Skidsemester över nyår? Få den ultimata överblicken

Skidsemester över nyår? Få den ultimata överblicken

Varför inte dra nytta av de många helgdagarna runt jul och nyår till en extra skidresa? Flera skidorter har till och med lite extra att erbjuda för både stora och små.

Innan du läser vidare vill vi påpeka att en skidsemester över jul ofta är billigare än en skidsemester över nyår – men så går du ju miste om julskinkan.

Om du vill åka på en skidresa över nyår ska du vara ute i god tid. Skidorterna är ofta nästan fullbokade eftersom många lokalbor firar nyår i bergen.

Fördelen är dock att det är långt ifrån alla lokalbor som åker skidor varje dag, så man märker oftast inte av någon stress i pisterna.

> Se alla skidresor över jul (v. 52) <

> Se alla skidresor över nyår (v. 1) <

Upplev en (o)högtidlig jul- och nyårhelg på skidor

För de som inte tycker om julstressen är en skidresa vid jul och nyår en utmärkt möjlighet att fira helgerna på ett annorlunda och opretentiöst sätt – men det betyder inte att det inte blir fest och full fart.
 
Flera skidorter i Sverige - Branäs, Kläppen, Lofsdalen och Åre anordnar ofta festliga evenemang som du kan delta i när du åker på en skidresa under jul- och nyårshelgen.

 Det finns inget bättre än att vara först på berget den 1 januari. 

Var ute i god tid och hitta bra boende till din nyårs-skidresa

Som med allt annat får de snabbaste de bästa platserna. Lyckligtvis har utbudet av hotell och lägenheter till nyår blivit större och större. Det byggs fler och fler ski-in/ski-out-anläggningar, och som tur är är det sällan 100 % utsålt i nyårsveckan.

Att fira nyår på skidor är en hit, vilket framgår av en YouGov-undersökning som genomförts på uppdrag av Visit Sweden. Undersökningen visar att cirka 50% av alla svarande tycker att det skulle vara attraktivt eller mycket attraktivt att åka på en skidsemester över nyår. Anna Kron Boysen från Visit Sweden berättar:
 
"Vi upplever en större efterfrågan på nyårsresor i år och YouGovs undersökning bekräftar att det är en positiv inställning till skidresor över nyår. Man vill ha ett nyårsfirande där det är viktigare att umgås på en aktiv semester än det är med vilda fester”

Sök efter skidresor över nyår

Fantastiska shower på nyårsafton

Ditt nyår på skidor kulminerar på nyårsafton när klockan slår tolv. Om du åker på en skidresa för att undvika fyrverkerier bör du nog hålla dig inomhus direkt efter midnatt, för även om gästerna sällan har med sig särskilt mycket fyrverkerier kommer natthimlen likväl bli upplyst.

De flesta skidorter håller gärna en stor fyrverkerishow för besökarna. Vi har upplevt ganska många och de är storslagna och färggranna.
I Kläppen finns det kvällsskidåkning, så du kan få ut det mesta av dina skiddagar

Om du funderar på en skidresa över nyår finns det ytterligare en sak du ska ta med i beräkningen – snön! Till skillnad från de senaste åren med lite snö, ser det nämligen inte ut som att det kommer bli någon brist på snö när skidsäsongen börjar på allvar veckorna innan jul.

Vill du vara säker att det finns snö och god stämning? Vi har valt ut ett resmål i vart och ett av de populäraste skidländerna som du kan välja om du vill åka på en skidsemester till nyår.

Skidsemester över nyår i Sverige - Åre

 • Nytårsaktiviteter: Många
 • Öppnar: November
 • Pister: 93 km
Vill du tillbringa nyåret på skidor utan att åka allt för långt? Så är Åre ett av de bästa alternativen. Skidsäsongen börjar oftast i november, så snösäkerheten är hög om du vill åka över nyår.

Det är en av de populäraste skidorterna i Sverige – inte minst i över jul- och nyårshelgerna. Här kan du uppleva ett otroligt mysigt och vackert skidområde och låta dig ryckas med av den goda stämningen som fyller området runt nyår.

Läs mer om Åre

Skidsemester över nyår i Norge - Lillehammer (inkl. Kvitfjell och Hafjell)

 • Nyårsaktiviteter: Många
 • Öppnar: November
 • Pister: 117 km
Lillehammer hälsar dig välkommen till ett nyår på skidor. Veckan runt nyår är en av de populäraste – av förståeliga skäl. Vi rekommenderar att du skyndar dig om du vill ha ett stort utbud av boenden att välja mellan.

I Lillehammer kan du även boka stora norska skidstugor över nyår, så att du kan samla hela familjen eller kompisgänget till ett festligt nyår med skidåkning.

I Lillehammer kan du välja mellan fem olika skidområden – inklusive Kvitfjell och Hafjell, som båda erbjuder roliga aktiviteter och ett festligt nyår.

- Läs mer om Kvitfjell
- Läs mer om Hafjell

Skidsemester över nyår i Österrike - Sölden

 • Nyårsaktiviteter: Många
 • Öppnar: November
 • Pister: 140 km
Sölden är känt för skidåkning i världsklass – men det är inte den enda anledningen att åka dit över nyår. I Sölden kan du uppleva den österrikiska afterskin som garanterar en fantastisk atmosfär.

På nyårsaftonen kan du uppleva en vacker fackelshow som helt säkert kommer att fascinera hela familjen. Dessutom börjar fyrverkerierna redan kl. 18 vid Gampenlift.

Det finns också flera andra aktiviteter under veckan, det kan t.ex. vara skidtävlingar där alla gäster kan delta i kampen om de eftertraktade troféerna.

Läs mere om Sölden
På nyårsaftonen kan du uppleva en vacker fackelshow i Sölden

Skidsemester över nyår i Italien - Cervinia

 • Nyårsaktiviteter: Många
 • Öppnar: Oktober/november
 • Pister: 334 km
Nyårsskidåkning i Italien – det låter väl inte så dåligt? Det är det inte. I Cervinia kan du njuta av en läcker italiensk nyårsmiddag med hela familjen. De många olika restaurangerna och barerna levererar både god mat och god stämning.

I Cervinia kan du även uppleva en traditionell och förtrollande fackelshow, som ofta hålls den 30:e december och följs av en fantastisk fyrverkerishow.

Läs mer om Cervinia

Skidsemester över nyår i Frankrike – Val Thorens

 • Nyårsaktiviteter: Många
 • Öppnar: November
 • Pister: 600 km
På Val Thorens officiella hemsida har de skrivit in ”nyårsafton” i kalendern – och enligt dem pågår aktiviteterna hela dagen. Om du vill vara garanterad underhållning är Val Thorens en perfekt destination för din skidsemester.

Barer och restauranger i området håller sina egna fester och arrangerar specialmenyer och underhållning – och det finns ett stort utbud att välja mellan.

När klockan närmar sig midnatt kan du uppleva nedräkningen i stadens centrum och när klockan slår tolv flyger champagnekorkarna och stämningen exploderar.

Läs mer om Val Thorens

Vill du få den totala överblicken? Spana in dina möjligheter nedan.

> Se alla skidresor över jul (v. 52)<
> Se alla skidresor över nyår (v. 1)<
> Se alla skidresor över nyår till Frankrike <
> Se alla skidresor över nyår till Österrike <
> Se alla skidresor över nyår till Italien <

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen