Skidresa med tåg

Skidresa med tåg

De tidigare så populära tågresorna till Alperna har blivit slagna av billiga flygbiljetter och charterbussar. Eller har de? Vi har grävt djupt och har hittat de lättaste sätten att åka på skidresa på

I flera år har tåget varit ett populärt transportsätt för att åka till Alperna på, men de senaste årens drastiska prisfall på flygbiljetter och bättre möjligheter för att ta bussen till bergen har eliminerat tågrälsen som ett gediget alternativ till motorvägen. Eller har det?

Hitta skidresor med tåg hos följande resebyråer: Nortlander eller Slopetrotter.

Tågresan visar landskapet från en annan sida än vad du normalt ser från bilen 
 

Fördelar med en skidresa med tåg 

Klimatvänligt - Mer miljövänligt än bil och flyg
8 dagar på skidor - Du kan glida ner för pisterna från lördag till lördag
Bekvämt - Du kan sova i en säng
Bra för grupper - Det finns stor möjlighet för att umgås, samtidigt som det finns en restaurang ombord


Man kan enkelt få ett par timmar att gå i restaurangen 

Så hittar du din skidresa med tåg 

Det lättaste sättet att hitta en skidresa på är att söka i den stora skidresedatabasen, där du bara ska välja “Skidresa med tåg” under transport, och efteråt hittar du den resa som passar det du/ni önskar.

Hitta skidresan här 

Så snart resan är på plats kan ni följa nedanstående steg - allt efter om ni ska till Alperna eller Norden.

Med tåget till Alperna/Österrike 

Skinetworks (Nortlander och Slopetrotter) erbjuder skidresor med tåg till Österrike där du kan få upp till 8 dagars skidåkning. Med avgång från Sverige om fredagen och hemresa från Österrike lördag eftermiddag veckan efter. Du kan ta tåget från Malmö, Göteborg och Stockholm. Du får platser i en kupé med sovplatser på resan vilket gör att du har möjlighet för att komma fram utvilad.
- Läs mer hos Nortlander
- Läs mer hos Slopetrotter
 

Skidresa med tåg till Alperna med SJ

Det är slut med fina namn på avgångarna, däremot går det faktiskt snabbare än någonsin att åka från Sverige till Alperna numera. SJ samarbetar med flera tågbolag i Europa och därför är det rätt enkelt att gå in på SJ:s hemsida för att hitta och köpa din tågbiljett för skidresan.
Speciellt är det både snabbt och enkelt att åka till Innsbruck och Salzburg som båda ligger otroligt bra i förhållande till några av Österrikes största och bästa skidområden. Genève i Schweiz är en fantastisk bra ingångsvinkel om du vill åka skidor i Schweiz eller i någon av de stora skidområdena i den nordliga delen av de franska alperna.
Vi har gjort en blixtsnabb sökning på vad det kan kosta och hur lång tid det kan ta att åka från Stockholm till de snötäckta Alperna.
Stockholm - Innsbruck (Österrike) på 27½ timme för från 1248 kr per väg
Stockholm - Salzburg (österrike) på 24 timmar för från 1248 kr per väg
Stockholm - Genève (Schweiz) på 26 timmar för ca 2500 kr per väg
Läs mer om tåg till Genève här 
Läs mer om tåg till Österrike här
 

Det är enkelt när du ska resa med tåg till Alperna 

Ta tåget från Flensborg eller Neumünster om du ska söderut 

Om du kan ta tåget från Flensborg i Tyskland så finns det både tid och pengar att spara. Var dock uppmärksam på att biljetten ska bokas via Tysklands tågbana Deutsche Bahn (DB), men deras hemsida finns på engelska så det är egentligen inte så svårt.
På denna länk kan du välja det land som du vill åka skidor i och där du därefter kommer in på en sida var du kan välja destination och resdag. Bara KOM IHÅG att välja Flensborg som avgångsstation.
Härinne kan man till exempel hitta en enkelbiljett till underbara St. Anton am Arlberg för bara 40 euro. I det stora hela är det bara till att välja landet och söka på din drömdestination - tyskarna kan få mycket gjort.
 
 

Med tåg till Norge 

Vill du på skidresa med tåg till Norge så kan även detta gå att lösa! Det enda bekymret är att tåget runt i Norge bara avgår från Oslo, men vilken tur att det då är ganska lätt att ta sig till Oslo och sedan hoppa på ett tåg därifrån.
Boka din tågresa till Norge här
Härinne hittar du enkelt tågresor till bl.a. Lillehammar och Geilo för så lite som 249 norska kronor (under 270 svenska kronor) per väg för en vuxen.
 


Generella tips för när du ska ta tåget till skidåkningen

Överväg om tåget är det rätta 
Storhetstiden med sovkupéer, restaurangvagn och med mera är nästan helt borta. När du hittar biljetten på SJ:s eller Deutsche Bahn:s hemsida så är resan med vanligt reguljärt tåg. De är som regel rätt bekväma, men är dessvärre nästan alltid utan sovplatser. Skulle du vilja ha sovplatser så är de biljetterna oftast lite dyrare. Därför är kanske tågresor söderut inte det mest familjevänliga resesättet, men däremot otroligt trevligt och härligt med en egen sovkabin om ni har möjlighet för att boka det. Tågresan upplevs dock relativt snabb då man kan sova hela natten och redan åka skidor på lördagen.
Var flexibel 
Om du verkligen vill kamma hem ett par billiga biljetter så kan det betala sig att vara flexibel med datumen. Framförallt på många av tågresorna som vi kollade på så varierade priset rätt mycket. Dessutom är de lite längre resorna med extra tågbyte oftast väsentligt billigare. Det är heller inte alla bergsbyar som är lätta att åka till med tåg eller lokaltransport så man får även vara flexibel med skidorten.
Research och tålamod
Det är viktigt att komma ihåg att inte alla bergsbyar är lätta att åka till med tåg eller lokaltransport, och därför gäller det att efterforska för att ta reda på vilken skidort som ni kan åka till som passar er. Det kan vara svårt att hitta de rätta tågbiljetterna men ha lite tålamod (och följ våra råd) så ska det nog gå.
Tid för att umgås
Transporttiden är perfekt tid för att umgås med varandra och tåget är en fantastisk plats för att spela kort, köra en omgång yatzy eller liknande. Dessutom får du chansen att uppleva det landskap som du annars bara gasar förbi på en motorväg från en ny vinkel. Till exempel är Tyskland, Sverige och Norge otroligt vackra länder när du bara kommer bort lite från motorvägarna.

 
 

Historia om skidresor med tåg 

DSB öppnade/köpte/övertog “Skiløberen” i 1989. Tåget transporterade tusentals av skidglada skandinaver till Alperna varje vinter. Framförallt var tåget populärt för att folk kunde gå runt medan barnen lekte och om natten kunde man sova i en riktig säng - Vad spelar det då för roll att det tar cirka 20 timmar till Alperna från Skandinavien? Inte så mycket faktiskt. I 1998 steg tågets popularitet och DSB renoverade hela tåget. Omkring denna tid kunde man även ta “Fjällexpressen” till Geilo och andra norska områden, samt “SkiAlpin Expressen” till Genève. Det var faktiskt så pass att om man kollade på statistiken från slutet av 90-talet så kunde man se att var sjätte svensk tog tåget på skidresan.
Det verkade som att tågen åkte på en våg som förr eller senare skulle dra sig tillbaka från stranden, för att i 2009 körde Skiløberen sin sista resa. Vid denna tidpunkt fanns det redan andra tågresor till Alperna som också hade stängts ner.
Men när man tror att något är helt dött så får man komma ihåg att The Rolling Stones fortfarande spelar konserter och att de gör det väldigt bra. Så GIVETVIS kan man fortfarande ta tåget på skidresan! Det är till och med det rätta valet i vissa tillfällen. 

Skidresor.com: 4,8 stjärnor utifrån 5 omdömen - Baserat på 1283 recensioner.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen