Hit ska du åka på skidsemester under julhelgen

Hit ska du åka på skidsemester under julhelgen

Här är vår snabbguide till den perfekta, snösäkra vita julen, långt bort från gröna pister och det ståhej som julen i Sverige kan föra med sig.

Familjen som öppnar presenter, doften av julskinka och julmusik är helt fantastiskt. Men helt rätt julstämning får man först när snön fridfullt dalar ned utanför fönstret. Det bästa (och kanske enda) sättet att garantera en vit jul är genom att packa dina skidor, ditt skidunderställ och din närmsta familj eller bästa vänner i en bil, buss eller ett flygplan för att styra kosan mot ett vintervitt underland!

Men nu är det ju så att julen som utgångspunkt äger rum i december, där det tyvärr ibland är så att bergen/fjällen är mer bruna än vita. Och vad gör vi då?

Frukta inte! Här är vår snabbguide till den perfekta snösäkra vita julen.

Vart ska vi åka?

Det viktigaste valet ni ska ta är huruvida ni vill åka norr- eller söderut. Här är de viktigaste argumenten för de båda riktningarna.

Därför norrut:
Skidorterna i Norge och Sverige kan ofta ge kyligt väder och snögaranti – en riktig önskejul! Dessutom kan man få en helt egen fjällstuga till ett ganska bra pris. Här kan ni mysa, äta julmat och öppna julklappar. Detta kan vara den helt perfekta lösningen för (barn)familjer, eller alla andra som tycker gemenskap och julmys är viktigt. Dagarna är ganska korta däruppe i fjällen, men många områden har kvällsskidåkning på belysta pister en eller flera dagar i veckan.

Du hittar inte något mysigare än en julstuga i Norge
Därför söderut:
Bergen är större och pisterna likaså. Väljer du en ort med en glaciär är snösäkerheten också i topp. Härnere är det ofta lite mer festligt och stor chans att få fira jul tillsammans med andra skidglada människor från Sverige eller resten av Europa. Dagarna är dessutom lite längre härnere än här uppe i Norden. I Alperna kan man samtidigt njuta av att bo på (svensk)hotell eller chalets där maten är lagad och ramarna för att kunna skapa en festlig jul är satta. Vill ni söderut, är det som sagt ingen dålig idé att välja ett område med en glaciär – om nu snövädret inte skulle arta sig.

Jul i Alperna ger dig chansen att få färg på kinderna och långa nedfarter

Vi har bestämt oss. Men det finns ju hundratals skidområden i båda riktningarna?
Frukta inte. Här de mest nämnvärda och snösäkra områdena i båda riktningarna:

Topp 5 norrut

Åre lyckas nästan alltid öppna i november – allra senast i början av december – och erbjuder en vit jul, med nästan det bästa av skidåkning man kan hitta i Skandinavien. Över 1 000 höjdmeter från topp till dal, 93 pistkilometer och en härlig julstämning i ett fint vinterlandskap. Området ligger ganska långt upp men är lätt att komma till med tåg eller flyg från södra delarna av Sverige.

Kläppen i Sverige erbjuder 34 pistkilometer och 400 meters höjdskillnad från toppen till dalen. Det är helt perfekt till familjer som vill fira jul i deras egen stuga som ligger nära pisten och en skidresa hit kan göras ganska billig. Men låt dig inte luras! Det är också hemvist för det svenska freestyle-landslaget och området har under många år kunnat skryta med att ha Skandinaviens största snowpark, som kommer att få även den mest rutinerade parkråttan att kippa efter andan.

Trysil i Norge är med sina ca 70 pistkilometer Norges största skidområde. De erbjuder delvis snögaranti redan från mitten av november och när julen kommer har snön sedan länge kommit! Området ligger bara 6-7 timmar i bil från Stockholm och när du har kommit till skidorten så kommer du inte behöva använda bilen igen. I Trysil har det nämligen lagts stor vikt på att de flesta gäster har ski-in & ski-out. Läs också: 10 saker du ska uppleva i Trysil.

I norska Hemsedal kan du njuta 900 meters fallhöjd fördelat på 46 pistkilometer. Här kan alla vara med och här kan alla få utmaningar! Samtidigt som det är ett otroligt familjevänligt ställe är fjällen nämligen större och brantare än vad de vanligtvis är i skidområden i Norden. Här är den idylliska och actionfyllda drömjulen en realitet.

Lillehammer är en skidregion i Norge som har 5 skidområden, bland annat Kvitfjell och Hafjell. Tillsammans har du 117 bra pistkilometer att åka runt på under de många solskensdagar som området är känt för. Skidsäsongen börjar i mitten av november, så här behöver du inte heller sitta hemma och vara orolig för om det kommer vara snö eller inte! Området ligger inte mycket mer än två timmar norr om Oslo. Sa vi förresten att regionen dessutom erbjuder 2 000 kilometer preparerade längdskidsspår?

Norden är framförallt känt för riktigt bra längdskidåkning

Topp 5 söderut*

*Det finns massor av bra områden med tillgång till glaciärer söderut och detta är bara ett axplock. Många områden utan glaciär är också ganska snösäkra i december, se mer om snöstatistik här.

Val Thorens i Les 3 Vallées i Frankrike är ytterst snösäkert, stort och massor av skandinaver och svenskhotell. Även om det inte finns små stugor så finns det många hotell där det bara bor barnfamiljer och så finns det ju såklart även barnfria hotell. Val Thorens kan rymma hela spektret av skidåkare och är lika bra för familjer som det är för gymnasieelever. Området är lättillgängligt med buss eller flyg. VT har flera gånger utsetts till världens bästa skidområde. Läs också: 10 saker du inte får missa i Val Thorens.

Tignes/Val d’Isere är ännu ett franskt jätteområde där man kan stöta på fler svenska skidåkare än man gör på många andra platser. Hit är det lätt att ta sig med buss och de flesta hotell är gemytliga och perfekta till kvalitetstid för dig och din familj eller dina vänner. Orten ligger mycket högt upp och har skidåkning på två glaciärer. Dessutom är själva tätorten Val d’Isére riktigt charmig.

Mayrhofen ger dig en jul i mysiga österrikiska omgivningar. Staden är charmig och liftkortet gäller till hela Zillertal samt Tuxertal – vilket ger dig 639 pistkilometer att åka på. Mayrhofen själv har ungefär 130 pistkilometer och skulle det inte vara tillräckligt med snö i själva Mayrhofen, så ligger den enorma Hintertux-glaciären bara 15 minuter bort i buss. Här finns det inga skandinavhotell men många skidresebyråer skjutsar dig med buss ända till dörren.

Cervinia i Italien, som hänger ihop med schweiziska Zermatt, är det snösäkra valet till den seriösa skidåkaren. Området är enormt och här kan du åka skidor ända upp till 3 883 meter över havets yta! Cervinia ger dig chansen att smaka lite på de italienska jultraditionerna samtidigt som du njuter av skidåkning i världsklassen. Hit kommer man bäst genom att köra själv eller flyga till Torino.

Österrikiska Sölden i Tyrolen har allt hjärtat begär, när man ska åka skidor under julhelgen. Österrikisk charm och höga berg med stor snösäkerhet och två glaciärer. De ca 150 pistkilometerna, varav största delen ligger över 2 000 meter, kommer inte heller att tråka ut dig den första veckan! Flera svenska resebyråer har bussresor hit. Här är det fint att bo på hotell eller i stora chalets (det finns), såväl som att bo i lägenhet och skapa sina egna mysiga juldagar.

Så där! Nu behöver du inte oroa dig längre. Se till att valla skidorna och tvätta jultröjan och sätt dig i bilen/på bussen/på flyget och se fram emot en garanterat vit jul där ditt största bekymmer är vilken pist du ska välja nästa gång.

Så länge det är snö och du är tillsammans med människor du gillar så är du säker på att få en fin skidsemester vart än du reser.

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen