekundmeter och snön bara stannar när den finner lä bakom ett trä eller i en klyfta. I en liten glänta bland träden hittade vi vår ”klyfta” till förmiddagens åk. Det blev en del turer upp till fots och ner på skidor innan vi sökte oss mot hotellet. Lite träning i att använda lavinutrustningen lades in som tidsfördriv, lavinträning är och blir som en försäkring: det är skönt att ha/känna till, men man hoppas att man aldrig behöver den.

Lavinträning i skogen – vi letar dock bara efter en borttappad skida

Vi slutade skiddagen tidigt och bestämde oss för att samla krafter inför lördagen.

Lördag – dags för revansch

Optimismen var det inget fel på under fredagskvällen och vi hade återigen anmält oss till en freeridegrupp, i tron på att det skulle bli bättre väder. Lördag morgon hade blåsten avtagit och man kunde ana att solen kanske skulle komma senare på dagen och vi intog Riksgränsen med Lotten Rapp.

Området har få liftar och är nästan 100 % freeride-område. Antalet av gäster är få, de enda vi möter i terrängen är de 130 deltagarna i Haglöfs Arctic-weekenden.

De som ville utmanas blev utmanade

Vi fick det vi hade önskat, en ordentlig lektion från en tjej som vet vad hon gör. Med en professionell inställning till säkerhet, förmågor och önskemål i gruppen, blev områdets bästa snödrivor utforskade, med tips till bra linjer och teknik.

Lotten Rapp, Brandman, ”renmärkare” och sångerska

Ett par veckor efter denna helg kvalificerade sig Lotten Rapp till världens tuffaste freeride-tour, Freeride World Tour, där hon kan följas vintern som kommer. Vad kräver det att komma dit? Leenden och en spännande personlighet är inte tillräckligt, hård träning, säsonger i snön och massor av mod, är det bästa receptet.

Lotten är också brandman, hon öronmärker renar och är sångerska, en multitalang som beskrivs i videon här:



Söndag – hemresedag – med lite för mycket spänning

Innan hemresan hade vi tid till att åka skidor på förmiddagen, terrängen väntade i hög sol och nästan vindstilla väder. Det blev dock en mycket speciell skiddag och inte den avslutning vi hade drömt om. De stora snömängderna som kommit under torsdagen och fredagen gjorde att en stor lavin drabbade Nordalsfjället i utkanten av området. Det slutade med att vi ägnade en hel del av söndagen åt att delta i sökandet efter begravda i just den lavinen. Den person som hade utlöst lavinen var själv begraven, men han hittades snabbt varpå en stor skallgång efter fler påbörjades. Vi hjälpte självklart till och tar med oss upplevelsen hem som en påminnelse om att snö och fjäll ska nyttjas med respekt för de krafter som gömmer sig i laviner. Som tur var fanns det inga andra begravda i lavinen som det tog hundratals av människor många timmar att finkamma.

Söndagen börjar bra

Lavin-skallgång

Fakta och vem kan delta?

Haglöfs Arctic weekend är inte för nybörjare. Har du erfarenhet med offpist och känner dig ganska säker på att du kan komma ned på de flesta ställen – även offpist, kan du utan tvekan delta.

Lägenhet/rum i tre nätter, fyra dagars liftkort och aktiviteter fås från 3 650kr.

Att hyra utrustning är möjligt men det kan löna sig att ta med sig utrustningen hemifrån. Till exempel kostar det 700 kronor att hyra en lavinsändare, en sond och en spade i tre dagar. 

Norrskenet

När vi kommer tillbaka nästa gång ... så blir en av de aktiviteter vi kommer att delta i jakten på norrskenet - se själv videon nedan och så förstår du varför.

Du kan läsa mer om skidåkningen i Riksgränsen här

Skidresor.com var inbjudna av Haglöfs

Har du rest iväg i tankarna? Så dela den här artikeln med dina vänner och locka med dem...:

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen