Skidsemester i Österrike

Österrike


Österrike är ett av de populäraste länderna för svenskar att åka på skidsemester till. Varje år besöks landet av tusentals svenskar som väljer just Österrike som destination för årets skidresa. Skidområdena i Österrike ligger i den centrala och västliga delen av landet vilket ger förhållandevis kort transporttid från Sverige. I hela Österrike finns det omkring 7.000-8.000 orter med en eller flera liftar för skidåkning. Det säger en hel del om att skidsporten här är ytterst populär och det gäller inte bara för turisterna.

Österrike är kanske ett av de mest allsidiga skidresmålen som finns. Oavsett om man är på jakt efter de helt stora och sammanhängande skidområdena såsom St. Anton med 305 kilometer pist eller vill skidorts-hoppa mellan Tyrolens 91 skidområden med mer än 4.000 kilometer pist på ett och samma liftkort . Så finns det i Österrike.

Topp 10

  1. Bad Gastein
  2. St. Anton
  3. Saalbach
  4. Ischgl
  5. Zell am See
  6. Sölden
  7. Wagrain
  8. Mayrhofen
  9. Lech & Zürs
  10. Schladming

Österrike är svenskarnas storfavorit

Även om Österrike bjuder på många bra skidområden så har det under många år varit ett område som har dominerat med var svenskarna helst vill åka till på skidresa. Bad Gastein som ligger i Gasteinerdalen tillsammans med St. Anton är svenskarnas ultimata favoriter när skidsemestern ska bokas. Faktiskt så är Bad Gastein och St. Anton så populära så att de har väldigt många fler övernattningar än nummer 3 på listan som är Saalbach. Bad Gastein bjuder på 201 kilometer pist fördelat på 5 skidområden. På pisterna är utmaningarna störst för nybörjare och lätt övade men dessa skidåkare kan lätt breda ut sig på pisterna i Gasteinerdalen. En skidresa till Bad Gastein kan även skapa utmaningar för de mer erfarna skidåkarna som kan prova sin skidåkning på några av de 24 kilometerna med svarta pister. Dessutom är Bad Gastein extra attraktiv för svenskar eftersom det ligger flera svenska och nordiska hotell här samt har en skidskola som varje år erbjuder undervisning på svenska. Barnvänligt med utmaningar för vuxna

Det finns också mer barnvänliga och enklare skidområden såsom Lofer, Obertauern eller Serfaus-Fiss-Ladis som har familjens och barnens upplevelse i fokus. Med andra ord spelar det ingen roll om man på skidresan i Österrike är nybörjare eller expert, stor eller liten, eller föredrar gröna pister eller svart offpist - allt finns i Österrike.

Mysiga och allsidiga Österrike

Svenska resebyråer arrangerar skidresor till många olika destinationer i Österrike. Österrike är svenskarnas favoritland när det kommer till skidsemester. Det är en kombination av flera olika saker som gör att flera tusentals svenskar åker till Österrike varje vinter. För det första är Österrike ytterst attraktivt då man kan få skidåkning i världsklass i några av Alpernas bästa och största skidområden på bara en relativt kort körsträcka bort. Man kan till exempel komma till Österrikes störst sammanhängande område St. Anton på blott 11 timmar i bil från den danska/tyska gränsen. Här kan du åka skidor i det 305 kilometer stora skidområdet med ytterligare 200 kilometer offpist.

För det andra är Österrike känt för den österrikiske gemütlichkeit med traditionella hytter, som är svår att efterlikna. Landet är även känt för lokala specialiteter för smaklökarna i form av Germknödel, Glühwein och Jägertee som kan fullända varje skiddag på berget. Har man lust för annat än skidåkning och afterski finns det flera möjligheter för spännande aktiviteter i Österrike. Man kan till exempel njuta av hälsobad, saltgropar och droppstensgrottor, eller kombinera skidresan med ett storstadsbesök i Innsbruck eller Salzburg.

Österrikisk afterski

Något annat som Österrike är speciellt känt för är den österrikiske afterskin där helst Anton aus Tyrol, So ein schöner Tag och Cowboy und Indianer ska döna ut ur högtalarna medan stämningen är hög i en av de många paraplybarer. I Österrike kan afterskin nästan vara en lika stor del av skidresan som skidåkningen och föregår på berget, vid botten, när dagen slutar och gärna långt in på natten - i pjäxor dessutom. Det finns många fina afterskiställen fördelat i hela Österrike men några av de som kan rekommenderas mest är Moosewirt i St. Anton som är utnämnt till att vara "the mother of all aprés ski bars", den legendariska Kuhstall i Ischgl som har sin egna fanklubb, Hinterhag i Saalbach som kanske är den mest kända bland svenskar och Hohenhaus Tenne i Schladming som är inget mindre än Europas största afterskibar.

Större skidområden och mängder av kilometer pist

Även om en ort i Österrike har sitt egna eller är kopplat till ett skidområde så finns det flera skidområden som arbetar tillsammans med ett gemensamt liftkort som ger de besökande skidgästerna chansen för att få ännu fler kilometer pist eller fler möjligheter på skidresan. Samarbetet blir oftast marknadsfört under ett gemensamt namn för det nya stora gemensamma området. Det betyder att det är möjligt att man kan prata om det samma stora fantastiska område men man håller inte med om vilken ort det är talan om - för det är mest troligt flera under samma flik. Är man i tvivel om hur allt hänger samman med de gemensamma områdena så kommer det ett överblick nedan.

Ski Amadé

Ski Amadé är det största samarbetande området i Österrike och är därför nog också ett av de lite krångligare att hitta runt i eftersom det täcker otroligt många skidområden. Under det gemensamma namnet Ski Amadé finns 4 stora sammanhängande skidområden som var för sig är sammansatt av olika mer eller mindre kända orter. Man kan därför tala om att Ski Amadé är ett stort samarbete mellan 4 sammanhängande områden som ytterligare är sammansatta av enskilda skidområden som hänger samman internt med liftar och pister.

De 4 sammanhängande områdena är:
Salzburger Sportsweltt som täcker orterna Flachau, Wagrain, St. Johann im Pongau, Alpendorf, Zauchensee, Kleinarl, Altenmarkt / Radstadt, Eben, Filzmoos och Goldegg.

Schladming Dachstein som täcker skidområdena Planai-Hochwurzen, Hauser-Kaibling, Ski Reiteralm, Ski Fageralm, Dachstein-Gletscher, Galsterberg, Ramsau och Stoderzinken.

Gasteinertal med Bad Gastein, (Schlossalm & Stubnerkogel), Bad hofgastein, det högalpina Sportgastein och det lilla Graukogel som enkelt kan nås med skidbuss från Bad Gasteins centrum. Utöver det täcker det även Grossarl och Dorfgastein som ligger en kort bussresa bort från Bad Hofgastein.

Hochkönig som består av Maria Alm, Dienten och Mühlbach där det förstnämnda är bland ett av de mest kända skidområdena i Sverige eftersom det kom fram i slutet av 90-talet för att redan där vara ett fantastiskt område för barnfamiljer - vilket det fortfarande är idag.

Dachstein West

I Dachstein West hittar man ett sammanhängande skidområde enbart 77 kilometer sydöst från Salzburg och med 142 kilometer pist att vältra runt på. Det är fördelat över områdena Gosau,Annaberg och Russbach, och är ett utmärkt skidområden för nybörjare, barnfamiljer och den rutinerade skidåkaren.

Europa Sportregion

Det ringer kanske ingen klocka för Europa Sportregion men det kanske Zell am See gör. Här hittar man samarbetet mellan skidområdena som omger den svenska favoriten Zell am See: Kaprun/Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe/Zell am See och Maiskogel som är ett mindre skidområde som ligger på väg mot Kaprun med skidåkning på glaciären..

