Skidsemester i Frankrike

Frankrike


En skidsemester till Frankrike är för alla som inte vill kompromissa med skidåkningen. Det finns hundratals attraktiva skidorter i Frankrike och det finns säkert ett område som passar alla dina skidåkningskrav, oavsett om du letar efter ett barnvänligt område, välpreparerade och kilometerlånga pister eller om du föredrar att åka så mycket offpist som möjligt. Vissa franska områden är mer kända än andra, till exempel Alpe d'Huez, där Tour de France ofta rullar förbi på sommaren, eller Val Thorens, som är ökänt för sin vilda afterski.

Topp 10

  1. Chamonix
  2. Val Thorens
  3. Avoriaz
  4. Alpe d´Huez
  5. Val d´Isère
  6. Les Arcs
  7. Serre Chevalier
  8. Courchevel
  9. Tignes
  10. Montgenèvre

Glöm fördomarna om satellitstäder

Under många år har Frankrike haft rykte om sig att ha ocharmiga städer och oförskämda människor som bara vill prata franska. Det är dock en fördom som du kan göra upp med. De franska satellitstäderna har uppstått på grund av skidåkningen och kännetecknas av att de ligger ovanför trädgränsen. Det har varit ocharmiga städer som bara levt på vintern och till största delen bestått av monotona hyreshus. I dag är det tvärtom en fördel att vara en högt belägen satellitstad. Ett bra exempel är Tignes och Val Thorens, som båda ligger i två av Frankrikes - kanske världens - absolut bästa och största skidområden. De flesta av de annars ökända satellitstäderna är numera etablerade året runt-orter som erbjuder samma charmiga, mysiga och livliga atmosfär som finns i många andra skidorter. Fransmännen har också upptäckt att de gillar internationella turister på sina skidorter, så på de allra flesta ställen kan du klara dig ganska bra på engelska.

Skidåkning från Medelhavet till den schweiziska gränsen

Frankrikes storlek innebär att skidanläggningarna också är mycket varierande. I de nordliga områdena nära Schweiz och flygplatsen i Genève hittar du till exempel Portes du Soleil, med det populära Avoriaz som den mest kända staden. Men glöm inte bort den dolda pärlan Morzine, som ligger som en äkta bergsby och erbjuder tillgång till samma stora område, fast utan att vara lika turisttålig.

I södra Frankrike får områden som Isola 2000, bara 70 kilometer från Nice och Medelhavet, gott om snö i de över 2000 meter höga bergen. På gränsen till Schweiz och Italien i östra Frankrike finns flera av Frankrikes mest kända skidområden och flera av Europas största och mest populära skidorter. De mest kända områdena är:

De Tre Dalarna där Val Thorens är den största staden. Området är också kopplat till städerna Les Menuires/St. Martin de Belleville och Courchevel. Detta är inget mindre än världens största skidområde med mer än 600 kilometer pister.

Espace Killy som består av aktiva Tignes och traditionella och charmiga Val d'Isere. Här hittar du enastående skidåkning i ett stort område med stora möjligheter till både freestyle- och freerideåkning.

Paradiski med Les Arcs , Les Coches och La Plagne. Ett eftertraktat offpistområde med små trevliga städer på olika höjder. Du kan åka skidor på upp till 3 240 meters höjd.

Skidsemester med barn i Frankrike

Om du har barn och ska åka på skidsemester till Frankrike, kan du väga in pisternas svårighetsgrad, tillgängligheten till skidområdet från boendet och om det finns några svensk- eller engelskspråkiga skidskolor när du väljer resmål. Här rekommenderas Alpe d'Huez, både för att det finns backar som är lämpliga för alla nivåer och för att det finns gott om utrymme för barn att lära sig åka skidor. Det finns också flera svenska skidlärare här varje år. Valloire är också värt att titta närmare på, även om det inte finns några svenska skidskolor. Å andra sidan får du ett överskådligt skidområde med 150 kilometer pister, där det alltid finns en grön eller blå väg ner från toppen. Det är också möjligt att bo alldeles intill backarna, så att du bara behöver få på dig skidorna på morgonen, istället för att behöva släpa på barnens utrustning. Valmorel, La Rosiére och Les Menuires har också fått beröm för att de tar särskild hänsyn till barn och deras familjer.

Skidsemester med fokus på offpist i Frankrike

Även om det finns områden i Frankrike som är perfekta för barnfamiljer, lockar Frankrike ofta de mer erfarna skidåkarna som vill ha större utmaningar - helst utanför pisten. Det är inte utan anledning, eftersom Frankrike har några av de bästa offpist-backarna i Europa. Om du letar efter djup snö och branta bergssidor ska du titta närmare på Chamonix, som är ett absolut måste för offpistskidåkare. La Grave rekommenderas också varmt, där du kan ta en lift upp till 3 200 meter, varifrån du kan ge dig av offpist hela vägen ner. Andra rekommenderade områden är Espace Killy nära Tignes och Val d'Isere, Sainte-Foy-Tarentaie och Montgenévre.

Skidsemester i Frankrike = Det franska köket och lokalt vin

Det finns många åsikter om skidresor till Frankrike, men en sak är säker: Frankrike innebär stora möjligheter att kombinera sin skidsemester med exceptionell mat från det franska köket. Det är inte bara croissanter, baguetter och gott lokalt vin som du kan förvänta dig på en skidsemester i Frankrike, eftersom många skidorter också börjar satsa mer och mer på exceptionella matupplevelser. De allra flesta skidorterna har ett stort utbud av bra restauranger, men om du vill ha en riktigt speciell upplevelse kan De Tre Dalarna skryta med hela 10 Michelinrestauranger, medan det finns 6 stycken i Courchevel. Det finns också goda möjligheter till riktigt fina middagar i Les Deux Alpes och Chamonix, till exempel.

Frankrike är populärt bland säsongsarbetare

Är du sugen på att säsongsarbeta? Frankrike är ett av de populäraste länderna bland nya och inbitna skidåkare, främst på grund av tillgången till mycket stora skidområden, så en skidsäsong är aldrig tråkig. En nackdel med Frankrike är dock att det fortfarande är svårt att arbeta som skidlärare i landet om man inte är infödd, eftersom man då måste ha den högsta nivån av utbildning inom området. Detta innebär också att det kan vara svårt att hitta en svensk skidskola i Frankrike. Det finns dock gott om andra säsongsjobb, så låt dig inte avskräckas av detta.

Fakta om Frankrike

Högsta punkt: Mont Blanc, 4.867 m.
Valuta: 1 euro = 100 eurocent
Huvudstad: Paris
Språk: Franska
Invånarantal: 57 mio.
Förval nr.: 0033

Utvalda skidresor från Frankrike

Sök efter skidresa

Residence Arc 1950 le Village - Les Arcs 1950

Arc 1950 le Village är en samling lyxiga 5-stjärniga lägenhetskomplex som är perfekta för par, familjer eller företagsresor!

Chalet 6 Les Balcons

Vackra lägenheter med fantastisk utsikt över Val Thorens Vårt charmiga boende på Chalet 6 Les Balcons ligger i den övre, lugnare delen av anläggningen, känd som Balcons-området. Du kan enkelt nå Val Thorens centrum på bara 10 minuters avkopplande promenad, eller dra nytta av vår gratis shuttle bus. När du kliver ut på din balkong möts du av en fantastisk utsikt över bergen och Val Thorens. Våra byggnader vänder mot söder och sydväst, så att du kan njuta av solen Läs mer

Résidence Maeva Home Quartier Falaise

Résidence Maeva Home Quartier Falaise ligger i det livliga Avoriaz. Boendet har ett utmärkt läge i utkanten av centrum och alldeles intill backarna. Du kommer utan tvekan att vara den första på toppen av berget på morgonen. Här finns många olika lägenheter och studior. Alla är utrustade med allt du behöver för en bekymmersfri skidsemester. Nu har du bara en sak att göra: njuta!

Användaromdömen om Frankrike

Vi har kombinerat betygen för alla destinationer i Frankrike till ett övergripande betyg som du kan se här.

Skidterräng
4,21
Liftsystem
3,88
Afterski
3,44
Staden
3,68
Barnvänlig
3,74
Nybörjarvänlig
4,09
Prisnivå
3,35
Offpist
4,11
Frankrike har en totalpoäng på 3,81 stjärnor av 5. Baserat på 2132 recensioner.
La Plagne - Vad kom först, Hönan eller ägget? - Recenserat den 13/09 2021 09:45 - Skapad av Nils

Har du någon gång funderat på hur välorganiserat de franska skidorterna är uppbyggda?De är ofta bilfria med enorma garage under jord, du har ski-in/out nästan överallt, liftar och pister går mellan höghusenDetta står i bjärt kontrast med de österrikiska orterna där liftstationerna ligger i utkanten av byarna medan inne i de centrala delarna ligger det lador där korna står Läs mer

Les Arcs. Del av Paradiski - Recenserat den 12/09 2021 19:24 - Skapad av Jim Huzell

Les Arcs är en del av "Paradiski" tillsammans med bl.a La Plagne. Formar världens näst största integrerade skidsystem. Skidåkning för alla nivåer inklusive off-pist som inte blir "sönderkört" som i vissa kända orter. En av alpernas längsta tillgängliga pister är från Glaciären Aguille Rouge till den lilla byn Villaroger där man kan luncha i en gammal lada Läs mer

Perfekt skidort - Recenserat den 12/09 2021 09:02 - Skapad av Manuel Jovalli

Bare åk!

Ladda fler recensioner

Artiklar om skidresor till Frankrike

Vit familjejul i ikoniska Chamonix

Nyheter från Morzine-Avoriaz 2023/2024

Ny lift i Tignes/Val d’Isere till vintern 22/23

Här får du de bredaste pisterna på skidsemestern


Karta över Frankrike

Här kan du se en karta med skidområden i Frankrike. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen