Skidsemester i Sverige

Skidsemester SverigeSyd- och Västsverige har destinationer som är helt perfekta för barnfamiljer och nybörjare. I Mellansverige hittar man bl.a. Nordeuropas största alpina skidområde, Sälen, som bjuder på mer än 250 pister i alla svårighetsgrader, massor av offpist och snowparks. I Nordsverige finns de största fjällen och de vildaste skidupplevelserna. Här finns ”Nordens Alper” i Åre, Skandinaviens största skidområde i Funäsdalen, och längst norrut, 25 mil norr polarcirkeln, finns det legendariska skidområdet Riksgränsen, där det bland annat är möjligt att åka helikopter ut i det vilda, snöklädda landskapet till kilometervis av orörd offpist. Sverige är dessutom perfekt för längdskidor. Vi svenskar är ju med bland världseliten och vi har ju även världens mest kända längdskidslopp, nämligen Vasaloppet.

Skidsemester med barn

Det är härligt enkelt för barnfamiljer att åka på skidsemester i Sverige, eftersom transporttiden är minimal. På största delen av destinationerna får barnen använda liftarna gratis om de använder en skidhjälm. De flesta hotell och stugor ligger i direkt förbindelse med skidbackarna, och ski in/ski out-möjligheten gör det lättillgängligt till och från liftarna med barnen. Och om man vill ha fler upplevelser med familjen, finns det många andra aktiviteter, så som hundslädesturer, pulkakvällar eller djurparker – bland de mest populära familjedestinationerna kan nämnas Branäs, Orsa Grönklitt, Kläppen och Idre Fjäll.

På längdskidor i Sverige

Från söder till norr finns det i Sverige fler än 3800 längdskidsspår så här finns något för alla, från nybörjaren till toppatleten. Man behöver inte åka till fjällen för att åka längdskidor, flera orter i södra Sverige har också specialiserat sig i längdskidåkning och både Ulricehamn och Billingen är officiella Vasaloppscenter – en kvalitetsstämpel som garanterar bra träningsmöjligheter och att det finns expertkompetens i längdskidåkning och – utrustning på plats.

Flera ställen har elljusspår redan från tidigt på säsongen och ju längre norrut man kommer, desto längre är säsongen. Dalarna är ett sant längdskidsmecka och i Nordsverige finns de helt stora längdskidsupplevelserna för naturälskaren – och de ljusa nätterna i maj ger en extra dimension till den storslagna naturen i Nordsverige.

Artiklar om Sverige från Skidresor.com

Användarna om Sverige

Vi har lagt ihop betygen för alla destinationer i Sverige till ett samlat betyg, som du kan se här.

Skidterräng:
3,85
Liftsystem:
3,73
Afterski:
2,94
Städerna/byarna:
3,07
Barnvänligt:
4,66
Nybörjarvänligt:
4,54
Prisnivå:
4,27
Off-pist:
2,96
Totala poäng är 3,75 / 5 utifrån 1051 recensioner.

Inte som förväntas | Skrivit den 27/01 2022 | Omdöme av Lindvallen

Oprettet af Emma

Vet inte vad ja ska säga, var första gången jag var här och är lite av besviken. varit i kläppen innan o tycker dem är mycket bättre. bättre pris klass. Mycket bättre service o trevlig personal!
<...
br>Här i sälen hade vi fulla gubbar redan kl 15 på dagen bland barn som åker I backen. Dåligt skyltat så man vet inte vart man är eller vilken backe som man närmar sig. Corona tänker ingen på då alla står så nära man kan i kön känns det som. Trotts den dyra stugan kostar alla aktiviteter mycket och den maten dyrt. Tycker att personalen här borde ha my let pengar i företaget så man åtminstone kan ha hela köksredskap och skotta terrassen med snöhögar på eller salta gångarna som är som isbanor utanför börren! inte nöjd alls. !
Läs mera

Berusade människor på backen | Skrivit den 20/01 2022 | Omdöme av Lindvallen

Oprettet af Anja

Jag och min familj har årligen åkt till olika skidanläggningar men aldrig har vi varit med om något liknande som det som inträffade idag. Berusade människor som får ta liften och åka på backar där små...
barn åker. Det är under all kritik. En av de berusade lyckades välta två barn, det ena barnet ramlade av liften och den andra blev träffad av snowboarden som han tappade. När frågan ställdes till liftvärden fick jag svar ”så länge man kan stå på bena får man åka” utan att ta hänsyn till att små barn precis blivit skadade.Detta måste skärpas, är man berusad ska man inte kunna åka skidor/snowboard!
Läs mera

Här kan du se en karta med skidområden i Sverige. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.