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Här hittar man ett samarbete som bär ett av de längre namnen där man nästan kan gissa sig fram till vissa delar av skidområdet. SkiWelt Wilder Kaiser BrixentalSkiWelt Wilder Kaiser - Brixental är ett av Österrikes största sammanhängande områden med hela 280 kilometer pist och 90 liftar. Man kan få tillgång till det stora skidområdet från orterna Scheffau, Hopfgarten, Going, Ellmau, Söll, Itter, Brixen im Thale och Westendorf.

Fakta om Österrike

Högsta punkt: Großglockner 3.798 m.
Valuta: 1 euro = 100 eurocent
Huvudstad: Wien
Språk: Tyska
Invånarantal: 8 mio.
Förval nr.: 0043

Utvalda skidresor från Österrike

Sök efter skidresa

Heart Hotel Arlberg

Vill du på skidresa till det enastående St. Anton och bo på ett hotell med wellness? Då har du hittat rätt.

Haus Gugl

Haus Gugl - mysiga lägenheter nära pisten, liften och centrum Välkommen till Haus Gugl i Saalbach, där traditionell charm möter gästfrihet och lugn. Perfekt för par, familjer eller grupper av vänner som uppskattar en avkopplande atmosfär efter en dag i backen. Haus Gugl ligger bara ca 300 meter från både skidåkning och centrum och erbjuder 8 inbjudande lägenheter som du kan koppla av i under din skidsemester. Centralt och lugnt läge Njut av enkel tillgång till Saalbachs skidåkning och byliv Läs mer

BLUE Fieberbrunn Hotel

Selections BLUE Fieberbrunn Hotel i Fieberbrunn är ett populärt hotell och det är av goda skäl. Detta lyxiga och modernt inredda hotell ligger precis vid pisterna och erbjuder fantastiska faciliteter för både stora och små. Alla rum är ljusa och rymliga och kan rymma upp till 4 personer. Varje rum har en bekväm dubbelsäng och en bäddsoffa för två personer, ett modernt badrum och en balkong eller terrass med utsikt över Alperna. Efter en lång dag med skidåkning kan du Läs mer

Användaromdömen om Österrike

Vi har kombinerat betygen för alla destinationer i Österrike till ett övergripande betyg som du kan se här.

Skidterräng
4,07
Liftsystem
4,04
Afterski
3,75
Staden
3,80
Barnvänlig
3,83
Nybörjarvänlig
3,77
Prisnivå
3,61
Offpist
3,23
Österrike har en totalpoäng på 3,76 stjärnor av 5. Baserat på 2925 recensioner.
Saalbach med gubbgänget - Recenserat den 12/09 2021 17:19 - Skapad av Nils

För första gången sedan jag trevande lärde mig stå på ett par skidor stod Saalbach åter igen på programmet. Första gången var jag 7 år och hade Morsan i bagaget men denna gång var det med mina jämnåriga 60-plussare så förutsättningarna var lite annorlunda.Vi bodde mitt på huvudgatan, strax nedanför Bernkogelbahn's dalstation vilket är ett bra läge då Läs mer

Fantastiskt skidområde - Recenserat den 12/09 2021 09:17 - Skapad av Sebastian Arby

Fantastiskt skidområde. Lätt att hitta och många långa bra backar för den medelgoda och goda skidåkaren. Liftsystemet är snabbt och effektivt, inga långa köer. Till dalstationen tar du dig med ett underjordisk skidband. Vill man ha afterski är detta ett Mecka.

Sölden 2020 - Recenserat den 20/04 2020 12:46 - Skapad av Mårten Lundgren

Överreklammerat område

Ladda fler recensioner

Artiklar om skidresor till Österrike

Snösäkra och soliga Serfaus Fiss Ladis

Schladming Dachstein: Redo för säsongen med massor av snö

3 fantastiska dagar i Zillertal

Ischgl - 1:a söndagen i advent. Det blir inte bättre. Punkt slut


Karta över Österrike

Här kan du se en karta med skidområden i Österrike. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen