Skidsemester i Japan

Japan

Resebyråer till Japan: Active Ski Travel, DBP Adventures

Japan är världens puder-paradis. Den kalla luften som blåser in från Sibirien och över Det Japanska Havet ger ett årligt snöfall på upp till 18 meter på några destinationer, samt konstanta temperaturer på -5 till -15 grader i januari och februari – det gör att snön håller sig lätt och färsk även flera dagar efter ett stort snöfall.

De två stora internationellt kända skidorterna är Hakuba i de japanska alperna (4 timmar i bil från Tokyo) och Niseko, som ligger i norra Japan, i Hokkaido som båda har bra boendemöjligheter och restauranger i toppklass.

Populärt i Japan

  1. Niseko
  2. Furano
  3. Norikura Kogen
  4. Hakuba
  5. Kiroro
  6. Moiwa
  7. Rusutsu
Jämfört med Europa och Nordamerika är liftköerna nästan obefintliga. Om man väntar är det max 10 minuter och det är inte fullsmockat med människor, dock ligger de lite efter när det gäller liftinfrastruktur.

Face-shots och breda skidor

Det snöar konstant i Japan och snön är mjuk och djup så ta inte med pistskidorna utan packa istället ner de breda skidorna eller hyr dem i den lokala skidshoppen.

Backcountry-möjligheterna är oändliga. Flera orter har ett port-system som ski patrol öppnar och stänger tillträde till ute i terrängen beroende på säkerhetsvillkoren.

Vill man komma ut i naturen och bort från oväsendet från liftarna finns det många bra möjligheter för ski touring. Vill man röra på sig lite extra, så boka en lokal guide och vem vet kanske kan man få åka skidor utför i kratern på den lokala vulkanen.

Kulturchock! Ovanligt mycket gästfrihet och nakenbadning.

De flesta kommer att bli överraskade över hur formella och artiga de är i Japan. Går man in i en butik, på en restaurang eller bensinstation hälsas man oftast välkommen med ett högt ”irrashaimase” och en bockning av tacksamhet när man handlat och lämnar butiken.

Efter en lång dag i skidbacken är det dags för onsen – ett offentligt gammeldags spa där man kan ta en sittande dusch och lägga benen i blöt i den naturligt uppvärmda hot spring eller i isbadet. I en traditionell onsen ska man bada naken och tatueringar är inte tillåtet. I ett fåtal onsen i de japanska alperna kan man ha turen att dela den med en flock vilda apor.

Inget bergdisco och pjäxdans

Det ytterst galna konceptet afterski har japanerna inte helt tagit till sig, i alla fall inte på samma sätt som på mooserwirt eller la folie douce.

Spara rusturen till kvällstid. Ta en tur på en lokal izakaya, en japansk bar/restaurang som serverar allt från färsk sashimi till yaki tori och katsudon.

Här dricks det sake, öl och highballs (japansk whisky med mineralvatten) och om man har en lågbudgetsemester kan man gå till den lokala Lawson (Japans 7-Eleven) och köpa sig skidsäsongsarbetarens favorit, en -196 °C strong zero – en halvlitersburk med 9% vol gjord med diverse pulveriserade frukter med hjälp av flytande nitrogen, låter det inte gott?

Fakta om Japan

Högsta punkt: Mt. Fuji, 3.776 m.
Huvudstad: Tokyo
Invånarantal: 127 mio.

Användaromdömen om Japan

Vi har kombinerat betygen för alla destinationer i Japan till ett övergripande betyg som du kan se här.

Det finns inte tillräckligt många recensioner för att visa ett tillförlitligt betyg.

Karta över Japan

Här kan du se en karta med skidområden i Japan. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen