« Till översikten

5 bra råd när du inte kan se något i pisten

Det enda som är mera ombytligt än vädret därhemma, är vädret i bergen och på kalfjället. Här är 5 råd som du kan skriva ut, laminera och stoppa i fickan på din skidjacka och läsa när vädret blir vitt

Det enda som är mera ombytligt än vädret därhemma, är vädret i bergen och på kalfjället. Här är 5 råd som du kan skriva ut, laminera och stoppa i fickan på din skidjacka och läsa när vädret blir vitare än vitt.

De flesta skidåkare som har varit ett par gånger uppe i bergen eller på fjället, har sannolikt upplevt att hamna mitt i ett ”whiteout”, där man inte se fem fingrar framför sig och allt är vitt på vitt. Om än situationen inte är perfekt, så är det ju bara en del av det att vara upp på berget eller fjället och att ta sig ner till dalen är ju att gå miste om en bra skiddag. Här är 5 bra råd som kan hjälpa dig när du åker skidor och som tar dig genom vädret.

Sök dig ned mellan träden

Det värsta stället du kan vistas på när vädret visar sig från sin bitska sida är högst upp där allt redan är vitt. Så om du överhuvudtaget har chansen, så bege dig ned på pister som ligger under trädgränsen. Träden ger skuggor, vilket (hur konstigt det än låter) ger kontraster och så kan du plötsligt få en fantastisk skiddag ändå. Dessutom avskärmar träden vinden en hel del och får ofta snön att falla rakt ned istället för att slå dig i ansiktet.

Håll ihop (och stäm träff)

Åker du skidor med andra, så håll för guds (och er egen) skull ihop. Det är också vid sådana här tillfällen som man kan vara glad för att man på förhand har stämt träff någonstans. Under alla omständigheter är det alltid en bra idé att ha bestämt vilken lift ni ska träffas vid, om ni skulle tappa bort varandra – vilket ju kan hända i alla slags väder.

Åk i sidan av pisten Har du beslutat att du kan åka vidare, så kan markörerna i sidan av pisten hjälpa dig med att hålla dig på pisten och det ger dig också en känsla av riktning och fart. Dessutom är det också ett bra ställe att vistas, om du vill undvika att vara i vägen för eventuella maskiner eller förvillade skid- och snowboardåkare.

Stanna kvar där du är

Om du känner dig otrygg med att åka vidare på skidorna, så stanna kvar där du är. Hitta någonstans som ligger lite i lä och vänta på att det klarnar upp. Det viktigaste är att du hittar ett ställe där du inte riskerar att stå i vägen för andra skidåkare eller skidområdets maskiner. Detta kunde lämpligtvis vara vid en skylt i kanten av pisten. Här är du både synlig och ”ur vägen”.

Således kommer skillnaden "nästan" vara med ett par Lumalens-, ChromaPop- eller Prizm-linser

Skaffa dig ett par bra skidglasögon

Vi vill påstå att bra skidglasögon med rätt optik kan betyda allt för om du har en bra eller en dålig dag på skidorna. Linserna är i dag så bra att de bästa av dem gör att du kan se många av snöns kontraster och konturer – även när det är snöstorm. Det betyder alltså att du kan åka skidor i alla slags väder, utan att du ska anstränga dina ögon lika mycket. Några av marknadens bästa linser är Oakleys PRIZM-linser, Dragons Lumalens-linser och Smith Optics ChromaPop-linser.

Nu blir det lite nördigt:

Teknologin i dessa linser baseras på decenniers färg- och ögonforskning. Denna forskning har visat att det som verkligen ökar kontrasten, i de ljusförhållanden som finns i bergen, är en sammansättning av ljus vid särskilda blå och orangea våglängder. Oakley, Dragon och Smith har med PRIZM, Lumalens respektive ChromaPop, hittat varsitt sätt att boosta dessa våglängder, medan de filtrerar ut mycket av ljuset från andra våglängder. Kort sagt: det här är inte ett skämt – det fungerar och kan som sagt betyda allt för din skidåkning när vädret blir rått.

Kolla in alla våra fantastiska skidglasögon från Dragon här

Kolla in alla våra fantastiska skidglasögon från Smith här

Kolla in alla våra fantastiska skidglasögon från Oakley här

… och när du står mitt i ett skitväder utan dess like, så kom ihåg att dagen efter ett whiteout är den dag på skidresan där snön är allra bäst!