Skidsemester i Italien

Dolomitterne i Italien Italien är mest känt för skidorter som Canazei, Sestriére og Livigno som ligger i Dolomiterna, som är känt för de ganska lågt belägna pisterna. Med hjälp av deras otroliga snökanonsystem kan de med mycket små snömängder se till att ge en sublim skidåkning och snökanonerna och förmågan att skapa bra förhållanden även vid mycket små snömängder är en av italienarnas verkliga superkrafter. De svenska skidresebyråerna har skidresor till ca 25 olika destinationer i Italien. Landet var värd vid vinter-OS år 1956, när det hölls i Cortina d´Ampezzo.

Hitta skidresor och skidrestplatser till Italien

Pasta, vin och skidsemester på äkta italienskt vis

Efter en lång dag på pisterna kan du släcka törsten och stilla hungern i det delikata italienska köket, där du kan njuta en äkta italiensk pizza eller en av de goda pastarätterna serverade med de bästa italienska vinerna på de många caféerna och restaurangerna.

Svenskarnas favoriter är Canazei och Livigno

I decennier har svenskarnas favoritresmål till skidsemestern varit Canazei och Livigno. Canazei ger tillgång till världens största skidområde, Superski Dolomiti som med mer än 1200 pistkilometer kan ta veckor att utforska helt. Canazei bjuder dessutom på massor av butiker och afterski-möjligheter. Livigno är känt för att vara tullfritt och är ett område som lockar många familjer med barn på skidor. Skidpisterna går för en stor del ända ned till trottoarkanten och de många caféerna i staden. Det gör det enkelt om flera ska se efter barnen på skift, när skidpisterna ligger väldigt nära staden.

Offpist med helikopter i Aostadalen

Italien är annorlunda jämfört med många andra europeiska destinationer eftersom skidåkning från helikopter är tillåtet. Det betyder att du från många italienska skidområden kan beställa off-pistturer med helikopter. Är du offpist-fanatiker finns det områden som Aosta, Gressoney och Valgrisenche man bör kolla upp.

Italien med flyg

Flyg till Italien och få en dag längre skidsemester. Det är både snabbt och enkelt och du är redo att kasta dig ut för första pisten när du kommer fram. Flygplatserna man säkert väljer är Innsbruck (Österrike), Milano eller Pisa.

Artiklar om Italien från Skidresor.com

Användarna om Italien

Vi har lagt ihop betygen för alla destinationer i Italien till ett samlat betyg, som du kan se här.

Skidterräng:
4,32
Liftsystem:
4,08
Afterski:
3,62
Städerna/byarna:
3,90
Barnvänligt:
3,91
Nybörjarvänligt:
4,01
Prisnivå:
3,98
Off-pist:
3,24
Totala poäng är 3,88 / 5 utifrån 923 recensioner.

Canazei - fulltecknat schema | Skrivit den 13/09 2021 | Omdöme av Canazei

Oprettet af Nils

Eftersom jag några år tidigare åkte till Val Gardena med familjen hade jag redan en uppfattning om "Superski Dolomiti" när jag med gubbgänget (ja, vi är 60-plussare) attackerade området än en ...
gång fast nu från Canazei. Jag bestämde mig rätt så tidigt att lägga upp ett veckoprogram för oss vilken kan vara en vägledning för dig att uppleva hela området.
Du behöver förmodligen vara en någorlunda van skidåkare för att hinna med allt. Själv är jag utbildad skidlärare (från en svunnen tid när man körde på 210cm lagg) och övriga sällskapet går heller inte av för hackor.

Vi bodde ovanför Canazei på Bellavista som ligger vid mellanstationen och detta var verkligen ett lyckodrag. Vi slapp t.o.m den skräniga after-ski delen nere i byn.
Dock tog vi faktiskt Taxi ned till byn en kväll för att göra stan men efter en öl var det nog och vi åkte tillbaka.

Att bo på mellanstationen betydde (som vanligt) Ski-in/out och vi var först upp i backen.
Canazei är lite olyckligt på så sätt att liften upp i system går från ena ändan av byn och pisten ned till byn slutar i andra ändan...
Det är alltså (förmodligen) skidbuss som gäller morgon och kväll till/från ditt hotell. Jag kan dock inte säga detta av erfarenhet!

Förslag på veckoschema...

Dag 1
Lär känna omgivningen genom att åka bort mot Val Gardena och notera var Piz Seteur ligger. På tisdagseftermiddagen är det bra tryck här med (hrmm...) table-dance
Stanna inte för länge då du måste ha tid att komma tillbaka till Belvedere skidområde (ovanför Canazei)
Avsluta dagen på Chalet Belvedere och drick en Bombardino medan solen går ned över bergskammen.
Vi brukar stanna kvar tills pistörerna kör iväg oss (långt efter att liftarna stängts)

Dag 2
Mot "La Longia" pisten som går från toppen av Seceda ned mot Ortisei. En vindlande mycket lång pist (den längsta i Dolomiterna) med enkel svårighetsgrad
På vägen dit kan du köra World Cup sträckan "Saslong" ned mot St. Cristina. Tillåter vädret så intag lunchen vid Col Raiser liftens toppstation
Efter lunch bör du börja fundera på återtåget. Du vill inte vara på fel sida av en bergskam när liftarna slutar gå

Dag 3
Vad vore Superski Dolomiti utan de berömda Sella Ronda turerna?
Tag den orangea rundan (medurs) men var beredd på liftköer. Lunch någonstans vid Corvara/La Villa området.
Vi lyckades faktiskt åka två varv under samma dag med 5 minuter tillgodo att åka den sista liften (Lezuo) upp till Belvedere, Puh...
Återigen, du vill inte vara på fel sida av en bergskam när liftarna slutar gå

Dag 4
Dags för den gröna rundan (moturs). Du åker inte i samma backe två ggr!
Detta måste vara paradiset! Har du tiden med dig så åk lite i Alta Badia skidområde innan du siktar mot Corvara/Colfosco och via Val Gardena tillbaka till Canazei

Dag 5
Lite höghöjdsträning på Marmolada. Du står på toppen 3340 meter över havet och blickar ut över Piz Boé (bergstoppen som man åker runt i Sella Ronda)
Är det tillräckligt med snö kan du idag också passa på att åka genom nationalparken "Serrai di Sottoguda" med ett fantastiskt sceneri
Det är ingen pist och du behöver ibland staka lite... Skidbussen tillbaka till Marmolada liften för vidare skidåkning "hemåt"

Dag 6
Oslagbart spännande att åka Lagazuoi liften som går nästan lodrätt uppför bergsväggen (så känns det i alla fall)
Åk skidor till Armentarola och ta därefter en taxi till Lagazuoi liften. Pisten ned är lång och vindlar sig genom "den gömda dalgången" (ja, så kallas den också).
Här traskade den italienska armen norrut under 1.a världskriget. Det finns ett museum men är tveksam om det är öppet vintertid
Där pisten tar slut står hästarna redo att dra dig tillbaka till Armentarola och sedan är det "bara" att åka hem via Arabba.

Även när jag skriver detta måste jag nypa mig i armen för att kontrollera att jag inte drömmer. Vilken fantastisk skidresa vi hade.
Allt rätt på en och samma resa. Superski Dolomiti ligger högst upp på min lista så denna resa ska jag göra om flera gånger!
Läs mera

Skidåkningens landet lagom | Skrivit den 13/09 2021 | Omdöme av Canazei

Oprettet af Erik Pettersson

Alltid kanon preparerade backar där man slipper långa liftköer vilket gör skidåkningen till ren o skär glädje.
Själva byn fungerar bra , men man behöver boka bord i tid på restaurangerna om man vil...
l äta på de bästa. Är man inte så noga med det så finns det plats för alla. Bra boenden till rimliga priser. Inget partyställe för ungdomar men helt okey afterski.
Läs mera

Här kan du se en karta med skidområden i Italien. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.