Skidsemester i Italien

Italien


Italienarna är inte bara kända för deras otroliga kök där pizza och pasta är klara favoriter hos många. De kan även driva skidområden som varje vinter lockar alla slags skidåkare.

Italien är mest känt för skidområden som Canazei, Sestriere och Livigno i Dolomitterna som är känt för att ha pister som ligger förhållandevis lågt. Med hjälp av deras otroliga anlägg med snökanoner kan de med en mindre mängd nederbörd lösa sublim skidåkning. Snökanonerna och förmågan till att skapa fina förhållanden även vid låg snömängd är en av italienarnas stora styrker. Det finns flera skidområden i Italien och de svenska skidresebyråerna erbjuder skidresor till cirka 25 olika destinationer i Italien.

Topp 10

  1. Canazei
  2. Cervinia
  3. Champoluc
  4. Passo Tonale
  5. Livigno
  6. Val Gardena
  7. Arabba
  8. Alagna
  9. Sestriere
  10. Sauze d´Oulx

Breda boulevarder för barn i Italien

Man kan åka på skidresa med barn till många ställen i Alperna men just Italien har några fördelar när barnen ska med på skidresan. Förutom den helt kristallklara fördelen med barnvänliga maträtter som pizza och pasta när de hungriga magarna ska mättas så ligger Italien också på en bra prisnivå när hela familjen ska åka på skidsemester. Det betyder att om man åker på skidresa till Italien kan resan göras väsentligt billigare än jämfört med några av de omkringliggande europeiska länderna.

Dessutom passar skidåkningen även barnfamiljernas temperament med flera breda blå och röda backar där även de minsta skidåkarna och nybörjaren kan vara med. Generellt är Italien ett mecka för barnen med bra plats för stora svängar, skoj och lek på pisterna. Speciellt kan Livigno och Passo Tonale framhävas som barnvänliga destinationer eftersom det är möjligt att bo nära både lift och pist här. Detta gör det enkelt att komma ut i backen utan att behöva släpa på barnens skidutrustning.

Pizza, pasta och skidsemester i äkta italiensk stil

En stor del av en skidresa till Italien är att man kan gå loss på det smakrika italienska köket där traditionella välgjorda rätter som risotto, gnocchi, tiramisu och mycket mer väntar. Det italienska köket bjuder på en värld av maträtter som man bara måste smaka på under skidresan i Italien . Med största sannolikhet finns det något som alla gillar så att ingen behöver gå och lägga sig hungrig. Italienarna är gästfria och värdesätter deras kök högt vilket gör att vi vågar att påstå att det är svårt att åka på en skidresa till Italien utan att hitta ett antal utsökta matställen. Det gäller både om man önskar att åka till de mer välkända och större områdena såsom Canazei, Sauze d'Oulx eller Sestriere eller till de mindre och intressanta orterna som Madonna di Campiglio och Limone Piemonte. Man ska komma ihåg att förutom den goda italienska maten så producerar Italien även några av världens bästa viner som det finns en lika stor chans till att få smaka på skidresan.

Offpist och heliskiing

Jagar man den mjuka och djupa snön på skidresan så finns det många möjligheter i Italien. På gränsen mellan Schweiz och Italien ligger den gömda pärlan Cervinia som bjuder på fantastiska möjligheter för skidåkning i offpisten med utsikt över det legendariska Matterhorn. Ett äkta offpist-mecka finns i Aosta dalen där bland annat Champoluc och Gressoney ligger. Varje år väljer flera offpist-entusiaster att åka hit för att hitta den djupa snön i det stora Monterosa Ski området. Alagna som är en del av samma skidområde är speciellt känt för att vara drömmen för varje offpist-skidåkare.

Italien urskiljer sig från många andra europeiska destinationer när det kommer till offpist. I Italien är det nämligen tillåtet att åka skidor via en helikopter så kallat heliskiing. Det betyder att om man vill ha den ultimata offpist-upplevelsen så kan man i Italien boka en tur med en helikopter som släpper dig uppe på en orörd bergstopp där bara fantasin sätter sina gränser gällande planering av linjen ner genom den djupa snön. Har man modet för heliskiing kan man kika på Valgrisenche som har omkring 20 drop-offs.

Svenskarnas favoriter är Canazei och Livigno

Om det är en fördel eller nackdel med att vara en svensk favorit finns det delade meningar om. Det kan ses som en fördel då det är en kvalitetsstämpel med att flera svenskar väljer att åka på skidresa till samma skidområde år efter år. Det kan dock vara en nackdel eftersom sannolikheten att stöta på andra svenskar är rätt stor - men det kan också vara trevligt.

I årtionden har svenskarna föredragit orterna Canazei och Livigno för sin skidresa. Canazei ger tillgång till världens största skidområde, Superski Dolomiti, som med mer än 1.200 km pist kan ta veckor att utforska från topp till botten. Canazei bjuder dessutom på massor av butiker och möjligheter för afterski. Livigno är känt för sin tullfria handel och är ett område som lockar många barnfamiljer. Skidbackarna går för det mesta hela vägen ned till trottoarkanten och flertalet caféer i orten. Det gör det enkelt om flera ska passa barnen i omgångar eller på morgonen när alla ska få på sig all utrustning.

Skidresa till Italien med flyg

Italien ligger i det södra Europa och väljer man att resa längs marken sätter det krav på att man kan åka en lång väg i bil eller buss innan man kommer fram. Man kan istället flyga till Italien och undgå det besväret samtidigt som man kan få en extra dag på skidresan. Det är både snabbt och enkelt att åka hemifrån och direkt ut på den första pisten när man kommer fram samma dag. Det är möjligt att flyga till Innsbruck i Österrike samt till Milano eller Pisa beroende på var skidresan går till.

Fakta om Italien

Högsta punkt: Monte Bianco 4.760 m.
Valuta: 1 euro = 100 eurocent
Huvudstad: Rom
Språk: Italienska
Invånarantal: 58 mio.
Förval nr.: 0039

Utvalda skidresor från Italien

Sök efter skidresa

Hotel Delle Alpi

Hotell Delle Alpi är ett 4-stjärnigt hotell med spa samt fina rum.

Casa Eydallin

Bra lägenheter i centrum av Sauze d'oulx Casa Eydallin består av 6 bra lägenheter med plats för 4-8 personer. Alla lägenheter är unika, men gemensamt för alla är att de är byggda i bergsstil och har bra kök och badrum. I alla lägenheter ingår sängkläder, handdukar och slutstädning. Belägenhet Casa Eydallin ligger centralt i Sauze d'oulx i den charmiga gamla stan. Det finns restauranger och barer endast en kort promenad från lägenheterna. Endast 150 meter från lägenheterna finns en liten Läs mer

Användaromdömen om Italien

Vi har kombinerat betygen för alla destinationer i Italien till ett övergripande betyg som du kan se här.

Skidterräng
4,32
Liftsystem
4,08
Afterski
3,62
Staden
3,90
Barnvänlig
3,91
Nybörjarvänlig
4,01
Prisnivå
3,98
Offpist
3,24
Italien har en totalpoäng på 3,88 stjärnor av 5. Baserat på 923 recensioner.
Canazei - fulltecknat schema - Recenserat den 13/09 2021 11:27 - Skapad av Nils

Eftersom jag några år tidigare åkte till Val Gardena med familjen hade jag redan en uppfattning om "Superski Dolomiti" när jag med gubbgänget (ja, vi är 60-plussare) attackerade området än en gång fast nu från Canazei. Jag bestämde mig rätt så tidigt att lägga upp ett veckoprogram för oss vilken kan vara en vägledning för dig att uppleva hela Läs mer

Skidåkningens landet lagom - Recenserat den 13/09 2021 08:07 - Skapad av Erik Pettersson

Alltid kanon preparerade backar där man slipper långa liftköer vilket gör skidåkningen till ren o skär glädje.Själva byn fungerar bra , men man behöver boka bord i tid på restaurangerna om man vill äta på de bästa. Är man inte så noga med det så finns det plats för alla. Bra boenden till rimliga priser. Inget partyställe för ungdomar men Läs mer

Sås Deluxe - The Milky Way - Recenserat den 12/09 2021 17:50 - Skapad av Nils

Med närheten till Turins flygplats ligger Sauze d´Oulx (enklare att säga "Sås Deluxe") oslagbart och därför körde de OS 2006 här (i grannbyn Sestriere).Vi bodde egentligen i Jouvenceaux på Hotel La Fontaine som ligger ca 20 meter från liften som går upp mot central punkten "Sportinia". Vid den andra huvudliften (också upp mot Sportinia) upplevde vi Läs mer

Ladda fler recensioner

Artiklar om skidresor till Italien

Lägenheter och skidstugor i Italien: Här är 12 fantastiska möjligheter

7 saker du ska uppleva på skidsemester i Val Gardena

Cervinia och La Thuile: På roadtrip i Europas högsta berg

Bege dig ut på upptäcktsfärd i världens största skidområde


Karta över Italien

Här kan du se en karta med skidområden i Italien. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen