Tips när du planerar en skidgruppresa

Tips när du planerar en skidgruppresa

Bra tips och råd innan/när du planerar skidgruppresor.

Det finns inget bättre än att umgås med andra i snön. Dagen på berget och fjället, den friska luften, god mat och gemenskap efter skidåkningen när kroppen är utmattad. Därför väljer många att åka på en skidresa som grupp. 

Hur kan man på lättaste sätt arrangera en skidgruppresa? Det kan vara oöverskådligt om man inte har provat det förut. Så funderar du på att planera vinterns skidsemester med vännerna på gymnasiet, skolan eller jobbet kommer här några tips. 

Det kräver ett stort ansvar och mycket arbete att arrangera en skidresa för en större eller mindre grupp. Det är ofta många som vill med, men hur kommer man fram till den slutliga resegruppen och ser till att det är plats till alla som vill följa med? 


Varför vill du arrangera en skidsemester för en grupp?

Ärligt talat så tycker vi att du ska försöka besvara den frågan innan du kastar dig ut i själva uppgiften. Du kommer säkert lära dig en massa på vägen, men är det för att själva kunna påverka resan, för att du vill sätta ihop en grupp för att själv kunna få en gratis skidsemester eller någon helt annan anledning? Innan du kastar dig ut i planerandet, så ha det i åtanke, eftersom det kan göra andra beslut senare i processen enklare.


Kolla upp förväntningar och behov

När du börjar leta efter helt rätt destination och inte minst rätt logi, så tänk på vad som är viktigt för din grupp, det skulle exempelvis kunna vara:

• Avstånd till skidliftar, kan ni gå eller måste ni åka skidbuss?

• Skidområdets storlek, hur mycket behöver ni?

• Kvalitet och standard på boendet?

Ska du på grabbresa med jobbet och vill 50 % av deltagarna skölja ner jägerbomber och weissbier hela kvällen så är det ingen idé att inlogera sig hos en hausfrau som förväntar familjer med snälla svenska barn. Är ni studerande, som är vana vid att hämta ölen på systemet och dricka dem i uppehållsrummet i studentkorridoren, så hjälper det inte om ni bor på ett litet hotell med små rum utan plats för förfest, så se till att kolla upp och ordna logi/resebyrå innan ankomst. Dessutom bör du till exempel reda ut oklarheter när det gäller mat/dryck i bussen, om chauffören räknar med att kunna sälja mat och dryck i bussen och om ni räknar med att ha med er mat och dryck, det kan ge anledning till osämja, så att kolla upp förväntningar är viktigt när du ska börja leta efter rätt resmål och hotell, oavsett om du hittar det själv eller använder en resebyrå.


Direkt eller genom en resebyrå?

Varför eller varför inte resebyråer? Vi vill och ska inte döma, men pointerar ett par saker som kanske talar för att du ska boka via en resebyrå:

• Stordrift: resebyråerna köper tusentals övernattningar, buss-/flygsäten, skidhyra, försäkringar och liftkort. Den rabatt/förtjänst de får på detta kan du som individuell arrangör av en gruppresa inte själv förhandla dig till. Framförallt transporten har resebyråerna ett försprång på, eftersom de ofta kan göra en dubbel-vändning, där bussarna kör pendeltrafik med grupperna varje helg. Bussar som står still i skidområdena är en stor kostnad.

• Säkerhet: en resebyrå som säljer en paketresa ska vara medlem av Kammarkollegiet. Det är din garanti för att du inte förlorar pengarna om byrån exempelvis går i konkurs.

• Kvalitet och möjlighet att klaga: köper du via en resebyrå och  levererar byrån inte det ni avtalat, kan du kontakta konsumentombudsmannen.

Eller för att göra det själv:

Det kan också vara en sport att planera resan själv, så har du tid och lust är det bara att köra igång. De flesta liftbolag erbjuder grupprabatt på liftkort, så du till exempel får var tjugonde liftkort gratis. Det kan du kolla upp på destinationernas hemsidor. Behöver ni transport erbjuder både skidresebyråer och bussbolag bussbiljetter till många destinationer i söder och norr, en bussbiljett till Alperna kostar ofta 1.500-2.500,-kr. tur/retur, beroende på vecka och destination.


Priser och rabatt

Om du tror att priset är avgörande för om du får en bra gruppresa tar du kanske fel. Det kan naturligtvis vara budgetar som gör att ett lågt pris är viktigt men ofta hänger pris och kvalitet ihop. Vi vågar påstå att det enda du kan göra för att göra skillnad på pris är att ändra i resveckan, resten av priset avspeglar den kvalitetsnivån ni söker. Högsäsongen är eftertraktad, så kan du undvika den, faller priset, läs ev. här om semesterveckor i Europa.

Rabatt på gruppresor ges vanligtvis som friresor, exempelvis ”en gratis resa per 20 betalande personer”. Således får arrangören av gruppresan, rabatt till sig själv och vid större grupper, även till hustru och barn.

Resebyråerna kan dessutom erbjuda exempelvis:

• Hämtning utanför deras normala rutt, så är ni en skola/gymnasium kommer de och hämtar er där ni önskar istället för att ni ska kämpa er in på ett av de uppsamlingsställen som finns på resebyråns bussrutt.

• Egen buss. Om ni kommer upp på en gruppstorlek på 45+, så kan ni ha en sådan tur att ni får en egen buss, det kan förkorta resetid i både Sverige och på destinationen.

• Online-system till styrning av gruppen. Detta kan vara praktiskt vid riktigt stora grupper där man ska ha koll på skidhyra, skidskola med mera.

• Individuell betalning till resebyrån. Vanligtvis ska du som arrangör av gruppresan samla ihop pengar och betala byrån. Det betyder att du ska hålla koll på betalningar från många, ett jobb som, bara alla betalar som de ska, är enkelt. Det kan naturligtvis ge besvär och kval om man måste tjata om betalning många gånger.

Korta skidresor för grupper – svåra att själv planera i god tid

Kortare gruppresor för företag och liknande är fortfarande mycket populära, en del resebyråer har specialiserat sig i just den typen av resor och delar upp veckorna i två, alltså att man kan resa lördag-onsdag och onsdag-lördag. Är man en större grupp som vill ta en kortare skidresa kan det ofta vara den lättaste lösningen att välja en resebyrå som planerar resan. Anledningen är helt enkelt att om man inte reser i lågsäsongen, så krävs det bra en sjuhelvetes övertalningsförmåga för att övertyga hotell-, stug- och lägenhetsuthyrare att de ska hyra ut en halv vecka. De satsar naturligtvis på att hyra ut sina sängplatser hela veckan ut.


Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen