Kör själv på skidresan - Den kompletta guiden till skidresan med bil

Kör själv på skidresan - Den kompletta guiden till skidresan med bil

Överväger du att ta bilen på din nästa skidresa? Då ska du läsa denna guide där vi berättar om allt det viktiga som du ska vara uppmärksam på när du kör själv på skidresan.

Detta är den ultimata guiden till dig som väljer bilen på skidresan. Vi har samlat all information som är nödvändig för att du ska komma fram till skidorten säkert. Vi går igenom diverse regler och berättar vilka saker som du ska vara uppmärksam på för att du ska få den bästa resan i bilen.

Hos Skidresor.com är vi experter på skidresor och största delen av våra medarbetare föredrar faktiskt att köra på skidresa när de själva ska iväg. Därför innehåller denna guide även personliga tips som du inte kan hitta på några andra ställen.

Hoppa direkt till det avsnitt som du önskar att läsa mer om:
Regler för vinterdäck, snökedjor, dubbdäck och övrig utrustning
Vinjetter och motorvägsklistermärken
Resväg & körvägledning
Varför välja att köra själv på skidresan? 
Så kan skidresan bli billigare när du kör själv
Trafikregler i utlandet
Hur många kilometer ska man köra med bilen?


Vart kan man köra på skidresa och med vem?

Dina möjligheter vid val av skidort är nästan oändliga när du väljer att köra på skidresan. I stort sett alla svenska resebyråer erbjuder boende och service på den skidort som du väljer att köra till. Därför är den enda begränsningen dig själv - Hur långt har du lust till att köra?

Nedan kan du se en översikt över svenska skidresebyråer som erbjuder skidresor med egen transport:

Resebyrå: Destinationer:                                                    
SunwebÖsterrike, Italien, Frankrike, Schweiz, Andorra
Active Ski TravelFrankrike, Italien, Norge, Schweiz Sverige, Österrike
NortlanderÖsterrike, Italien och Frankrike
SlopestarÖsterrike och Italien 
SKILINKÖsterrike, Italien och Frankrike
SnowtrexÖsterrike, Italien, Frankrike, Schweiz, Sverige, Tyskland, Polen, Bulgarien och Tjeckien
SlopetrotterÖsterrike och Italien 

Övernattning längs vägen

En del personer uppskattar att övernatta längs vägen när du kör på skidresan. Det kan snabbt bli en lång och utmattande resa om man ska sitta koncentrerad bakom ratten under en hel natt. Det är sällan bra att man dessutom kommer fram till destinationen helt utmattad och inte kan utnyttja en fin dag på skidor. Några är till och med påverkade av den långa körturen i flera dagar efter vilket naturligtvis inte är optimalt när man är på skidsemester.

Det finns flera bra och billiga hotell samt övernattningsplatser längs den stora vägen - både i Norden och i länderna söderut. Du kan slappna av och få en god natts sömn innan du kommer fram till ditt skidområde pigg och väl utvilad.

Vill du veta mer om övernattning längs vägen?

Få inspiration till - Övernattning på väg till Österrike

Få inspiration till - Övernattning på väg till Frankrike

Få inspiration till - Övernattning på väg till Italien

Viktiga saker på bilresan 

Det är olika från person till person rörande hur man föredrar att köra på semestern. Några vill gärna köra allt i en sträcka under natten på den tyska motorvägen, medan andra hellre tar det lugnt och pausar flera gånger längs vägen. Men oavsett hur man själv än föredrar att göra det så rekommenderar vi på Skidresor.com att man gör bilresan till en del av semestern och inte till något som bara ska vara över.

Det går definitivt att ha det trevligt och roligt i bilen, vilket är särskilt viktigt när man har barn i baksätet. Annars kan det lätt bli en lång bilresa till bl.a. Italien om man inte har fixat lite underhållning och snacks till resan.

Nedan finns en lista över saker som du borde ha med i bilen:

  •  Underhållning (iPad, spelkort, yatzy, musikspelare osv.)
  •  Dokument (Pass, bilförsäkring, resedokument osv.)
  •  Mat & snacks (Större måltider, snacks och dricka)
  •  Objekt som är ett lagligt krav och praktiska objekt (Varningstriangel, reflexväst, första hjälpen, snöskyffel, snöskrapa)
  • Ev. vinjetter och vägklistermärken
  • Varma filtar och nackkudde till natten
  • Småmynt till europeiska toaletter

Det kan vara en bra idé att ta ett par stopp under vägen. Den tyska autobahn har många bra rastplatser med möjlighet för att köpa mat eller sätta sig på en bänk för att äta sin medtagna mat. Kom ihåg småpengar till toalettbesök.

Du kan ev. läsa mer om de tyska rastplatserna här. (på engelska)

Regler för vinterdäck, snökedjor, dubbdäck och övrig utrustning 

Länderna har olika regler omkring vilka däck din bil ska ha när du kör själv på skidresan. På några ställen så är det ett lagligt krav att ha vinterdäck och snökedjor monterat på bilen på vintern och det beror oftast på din avresetidpunkt. Du kan se en mindre överblick över reglerna nedan:

LandVinterdäckSnökedjorDubbdäckkövrig utrustning
TysklandLagligt krav vid vinterväder
Krav på vissa platserInte tillåtetVarningstriangel
SverigeLagligt krav från 1/12 till 31/3
Tillåtet (inte ett lagligt krav)Tillåtet från 1/10 till 15/4Varningstriangel
NorgeInte ett lagligt krav
Tillåtet (inte ett lagligt krav)Tillåtet från 1/11 till påskVarningstriangel
FrankrikeInte ett lagligt krav
Krav på vissa platserTillåtet från 1/11 till 31/3Varningstriangel
Säkerhetsväst
ÖsterrikeLagligt krav från 1/11 till 15/4Tillåtet (inte ett lagligt krav)Tillåtet från 1/10 till 31/5Varningstriangel
Första hjälpen
Säkerhetsväst
SchweizInte ett lagligt kravKrav på vissa platserTillåtet från 1/11 till 30/4Varningstriangel
ItalienLagligt krav på vissa platserTillåtet vid skyltning
Tillåtet från 15/11 till 15/3Varningstriangel
Säkerhetsväst
Danmark
Inte ett lagligt krav
Tillåtet (inte ett lagligt krav)Tillåtet från 1/10 till 1/4Varningstriangel
Säkerhetsväst


Det rekommenderas att man läser reglerna närmare för det land som man planerar att köra genom då det kan vara särskilda detaljer omkring reglerna som inte står förklarat här. Denna tabell bör huvudsakligen användas för att få en snabb överblick.

Till exempel kan det finnas krav om ett minimum mönsterdjup på vinterdäck i vissa länder eller en maxhastighet vid användning av snökedjor. Det kan även finnas särskilda regler för var man får lov att köra med dubbdäck samt var i bilen övrig utrustning som är ett lagligt krav ska finnas. Reglerna beror också på om din bil väger över eller under 3.500 kg.

Vinterdäck på bilen 

I de flesta länder ska bilens vinterdäck vara markerade med “M+S” för att följa lagstiftningen. Utöver det ska det vara ett minimum mönsterdjup för att säkerställa att däcken kan få ett ordentligt grepp på vägen. Reglerna för mönsterdjup ligger typiskt mellan 3-4 mm.

Även om det inte är ett lagligt krav i alla länder att ha vinterdäck på bilen rekommenderar vi på Skidresor-redaktionen att ändå ha dessa monterade för en säkerhets skull. Det vore galet att låta bli! 

Checka detta på din bil innan avresa 

När du ska ska köra själv på skidresan är det viktigt att du har fullständig koll på att din bil är helt redo.

I det minsta borde du kolla bilens lampor, batteri och kylarvätska innan du kör iväg. Dessutom är det en bra idé att smörja låsen med en frostsäkrad låsolja och kolla att bilen kör med den riktiga motoroljan. Det rekommenderas att använda en vinterolja med viskositet på 10W-40 eller 5W-40, men följ alltid bilens instruktionsbok om det står något annat.

Du bör även vara uppmärksam på bilens spolarvätska som ska vara minst 25 minusgrader - det gäller även för kylarvätskan. Du kan ev. köpa detta lokalt under vägen då frostsäkringen i Sverige och Norge ligger på minus 36 grader.

Om du normalt bara använder bilen till kortare sträckor i vardagen och den har en stram och snäv besiktning kan det vara en bra idé att kika förbi en bilverkstad innan avresa. 

 

Vinjetter och motorvägsklistermärken 

När du kör på skidresa med bil i Europa ska du vara uppmärksam på att du kan behöva köra med vinjetter och motorvägsklistermärken för att följa lagstiftningen i de andra europeiska länderna. Allt du ska veta om dessa vinjetter och klistermärken kan oftast hittas hos konsumentorganisationen “M Sverige” som är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Annars kan du oftast köpa vinjetter och vägklistermärken på lokala bensinstationer i de länder som du kör genom påväg till din skidort.

Tyskland:

Om du enbart kör på den tyska autobahn till din skidort har Tyskland ingen avgift för vanliga personbilar på landsvägar och motorvägar. Däremot om du har planer på att ta ett smutt förbi en av de stora tyska städerna på vägen söderut kan det vara att du ska köpa ett miljömärke, då det finns miljözoner i cirka 80 tyska städer. Om man inte har detta miljömärke på sin bil kan man riskera att få en böter på 80 euro.

Österrike: 

Du ska köpa en vinjett om du önskar att köra på motorvägen i Österrike. Du kan köpa en vinjett för antingen 10 dagar eller 2 månader. Om du glömmer att köpa en vinjett eller har monterat den felaktigt så kan du riskera att få en böter på 120 euro.

Schweiz:

Ska du köra på de schweiziska vägarna och motorvägarna krävs det att du köper en vinjett till din framruta. Den är giltig i 14 månader och kan bland annat köpas vid gränsövergången där tullen står redo för att kräva betalning. I Schweiz är bötern för bristande vinjett så mycket som 170 euro.

Frankrike och Italien:

I dessa två länder ska du inte köpa vinjetter eller vägklistermärken för att få köra på motorvägarna. Istället har de betalningsvägar med betalningsstationer som man betalar vid för att få köra på vägarna. Systemet där nere fungerar helt okej och priset är relativt rättvist. Vid betalningsstationerna tar de emot både euro och alla normala betalningskort.

Norge:

Det ska inte betalas för vinjetter i vårt nordliga grannland. Dock har de några få betalningsvägar som många svenskar kör förbi när de kör på skidresa i Norge. Till exempel krävs det betalning för att köra på motorvägsnätet runt Oslo. Betalningen görs elektroniskt genom att din bils nummerplåt skannas och därefter skickas ett inbetalningskort till din postlåda.

Läs ännu mer om vinjetter och motorvägsklistermärken i de europeiska länderna här >> 

 

Så hittar du vägen till din skidort (Resväg & körvägledning)

Det är viktigt att du innan avresan hemifrån har koll på hur du kommer fram till din skidort. Först och främst handlar det naturligtvis om att hitta den riktiga vägen så att du inte kör fel eller onödigt långt. Men det handlar även om att vara uppmärksam på en rad andra faktorer som kan påverka din bilresa.

Till exempel ska man vara uppmärksam på vägarbete längs vägen och eventuellt försöka att hitta en omväg om det finns risk för långa bilköer. Det kan nämligen snabbt bli en lång resa om man är fångad i timslånga köer på tyska Autobahn.

Utöver det ska man ha kännedom till vägar och broar som potentiellt är stängda om natten. Det förekommer några gånger i bland annat Österrike och det kan göra att du blir försenad om du hade planerat på att köra på den stängda sträckan under natten.

Sist men inte minst kan det vara lämpligt att planera sin avresetidpunkt efter tiden man gärna vill ankomma på skidorten. Det kan givetvis ske oförutsedda saker som kan göra körturen längre men som utgångspunkt bör man räkna ut när det är bäst att åka hemifrån. Så att man till exempel ankommer till skidorten på morgonen och kan utnyttja hela dagen på skidor.

Vi rekommenderar att du inte uteslutande använder dig av den inbyggda GPS:n i din bil. Den är i många fall väldigt bra men det är inte säkert att den är helt uppdaterad med trafiksituationen eller nyetablerade vägar. Det kan därför vara en bra idé att samtidigt använda tjänster såsom Google Maps om du vill ha den kompletta överblicken när du kör själv på skidresan. Google Maps uppdateras dessutom löpande med information om det händer en olycka eller är bilkö på din resväg.

Se vår reseplanerare och körvägledning till din kör själv-skidresa här >>

Varför välja att köra själv på skidresan? 

Det finns många fördelar med att själv köra på skidresan. Bland annat stor flexibilitet, en massa frihet och tempo efter en själv. Det är helt upp till dig själv hur din skidresa ska börja och sluta. Vissa är hårdhudade och kör hela natten lång, medan andra föredrar ett lugnare tempo med övernattning under vägen. Det viktigaste dock är att det är dig själv som bestämmer.

Här är några av fördelarna med att köra själv på skidresan:

  • Du själv bestämmer farten/hastigheten
  • Stor flexibilitet och frihet
  • Optimalt för barnfamiljer
  • Möjlighet för att hålla flertalet pauser och bensträckare
  • Man kan stanna för sightseeing i städer under vägen
  • Det är oftast den billigaste lösningen om man är många i bilen

Som du kan se finns det många bra anledningar till att man ska välja bilen på din nästa skidresa. Det är dig själv som till hundra procent bestämmer hur resan ska genomföras och det är rätt skönt om man till exempel har barn med i baksätet.

Kör själv-skidresan är också oftast den billigaste lösningen om man fyller bilen med passagerare och eventuellt tar med matvaror i bagagerummet för egen matlagning på skidresan. Om du däremot planerar att köra på skidresan utan att utnyttja alla bilens säten blir kör själv-skidresan typiskt inte den billigaste lösningen.

 

Så kan skidresan bli billigare när du kör själv

Det finns flera saker som du kan göra för att få en billigare skidresa när du väljer bilen som transport på skidresan.

Spara pengar på körningen

Det är små ändringar i din körning som kan göra att du kan spara pengar när du kör själv på skidresan. Visste du till exempel att du kan spara upp till 60% i bränsleförbrukning om du kör i 120km/h istället för i 160km/h på motorvägen? Det är värt att ha i bakhuvudet om du hade planer på att höja farten på den tyska autobahn.

Spara pengar på dina däck

Du bör checka lufttrycket i dina däck innan du åker iväg på din skidresa. Om det saknas luft i dina däck kan det både ha ett negativt inflytande på din körförmåga och ge några dyra bensinräkningar. Saknas det 20% luft i dina däck ger det cirka 10% extra förbrukning av bränsle.

Spara pengar på bensinen

Det spelar faktiskt en roll var du tankar bilen när du kör på skidresa. Det kan vara stora skillnader i bensinpriset beroende på vilket land du tankar i. Det kan vara helt upp till 3 kronors prisskillnad vilket kan göra att du kan spara 150kr om du tankar 50 liter.

De två länder som helt klart är billigast att tanka i är Tjeckien och Österrike med ett literpris omkring 18,6 kr. Däremot är Italien och Norge de dyraste länderna att tanka i och här kan du riskera att betala upp mot 24 kr per liter bensin.

LandPris per liter bensin i EUR
Tjeckien1.74 EUR
Österrike1.85 EUR
Schweiz2.23 EUR
Tyskland
1.71 EUR
Sverige1.91 EUR
Danmark2.07 EUR
Frankrike1.79 EUR
Italien1.80 EUR
Norge2.24 EUR

Datan är hämtad från: https://www.cargopedia.net/europe-fuel-prices (Obs. Priserna kan snabbt ändra sig och man borde själv undersöka detta innan man åker)

Ta färjan från Ystad och få mindre tid bakom ratten

Om du gärna vill ha en mer avslappnad start på skidresan kan du ta färjan från Ystad till Tyskland. Om du packar bilen tidigt kan du och din familj njuta av en god frukost på färjan och en tidig paus på vägen söderut.

Parkering på destinationen

När du ankommer till din destination efter bilresan från Sverige ska du hitta ett ställe att parkera bilen på. Var du kan göra detta beror på vilken destination du har kört till. I vissa skidorter kan du parkera längs vägen utanför hotellet, och i andra finns det större parkeringsplatser där flera hundratals bilar kan parkera. Det är också olika om du ska betala för parkering eller om den är gratis under semestern. Som regel står detta när du beställer din skidresan och annars kan du alltid fråga din resebyrå om information.

När du ska parkera din bil på destinationen kan det vara en fördel att inte lägga i handbromsen. Det finns nämligen en risk för att den fastnar när det är kallt utanför. Detta gäller givetvis bara om du håller på plan mark och inte står parkerad i en backe eller liknande där bilen kan börja rulla.

Trafikregler i utlandet

När du ska köra själv på skidresan är det rätt förnuftigt att känna till trafikreglerna i de länder som du ska köra igenom. Reglerna kan vara annorlunda i olika länder och du ska verkligen inte behöva börja semestern med en olycka eller en trafikböter.

Nedan har vi samlat de viktigaste reglerna för de mest besökta länderna. Vi rekommenderar dock att du läser reglerna närmare på till exempel Europa Kommissionens officiella hemsida samt undersöker reglerna i de länder som vi inte har tagit med här - till exempel Luxemburg och Schweiz.

 

Trafikregler i Frankrike

Frankrike har ett ganska okej trafiknät och vägarna är väl underhållna. Om du ska köra på de franska vägarna så ska du vara uppmärksam på att radardetektor inte är tillåtet och det är inte tillåtet att använda en handhållen mobiltelefon. Dessutom får chauffören inte använda hörlurar eller headset för att lyssna på musik utan det ska vara genom bilens ljudsystem.

Barn under 10 år ska vara fastspända i säkerhetsgodkända bilstolar i bilens framsäte. Promillegränsen ligger på 0,5%. Dock ligger gränsen på 0,2% för personer som har haft körkort i mindre än 3 år, vilket är promillegränsen för rattfylleri här i Sverige. Dessutom är det förbjudet att röka medan man kör och en överträdelse kan ge en böter på 68 euro.

Det är inte ett krav att ha vinterdäck på bilen, men det rekommenderas starkt. Däckmönstret ska som minimum vara på 3,5 mm.

I Frankrike gäller följande hastighetsbegränsningar för normala personbilar under 3.500kg:

  • By: 50 km/h
  • Landsväg: 80 km/h
  • Motorled: 110 km/h
  • Motorväg: 130 km/h

När du kör i vänster vägbana på motorvägen så är minimum hastigheten 80km/h.

I Frankrike är det ett krav att man har både varningstriangel och säkerhetsväst med i bilen. Utöver det rekommenderas det att man har en alkoholmätare med, men man kan inte riskera att få en böter om man inte har en sådan med.

Läs mer om trafikreglerna i Frankrike på Europa kommissionens officiella hemsida.

Trafikregler i Tyskland

Tyskland har ett bra trafiknät som är byggt bra och gör att du snabbt kan köra söderut till din skidort. Tyskland var det första landet som utvecklade motorvägar och efter sammanslagningen av Väst- och Östtyskland har många av motorvägarna blivit väsentligt uppgraderade och förbundna med grannländerna.

Det finns inga betalningsvägar i Tyskland och du ska därför inte betala någon vägavgift. Däremot har de en hårdare lagstiftning rörande användning av elektronik. Det är inte tillåtet att varken använda handhållen eller fastmonterad mobiltelefon medan du kör.

I Tyskland gäller en promillegräns på 0,5% och det är inte tillåtet att använda radar eller navigationssystem som kan ge information om poliskontroll. Vid olycka ska polis och ambulans tillkallas på 112.

När du ska köra på skidresa genom Tyskland är det ett lagligt krav att ha vinterdäck eller helårsdäck på bilen som upprätthåller bestämda krav.

För vanliga personbilar gäller följande fartgränser i Tyskland:

  • By: 50 km/h
  • Landsväg: 100 km/h
  • Motorväg: 130 km/h *

De flesta svenskar vet att det inte är någon hastighetsbegränsning på de tyska motorvägarna. Till viss del stämmer det också men istället har tyskarna en “indikativ hastighet” på 130km/h som är en rekommenderad topphastighet och borde inte överskridas.

Man kan inte få en böter för att överskrida denna indikativa hastighet men om man är involverad i en olycka är det upp till en själv att bevisa att det inte var din höga hastighet som ligger till grund för eller medverkade till olyckan.

Läs mer om trafikreglerna i Tyskland på Europa kommissionens officiella hemsida.

 

Hur många kilometer ska man köra med bilen?

De flesta föräldrar har hört meningen “När är vi framme?” flera gånger från baksätet. För ett barn kan bilresan snabbt bli lång, men hur lång är den egentligen? 

Nedan kan vi ge svaret på det. Vi har räknat ut avstånd och körtid till några av de populäraste skidområdena i Europa. Talen för Alperna utgår från Öresundsbron och resorna till Norge och Sverige utgår från Stockholm.

Alperna:

Norge/Sverige:

  • Trysil - 470 kilometer (6 h 15 min)
  • Hemsedal - 725 kilometer (9 h 15 min)
  • Sälen - 400 kilometer (5 h 20 min)
  • Isaberg - 380 kilometer (4 h 15 min)
  • Hafjell - 625 kilometer (7 h 40 min)

Tips till att hitta den rätta kör själv-skidresan

Är du intresserad i att köra själv på skidresan i vinter? Vi kan hjälpa dig med att hitta den helt rätta skidresan för dig. Hos Skidresor.com har vi nämligen skapat en resedatabas med alla resor från de bästa svenska skidresebyråerna. Här kan du fylla i dina önskemål och krav för att hitta din perfekta skidresa som passar just dina behov.

Vår sökmaskin är superlätt att använda och ger dig en komplett överblick över de bästa skidresorna från (eller i) Sverige. Genom detta finns det ingen grund till att surfa runt på alla resebyråers hemsidor eftersom du hittar allt på vår.

Använd vår sökmaskin för att hitta din perfekta kör själv-skidresa här >>

Var uppmärksam på att denna guide enbart är vägledande. Skidresor.com kan inte garantera att informationen är 100% korrekt då lagstiftningen kan ha ändrats sedan denna guide skrevs. Vi rekommenderar därför att man läser den officiella lagstiftningen närmare om man ska köra själv på skidresan.

Du kan även se våra guider om:

- Skidresa med buss och skidresa med flyg

Skidresor.com har betyget 4,6 stjärnor av 5 - Baserat på 200 recensioner.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen