10 saker du bör uppleva på din skidsemester i Trysil

10 saker du bör uppleva på din skidsemester i Trysil

Skidresor.com ger dig 10 insider-tips till upplevelser for barn, unga, vuxna och äldre. Läs om de fina fackeltåget, 100 km längdskidsspår samt var du hittar de bästa våfflorna. Stor Trysil-guide.

Trysil bjuder på 71 pistkilometer, områden för alla nivåer, snögaranti och en otroligt barnvänlig miljö - vad mer kan man önska sig?

Nyckelordet i Trysil är trivsel. Här är det plats till alla, området är familjevänligt, men ger också möjlighet för riktigt bra skidåkning. Det bästa valet i Trysil är att bo i stugor, framförallt eftersom de efter en bra skiddag ger plats till gemenskap, kvällsstämning och familjetid. Läs om 10 saker du bara ska uppleva i Trysil.

1. Våfflor på Knettsetra

På Knettsetra, en av områdets restauranger, hittar du en liten mysig stuga, som huserar våffelstugan. Framförallt på en av de kalla dagarna är det fantastiskt att kliva in i den lilla stugan med doften av våfflor och varm choklad i näsan medan du lägger de våta och kalla handskarna på tork framför den öppna brasan. Här kan du få en välbehövlig och mysig paus, medan du laddar upp till nya äventyr i backarna. Det är både lätt att komma till och från Knettsetra och det går blå pister både från och till.


De härliga våfflorna är lätta att komma till med skidorna på

2. Morgonskidåkning

Från den 4 februari till och med den 15 april har du möjligheten att njuta de svarta pisterna i Høgegga (nästan) för dig själv i hela två timmar. Känslan av den nypreparerade snön och de svarta pisterna utan en enda bula är nästan paradiset.

Det är varje onsdag och lördag, kostar 220 norska för vuxna, 160 för ungdomar och 80 för barn. Och så ingår en fantastisk frukost på Knettsetra i priset. Den enda nackdelen är att man ska stå redo vid liften klockan sju, men det är alltså inte svårt att slita sig från sängen när man vet vad som väntar!


För en sådan utsikt, kan man kliva upp tidigt

3. Eksperten

Nedfarten Eksperten är – i synnerhet för Norges standard - en av de svartaste pister som finns. Men törs du är den helt klart värd att uppleva! Den har en lutning på 44/45 grader och runt om den preparerade pisten finns också fantastiska möjligheter för off-pist – med någorlunda samma lutning, på en powder-dag är det nästan ett måste!

Foto: Ola Matsson

Eksperten är ett måste om du är i Trysil och vill utmanas lite

4. Grill i en av utomhus/inomhus-stugorna

I Norge – som på de flesta skidorter – är priserna i restaurangerna långt från studievänliga och är man intresserad av att spara lite på kostnaderna för lunch finns det flera värmestugor i området som är till de som vill äta sin egen matsäck. På flera ställen runt i området är det också möjligt att grilla och på en av de varma vårdagarna är det möjligt att lapa ett par solstrålar medan du sitter med en varm och nygrillad korv och en kall öl – det rekommenderas verkligen!

5. Parkerna

Är du eller dina barn lite intresserad i det där med att göra trick och hoppa? Då är Trysils parker helt klart också värda ett besök. De finns i olika svårighetsgrader så att hela familjen kan vara med och det är stora möjligheter att öva sig. Den gröna banan är för nybörjare och helt fantastisk till de första försöken. Blåparken är lite svårare men ändå designad så att alla kan vara med, med lätta rails och hopp.

Själva Parken Trysil är däremot för de lite mer rutinerade och avslutas med Trysils största hopp Night’n. Dessutom har Trysil massor av möjligheter för skogsåkning. De stigar som går genom skogen, slingrar sig oftast längst pisterna och det är därför rik möjlighet för att låta barnen leka medan ni åker och njuter pisternas bredd.

Det är parker till alla nivåer

6. Fantastiska transportsträckor

I Trysil finns det helt fantastiska möjligheter för att åka skidor direkt från och till din bostad. Det gör bara upplevelsen lite roligare att man, när liftarna stänger, har den lilla extra biten kvar till att märka snön under skidorna och då är det inget bättre att kliva direkt ur skidorna och pjäxorna och in i den varma stugan. Är ni ett helt gäng – men bor på olika ställen i området - kan ni också ha turen att kunna åka skidor från den ena stugan till den andra. Framförallt på en stjärnklar kväll är det nästan helt magiskt.

Kvällarna i Trysil kan vara fantastiska

7. Kvällsskidåkning – med facklor

Inte nog med att Trysil erbjuder morgonskidåkning, de har också kvällsskidåkning. Här blir pisterna vid Turistcentret och Høyfjellscentret belysta med projektörer och det ger dig chansen att njuta snön ända till klockan 20.00. Det äger rum tisdag, fredag och söndag och är gratis så länge du har skidpass. Framförallt i de riktigt mörka vintermånaderna ger det en fantastisk effekt med de belysta pisterna i mörkret och från toppen av pisten kan man se de många ljusen från husen i hela Trysil. Dessutom är det varje tisdag till och med vecka 12 skid-fackeltåg klockan 20 på nr 15 vid Turistcentret.

Det är trevligt att åka på pisten och titta ut över de små stugorna i Trysil, som lyser

8. Jul i Trysil

Har man möjlighet bör man unna sig själv att fira jul i Trysil. Inte nog med att man är garanterad en vit jul, så finns det inte mycket som är mer idylliskt eller juligt än en norsk stuga. Att kunna åka skidor på julafton är i sig själv en julklapp men när liftarna stänger vid 14-tiden, har man också möjlighet för att åka ned till den vackra vita kyrkan som ligger nere i själva Trysil centrum och uppleva gudstjänsten här.

Kyrkan är som tagen ur en julsaga, där den ligger i snön och bilden fulländas ytterligare när många av de unga kommer i deras vackra nationaldräkter.

Föreställ dig att fira jul i en sådan här stuga

9. Laaven, Loftet och Sagbruket

Är du redo på lite extra partaj efter att liftarna stängt är det hit du ska gå: Laaven är på dagen restaurang men förvandlas på kvällen till en klubb. Loftet är också en nattklubb, medan Sagbruket är en bar. Framförallt på helgerna kan det vara fullt ös, men ställena stänger tidigare än vi är vana vid och barpriserna är dyrare än många är villiga att betala. Ändå är det en upplevelse och är du i Trysil på jullovet kan du stöta på Kjempen från Trysil, även kallad 2-10.

10. Längdskidor

I Trysil är möjligheterna för längdskidor riktigt bra. Här hittar du 100 pistkilometer på fjället i fantastiskt vackra omgivningar. En liten del av dem är också elljusspår och det är helt klart värt att testa. Så även om ni har några inkarnerade längdskidåkare med – eller bara gillar att växla lite – har Trysil något bra att erbjuda.

PS. Trysil är verkligen barnvänligt.

Även de vuxna kan vara barn i Trysil

Så det är bara att ge sig iväg: Det är fina vägar – motorväg nästan hela vägen på den norska sidan.

Läs mer om skidsemester i Trysil här, där du kan se pistkarta, webbkameror, snöstatistik, resor och mycket mer.

Publicerad av: Rasmus Skov

Fakta om Trysil
Skidområdet: 350-1100 m.ö.h
Staden/byn: 360 m.ö.h

65 pister i allt
20 stk.
17 stk.
17 stk.
11 stk.

Lifter: 32 stk. / 35.200 pers/time

Släpliftar: 17
Sittliftar: 6

Mer om skidresor till Trysil

Hitta erbjudanden på skidresor