Andorra: Ett glatt återseende och extraordinära upplevelser

Andorra: Ett glatt återseende och extraordinära upplevelser

Andorra test: Vi återvände till skidområdet Grandvalira i Andorra, för ett land som har fler pistkilometer än asfalterade vägar passar perfekt för oss på Skidresor.com.

Vi återvände till skidområdet Grandvalira i Andorra, för ett land som har fler pistkilometer än asfalterade vägar passar perfekt för oss på Skidresor.com. Vi återvände hit eftersom vi hade hört att Andorra har mer än bara skidåkning att erbjuda.


Skidområdet har 210 km pist varav fyra Worldcup-pister, oändliga möjligheter för offpist, massor av snö från december till maj (under vintrarna 2012/13 och 2013/14 har det i genomsnitt fallit 8 meter snö) och inga liftköer. Resten av denna berättelse handlar till största del om allt övrigt du kan uppleva förutom skidåkningen - Är du mer intresserad i skidåkningsdelen kan du läsa artikeln från vårt första besök här

Något för alla gourmetälskare

Grandvalira har nämligen flera kanonbra lunchställen. Man ska bara veta vilka de är och vart de ligger. Vi testade ett par av dem. Veckans första gourmetstopp var på restaurang Llac de Pessons i Grau Roig-området. Här är tricket att fortsätta förbi den första stora terrassen och gå in i restaurangen bakom. Här kan man bl.a. få kobekött, både som biff och i en saftig hamburgare.

Veckans andra stopp blev den solbelysta terrassen vid femstjärniga Grand Hotel Grau Roig. Här har de, förutom en mycket god á la carte-meny, även en imponerande vinmeny som består av allt från vanligt gott vin till årgångsviner som kostar lika mycket som en småbil.

Utsökta viner i en prisklass för sig

Veckans sista gourmetlunch intogs på restaurang Sol I Neu, i Soldeu, som kan skryta med en chefskock som har en Michelin-stjärna. Det var ett besök som vi hade sett fram emot hela veckan och maten var fantastisk. Och trots lite dålig service var det ändå en stor upplevelse.

Det är till och med relativt billigt att äta delikata luncher av hög standard i Andorra. En lunch på Sol I Neu, bestående av huvudrätt, dessert och två glas vin kostade 35,50 euro, vilket motsvarar ca 320 kr. Inte särskilt dyrt för en Michelinupplevelse.

Michelinupplevelser på matställena

Snön utanför pisterna

Som sagt hade vi kommit tillbaka till Grandvalira för att se vad orten hade att erbjuda förutom skidåkning. Vi la snabbt märke till att det fanns många snöskoterleder utanför pisterna, så vi skulle självklart ut och åka snöskoter. Det var både möjligt att välja en lite större skoter till två personer och en lite häftigare enpersonersskoter. Vi fick en guidad rundtur i Grau Roig-området. Ett turistvänligt spår som gick genom lite skog, med små upp- och nedfarter, tills vi kom ut på ett öppet område där det var tillåtet att gasa lite extra, om man vågade.

Snöskoterupplevelser i landskapet. Adrenalinkick med massor av hästkrafter.

Samma firma erbjuder även turer i hundsläde, om man nu inte gillar allt för mycket bensin och vind i håret. Men däremot inte sagt att hundarna inte kan springa fort, för det kan de! Det var en grymt rolig upplevelse och vi fick se naturen på ett helt annat sätt än vad vi gjorde på snöskotern, även om det var i samma område. Även här finns olika möjligheter. Vi åkte två män och en hundförare i en släde med 12 hundar, men det är också möjligt att få en egen släde där man ska följa guiden och själv styra hundarna, vilket är överraskande lätt!

Åktur med hundsläde i Grau Roig-området

En kväll mitt i veckan hade vi bestämt oss för att prova det så kallade Iglu Hotel. Det är en gigantisk igloo som ligger mitt i skidområdet. På dagen fungerar igloon som ett rastställe med en liten bar. Men man kan boka in sig för en natt och få en övernattning på ishotellet. Detta inkluderar att man hämtas i Grau Roig av en pistmaskin som transporterar dig uppför en fackelupplyst pist - upp till igloon.

Efter att vi hade fått våra rum och valt kvällens trerättersmeny gick vi en promenad med snöskor i det månskensbelysta snölandskapet. Under tiden lagades maten i köket och förrätten stod klar när vi kom tillbaka till igloon.

Iglu-hotellet – en enastående upplevelse

Inne i igloon är temperaturen konstant på precis under nollan, så efter ett par glas vin och tre delikata rätter, hade kylan smugit sig in under kläderna. För att få värmen igen hoppade vi ner i den ena av igloons två bubbelpooler. Bubbelpoolerna är under öppen himmel på grund av att värmen från badet ska kunna komma ut, men det gör upplevelsen bara mysigare med tända ljus, lätt bubblande massage och utsikt till stjärnhimlen.

Bubbelpool på ishotellet

Morgonen efter var det en fantastisk morgonbuffé på det femstjärniga hotellet i Grau Roig. En övernattning i igloon, inklusive frukost och kvällsmat, kostar €100 per person, vilket är prisvärt för en upplevelse för livet, tycker vi.

Shopping i Pas de la Casa och Andorra La Vella

Om du under skidveckans gång behöver en vilodag, eller om du skulle råka ut för dåligt väder trots Andorras imponerande statistik på 80% solskensdagar, rekommenderar vi dig att ta en dag i Andorra La Vella, Andorras huvudstad. Allt efter vilken stad man bor i, är avstånden relativt korta eftersom landet inte är större än Bornholm, och det är lätt att ta sig till och från staden med lokala skidbussar.

Andorra La Vella har mycket att erbjuda trots att den inte är så stor och bara har 25 000 invånare. Det hör självklart med till historien att Andorra inte är med i EU och är ett tullfritt land. Därför kan det vara trevligt att shoppa lite när man besöker staden. Framförallt sprit, tobak och parfym är billigt, men staden har också gallerior, klock-, smyckes- och klädbutiker. Saker verkar vara lite billigare i Andorra. Men bli inte förblindad, inte allt är billigare och elektronik kan ibland faktiskt vara dyrare. Så ha de svenska priserna i bakhuvudet när du tittar på t.ex. kameror, iPads eller liknande.

Ett mysigt ställe att äta lunch, om man tycker om tapas och gott vin, skulle kunna vara Cal Marquet, som ligger på bottenvåningen i Illa-gallerian. Här fick vi lokala specialiteter i form av ostar, korvar och andorranskt vitvin. Det hela serverades av den passionerade innehavaren av butiken, som kunde berätta en historia om nästan allt han serverade.

Tapas på Cal Marquet

Om man efter ett par hårda dagar på pisterna verkligen behöver vila upp sig och få välbefinnande kan Caldea hjälpa dig. Det är ett wellness/vattenparadis, som ligger i den dyra änden av skalan, men standarden är också därefter. De olika bassängerna ligger i olika nivåer och har knappar som kan starta de otaliga vattenstrålarna och bubbelbaden. Det samma gäller ställets utomhusbassäng som man självklart också kan simma ut i utan att gå upp ur vattnet. Här kan man bli ordentligt ”bubblad” medan man njuter utsikten över staden och bergen. Förutom deras bassänger finns det självklart olika bastuar och ångbad samt ett område där man kan beställa massage.

Wellness och vattenparadis – med massor av möjligheter för att få avslappnade muskler

Afterski vs. Nattliv

Under den första dagen i skidbacken såg vi flera skidåkare som hade gröna kostymer och hattar i anledning av St. Patricks Day. Och med ens föreställde vi oss afterski med fullt ös. Men när liftarna stängde klockan fem, syntes festen inte till. Orsaken var att vi bodde i staden Pas de la Casa, där de brittiska gästerna primärt bor. De har inte den stora traditionen för afterski. I gengäld tar de revansch under kvällen och natten.

När mörkret lade sig över den lilla gränsstaden, kom det fler och fler människor till staden. Eftersom det var St. Patricks Day var allt som langades över bardisken grönt, allt från öl till drinkar och shots. Vi hade inte suttit länge innan DJ:en presenterade husets berömda drickspel. Det visade sig att vi hade satt oss precis bredvid två snowboardbindningar som var monterade i taket. Leken gick i all sin enkelhet ut på att suga upp en drink genom ett sugrör, medan man var fastspänd med fötterna i taket.

Det blir full fart i nattlivet när engelsmännen slår sig loss.

Tycker man bättre om afterski än nattliv, är det städerna Soldeu och El Tarter man ska befinna sig i när liftarna stänger. I Soldeu, som också är den dyraste av städerna, var det många som hade varit hemma och duschat och bytt om till skjorta innan man tog en öl eller två i baren. I El Tarter däremot var det pjäxdans på borden, precis som i Österrike. Dessutom började happy hour precis när liftarna stängde, det vill säga att man kunde få en öl för bara €1. I början spelade DJ:en lite stilla och rockig musik, men när solen gick ned, happy hour slutade och folk började frysa lite, blev musiken mer elektronisk och folk började dansa på riktigt.

Innan vi visste ordet av, var vi med i en stor ringdans runt på den stora terrassen och folk började ställa sig upp på borden i sina pjäxor.

Afterski i El Tarter

Snowparks för alla nivåer

Och det är notoriskt till alla nivåer! I Grau Roig hittar man en riktigt bra nybörjarpark som har en liten kickerlinje som nästan alla vågar köra ut över. Det finns också ett par stora breda boxar för de som vill prova på det. När modet och förmågan har vuxit sig starkare kan man dra sig 20 meter längre bort till mediumavdelningen, som bjuder på en välformad kickerlinje. Ska det vara mer avancerat, kan man bege sig ytterligare 30 meter bort till den avskärmade svarta parken. Här finns två stora kickers samt ett mer utmanande rail setup.

Det finns också en snowpark i El Tarter och det är hit du ska ta dig om du vill leka fullt ut. Här finns en park av World Cup-status och kickers med tables i +20 metersskalan. Här hålls årligen Total Fight, där flera av de stora skidåkarna och i synnerhet snowboardåkarna ställer upp. I El Tarter kan man också hitta en Big Airbag, som är ett hopp med en jättestor luftkudde till landningen. Det ger många möjligheter att kasta sig ut i nya trick, eftersom det inte spelar så stor roll om man landar på benen eller ej.

Den tredje parken, Sunset Park, finns i El Peretol. Den hänger ihop med det övriga området och liften öppnar också först kl. 17 när resten av området stänger. Hit ska man ta bilen eller bussen, vilket är besvärligt, men i gengäld kan du skryta med att du har kunnat ”åka park” från 9 morgon till 22 kväll. Det är en grymt härlig urban-stämning runt den lilla dragliften och parken består primärt av ett imponerande rail setup med stora möjligheter för att kunna vara kreativ och jibba.

Snowpark El Tarter



Lite fler foton från Andorra:

Klassisk lunch

Vår-freeride

Stora svängar - massor av plats

Rock i 2 500 meters höjd

Vill du läsa reportaget från vårt förra besök i Andorra, så titta in här:

Har du rest iväg i tankarna? Så dela den här artikeln med dina vänner och locka med dem...::

Publicerad av: Sebastian Jakobsen

Resebyråer till Grandvalira
Fakta om Grandvalira
Skidområdet: 1710-2640 m.ö.h
112 pister i allt
19 stk.
39 stk.
30 stk.
24 stk.

Lifter: 73 stk. / 100.700 pers/time

Sittliftar: 63
Kabinliftar: 4

Mer om skidresor till Grandvalira

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen