De 9 värsta misstagen du kan göra på en skidsemester

De 9 värsta misstagen du kan göra på en skidsemester

Ju längre söderut någon bor, desto större är fördomarna om hur bra personen i fråga är på att åka skidor. Stockholmare, och framförallt skåningar, häcklas av norrlänningarna för deras bristande förm

För att inte tala om de som bor ännu längre söderut – nämligen danskarna. "Dumma danskar" är något de flesta svenskar tänker så snart en dansk, okej … eller en skåning, med sommardäck sitter fast i en snödriva i svenska fjällen eller övermodigt plogar sig ner för den svarta puckelpisten på en skidort i Alperna.

Men det är säkert inte alltid så lätt att försöka hävda sig som dansk, när de flesta av de europeiska grannarna, härunder svenskarna, är kända för att ta guldmedalj efter guldmedalj i vinter-OS. Men hur kommer det sig egentligen att svenskarna retar sina grannar i söder så mycket. Ligger det något bakom, eller är det bara storebror som retar lillebror? Jag har varit på jakt efter svaret bland danska skidentusiaster (och tror ni inte, egentligen, att dessa misstag har gjorts av en och annan svensk också):

1. Ta på sig pjäxorna på fel fötter

Det är en gåta för alla skidåkare med bara en vecka i bagaget, vad som går snett när man lyckas ta på sig slalompjäxorna fel, men vi ser det om och om igen, när folk är iväg och åker skidor för första gången. Oftast är det när personen i fråga kontaktar skiduthyrningen eller skidinstruktören, på grund av obehag eller smärtor i fötterna, som misstaget upptäcks och att pjäxorna sitter på höger istället för vänster och tvärtom. Som sagt är det ett mysterium, hur det överhuvudtaget lyckas, och så pratar vi inte mer om det.

Skidåkningen blir både bättre och snyggare om pjäxan sitter på rätt fot!

2. Åka en hel vecka med sina barn i barnbacken iförd ABS-ryggsäck och puderskidor

Japp, du är superduktig på skidåkning och du äger i off-pisten, men du har också blivit pappa. Oftast är det papporna som har problem att omställa sig till denna nya kategori inom sportgrenen. Det har aldrig varit särskilt coolt att åka runt på puderskidor och med ABS-ryggsäck i barnbacken, så spara dessa skidor tills du ska iväg med vännerna och låna istället ett par pistskidor. Det blir så mycket lättare att manövrera runt med barn och andra familjemedlemmar på pisten, framförallt om de skulle behöva en hjälpande hand! Och så råkar ni inte heller utlösa ABS-ryggsäcken av misstag. Läs också: Guide till en lyckad skidsemester med barn

Det blir lättare att följa med ditt barn när du har rätt sorts skidor på dig.

3. Noll förberedande träning

Det är visst ingen av oss som går runt och tror att våra kroppar är i toppform och att det inte finns något vi kan göra för att strama upp det ena och det andra och få en bättre form.

Intentionerna är det inte heller något fel på, men innan du sätter dig i flyget på väg till årets skidsemester med grabbarna eller tjejgänget så ska du tänka på att det blir fullt ös hela veckan; off pist, park och pilsner – kombinationen som leder till fantastiska idéer och brutna ben. Alkoholen gör dock, för det mesta, bara en liten del för att nedsätta uppmärksamheten och öka antalet geniala idéer, medan den dåliga formen är den riktiga syndaren. Styrker man benmuskulaturen och arbetar med balansen innan semestern är risken för att hamna på sjukhuset kraftigt minimerad. Förberedande träning är viktig för folk i alla åldersgrupper och det är absolut en bra investering. Vinsten är en roligare upplevelse och en kropp som kan hålla till fler timmar på pisten.

4. Låta hängslena hänga och fladdra

Hängslena, som annars är designade för att hålla uppe byxorna, symboliserar för några skidåkare en lite mer avslappnad och lössluppen attityd, när de istället hänger nere vid benen. Dock kan jag avslöja att all värdighet är ett minne blott så snart du gör ett försök att hoppa av liften, men när du istället sitter hjälplöst fast med hängslena snodda runt liften och åker ut över de röda stolparna som markerar att du har akut behov för hjälp. Ergo, även kallad Tamar, en dum dansk, som ibland är lite för ”hip hop”, har själv presterat att sitta fast i ankarliften. Därför talar jag av erfarenhet när jag säger: Det gör ont! Och det samma gjorde min självkänsla länge efter episoden.

5. Glömma av att stänga fickorna på skidkläderna

Popularitetskurvan hos vem du än reser med; företag, familj eller vänner, glider från ”hot” till ”not”, när du står nedanför liften och entré-spärren varken säger ett ljud eller lyser grönt. Blixtlåsfickan är öppen och gapande tom. Aj, aj din plånbok om du inte har tagit en bild av kontrollkoden bakpå kortet. Dubbelt aj om du har glömt att stänga fickan med din iPhone7, plånbok eller det som är ännu värre. Man kan snabbt ägna en halv skiddag åt något som aktivt kunde förhindras på en och en halv sekund, bara genom att dra upp blixtlåset på fickan.

Stämningen ändrar sig lite när liftkortet är borta ... Dum väntetid och dumma pengar.

6. Låna skidor av en mycket duktigare skidåkare för att spara skidhyran

Den mindre vana skidåkaren med spar-begär som väljer att låna en familjemedlems skidor, även om sistnämnda är utbildad skidinstruktör med en bakgrund som tävlingsåkare. Det kan bli en ansträngande skidsemester när man ska ägna alla sina krafter på att svänga med en skida som kan allt det en nybörjarskida inte kan och omvänt. Inse att det finns en anledning till att skiduthyrningen delar upp sina skidor i tre kategorier, varav expert är den högsta. Optimera upplevelsen – hyr de skidor som passar till den nivå du i själva verket befinner dig på.

7. Att vistas i terräng som är avstängd genom skyltning eller efter stängningstid

Vi dödliga verkar ha en tendens till att bli immuna mot skyltning när vi befinner oss på en skidort. Till vardags ifrågasätter man inte en skylt där det står tillträde förbjudet, men detta är tyvärr ofta tillfället i skidområdena. Många tar chansen, för det kan ju hända att pisterna stängts av misstag eller att det gömmer sig något Narnia-besläktat bakom avspärrningen. Resultatet är oftast att man hamnar i en värre situation, såsom okänd och oframkomlig terräng eller i karambolage med en pistmaskin. Så även om det ser lockande ut, eller man kunde tänka sig att träna sina nya moves i parken efter stängning – don’t!

Följ skyltanvisningen – den har satts där av en anledning!

8. Behålla skidorna på hela vägen in i skiduthyrningen

Trots att det är raka spåret in till skiduthyrningen från pisten, har det aldrig varit meningen att man ska gå in i butiken med skidorna på sig. Tyvärr ännu en nationell markör för danska turister, som tyvärr inte är ett påhitt, utan snarare en observation som gjorts av en anställd i en, icke namngiven, svensk skidshop. För din egen skull undvik detta scenario. Säsongsarbetare pratar nämligen med varandra och det kan vara svårt att inte bli igenkänd på mindre destinationer under lågsäsongen.

9. Beställa varm choklad i Italien

”Cioccolata calde” (varm choklad) bör absolut definieras som choklad, eftersom den vanligtvis knappt har lämnat ”chokladkakstadiet” när den slutar i muggen. Italienarna kommer nog ofta determinera den varma chokladen som korrekt tillagad om en sked kan stå av sig själv i den. Är man typen som i barndomen älskade chokladpudding kommer man säkert uppleva ett nostalgiskt rus – hos andra kommer den första naiva slurken bara att växa i munnen.

Se upp med vad du beställer, du riskerar att få just precis det du har beställt. ;)

Vad danskarna än gör för fel när de är på skidsemester, så kan vi nog dra slutsatsen att det inte är enastående för danskarna. Även många svenskar kan nog kryssa för en och annan punkt på denna lista. Däremot, till skillnad från svenskarna, så kan danskarna ursäkta de eventuella bristerna med uteblivande vintrar och knappt så höga berg. Är danskar dumma och har svenskarna sått fröet till det danskarna kallar ”svensk bøssestil”, alltså ”svensk bögstil”? Fel eller inte – de som inte gör misstag lär sig heller aldrig något nytt. Dessutom är siffran nio gudomlig i den nordiska mytologin, så om du inte kan nicka igenkännande till någon av punkterna, så är det bara att komma igång och bli en erfarenhet rikare.  

Publicerad av: Tamar Barbara Andersen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen