« Till översikten

De 10 bästa offpist-områdena i världen

Vart ska man åka för att få den mest fantastiska freeride-skidåkningen? Var är det mest snösäkert? Här är vårt förslag, i alla svårighetsgrader. Läs med och slå dig loss i världens fetaste offpister!

Gigantiska drops, axeldjup pudersnö, tree line runs och randonée. Du vill gärna ha lite av det hela - och vi tar dig till områden som har allt. Med hjälp av denna lista kan du välja ut ditt nästa backcountry-mål så att du kan få ännu bättre upplevelse som offpist-skidåkare, vare sig du eftersträvar stenhård is, stora drops, enormt branta rutter eller 15 meter årligt snöfall.

10. Serre Chevalier, Frankrike

Serre Chevalier är en av de största skidorterna i Frankrike och Europa. Serre Chevalier täcker inte mindre än 410 hektar pister som ligger i höjder mellan 1200 och 2800 meter. Området är för alla; nybörjare till experter. Själva området ligger i de franska alperna och är en lång södervänd dal mellan Col du Lautaret och Briançon med flera byar utspridda längs vägen – både inkarnerade av modernitet och det traditionellt idylliska. Själva dalen är placerad på kanten av Ecrins National Park. Något av det magiska med Serre Chevalier är de högt belägna norrsidorna som med bra snökvalitet kan utgöra ramen om obeskrivliga freeride-upplevelser. En annan stor fördel med Serre Chevalier är också att man ganska lätt får tillgång till de närliggande områdena La Grave och Montgenèvere, som är ganska magiska när det gäller backcountry-skidåkning.

Högt belägna norrsidor och bra snökvalitet kan utgöra ramen för obeskrivligt bra freeride

Från Serre Chevalier eller La Grave är det möjligt att kombinera offpist-skidåkning och ski touring som är tillgängligt direkt från liftarna. Bra exempel skulle kunna vara: Dômes de Monetier-passagen, norrkorridoren av Rocher Bouchard, touring Rateau av Enfetchores och så vidare. 

9. Val d´Isère (Tignes), Frankrike

Som personerna bakom resortet uttalar: ”Det är en kärlekshistoria mellan människan och berget; ett betagande möte på en 10 000 hektar stor lekplats täckt av nyfallen pulversnö”. Val d'Isère är en del av området Espace Killy och har ett stort urval av freeride-möjligheter som du kan utforska och njuta. Med de olika skidområdena i Val d'Isère har de alla något helt unikt att erbjuda freeride-skidåkare. Dessutom finns det ett stort område av snitslade freeride-rutter, som är perfekt till dem som uppskattar detta. Om du en dag väljer att ta dig till Val d’Isere, så ska du göra dig själv den tjänsten att ta följande fem rutter:

 • The Le Fornet Trees: Ta La Fornet-gondolen upp och välj en av de många puderpräglade forrest trails.
 • Le Tour du Charvet: På baksidan av Grand Pré sittliften och runt om Charvet-nedfarten till Machetdalen hittar du en perfekt uppvärmande freeride-rutt.
 • Le Grand Vallon: Från toppen av gondolen i Le Fornet ska du ta den ganska långa ankarliften upp. 
 • Le Col Pers: Åk upp till toppen av Le Fornet-glaciären och ta ”the red roches”-rutten tills den svänger till vänster. Härifrån ska du svänga rakt upp mot punkten mellan de två topparna. Därifrån ska du gå 100 meter till Le Fornets mäktiga utsikt. Därifrån finns något av det bästa powder du någonsin har provat.
 • The Pisteurs’ Couloir: Namnet stammar från ryktet om att det bara är ski patrol som kan åka denna rutt. Den har allt en bra freeride-tur ska innehålla; du ska vandra, den är brant, svår och mycket skrämmande. Du kommer till rutten genom att vandra till toppen av Rocher du Charvet från toppen av Grand Pré-sittliften, och därifrån ska du slide eller gå längs med toppen tills du kommer till början på The Pisteurs’ Coloir.

Den fruktade Piste de Colouir, Val d´Isère

8. Verbier, Schweiz

Verbier är känt för sin vackra och utmanande freeride-terräng. Resortet ligger i den schweiziska Valais-regionen och är en del av ”4 Vallées”. Freeride-områdets högsta punkt är Mont-Fort (3330 m). När det gäller freeride är Verbier ett av de mest berömda områdena i alperna. Detta är primärt på grund av dess otaliga rutter och många möjligheter i det omfattande området. Området råder över många imponerande faces, härunder Bec des Rosses (+500 meter lodrätt fall). Bland annat på grund av ovan nämnda är Verbier erkänd som den mest tekniska och mest krävande terrängen som finns vilket har lett till att Freeride World Tour Swatch Xtreme 2016 hölls i Verbier.

7. La Grave, Frankrike

Åk till La Grave och förförs av det höga och icke-patrullerade berget La Grave, glaciären LA Meije – 3986 m/1500 m. Denna framtida puderlekplats är ett av de största skidområdena i Europa. Snowlegend, som styr området, använder bergsguider vars expertkunskap har kreerat några av de bästa freeriderutterna i världen med oförglömliga nedfarter i djup pulversnö. Snowlegend är mycket passionerade när det gäller både freeride, couloirs, trail lines, snowboard, splitboard och snowkite! Det är viktigt att pointera att La Grave är till för de dedikerade. La Grave har inga pister eller snitslade rutter. Det finns en enda kabinlift som transporterar gästerna till 3200 meter. Från toppen finns det ingen lätt väg ner och man varnas om att man fortsätter på egen risk – och de menar det. 

Åk till La Grave och förförs av det höga och icke-patrullerade berget

6. Chamonix, Frankrike

Chamonix är världsberömt för områdets freeride-möjligheter. Mont Blanc, som är alpernas högsta och Europas näst högsta berg, erbjuder sublima freeride runs direkt från liften med en ofattbart betagande utsikt. Om du besöker området får du inte missa att åka Vallée Blanche, Pas de Chevre, Glacier de Thule eller Glacier de Rognon. Men det finns många fler rutter med feta lines och många kilometers markerad och omarkerad freeride-terräng. Något av det som gör Chamonix så unikt är höjden. Det är ett mycket högt beläget område (upp till 3842 meter). Detta betyder att området har en mycket lång säsong och är mycket snösäkert. Chamonix anses av flera vara Europas offpistmecka. Enligt oss ligger det i nära konkurrens med Arlberg-områdena i Österrike. Det råder ingen tvekan om att de höga platserna med massiva lodrätta branter ofta täckta av is är kända i hela världen av skidåkare som offpist-klassiker. Just på grund av tidigare nämnda kan området verka brutalt för de som inte är så vana vid freeride. Härtill kan hänvisas till Aravis, Valle d'Aoste och schweiziska Rhone Valley. 

Sublima freeride runs med en ofattbart betagande utsikt och så är det snösäkert också!

5. The Arlberg, Österrike

St. Anton och hela Arlberg-skidområdet är ett ställe där du kan hitta något av den bästa, om inte den bästa, offpist-skidåkningen i alperna och i Europa. Det finns enorma mängder backcountry-terräng - härunder högt belägna skidrutter, smala schakter, tree lines, couloirs och gömda dalar med axeldjup pulversnöskidåkning långt från skidliftarna. Jag tror att all de med en freeride-dedikation är helt ense om att St. Anton i alla fall är Österrikes bästa ställe vilket gör det till ett absolut viktighetskriterium på din freeride bucket list. Vi rekommenderar att du som minimum är en skidåkare på medelnivå eftersom du därmed får ut maximalt av din upplevelse. Om du dessutom vill ha ett pulserande nattliv och världens bästa afterski, så är St. Anton platsen för dig. 


Med ditt Arlberg-liftkort är det möjligt för dig att tillgå de sammanhängande områdena Christoph, Stuben, Lech, Zürs och många fler. Gemensamt är att de är inkarnerade av freeride. Ski Arlberg, som omfattar skidområdena i St. Anton, St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech, Oberlech, Schröcken och Warth investerar till vintern (2017) nämligen i hela tre nya liftar, så att man kan ta sig till alla områden på skidor. Den mest anmärkningsvärda av de nya liftarna är en ny 10 personers kabinlift mellan Stuben/Rauz och Zürs, som tar dig 1,8 kilometer på knappt 6 minuter och har en kapacitet på 2400 personer i timmen. Detta betyder totalt 305 pistkilometer och 87 liftar. Arlberg har branta bergssidor, djup pulversnö och så många tree-lines, att vi sällan skådat dylikt. Resortet utmanar dig rent ut sagt till att ta dig långt förbi de markerade pisterna och gå på äventyr. Det är otroligt många företag som arrangerar fantastiska guidade turer och om du har pengar så är St. Anton ett av de enda områdena i Österrike där du kan heli-boarda. 

4. Kicking Horse, USA

Freeriders älskar Kicking Horse. Det är ett av få backcountry resorts med vida öppna pulverfaces. Du kan droppa direkt in i Bowl Over och Crystal Bowl direkt från toppen av gondolen och Stairway sittliften. Kicking Horse är det fjärde högst belägna området i Nordamerika. Området är känt för sitt djupa champagnepuder och det enorma snöfallet. Det är ski-in och ski-out över allt och det ligger i fantastiska måleriska omgivningar. Kicking Horse levererar fantastisk pulverskidåkning bara en kort vandring från liftarna. Kicking Horse har som det enda resort i Nordamerika, dock kanske förutom Jackson Hole, markerade freeride-rutter som kan och bör framkalla mental terror. Terminator Peak ligger kring 20 minuters vandring från toppen av Golden Eagle Express. Just från toppen av denna bergsrygg kan du få tillgång till expert-linjer utan dess like. Dessa dubbelt svarta rutter ligger inom områdets gränser, men det ska dock tas hänsyn till klippor och avvägar.

Glöm inte säkerhetsutrustningen när du besöker Kicking Horse, USA

3. Jackson Hole, USA

Jackson Hole, Wyoming, är ett nordamerikanskt skidområde som briljerar. Området ligger mitt i ingenting, men är ett deciderat freeride-paradis för skid- och snowboard-professionella, så som Travis Rice som är uppvuxen här. Området går under namnet ”The Big One”, vilket härstammar från de stora vertikala sluttningarna och det enorma området att åka skidor i – både frontside och backside. Området har ett rykte om att vara hårt och utmanande, vilket lockar många lokala och internationella hardcore riders. Men tar spårvagnsliften upp för backen som är full av likasinnade dedikerade och förväntansfulla freerideskidåkare och man upptäcker en sak med det samma; tree lines, pulverbelagda dalar och lodrätta bergssidor. Jackson Hole har något av den mest utmanande och roligaste trädterrängen. I Jackson Hole är till och med alla Cat-runs markerade som medel svårighetsgrad; inte för att de är branta utan för att du inte vet var du potentiellt hamnar om du följer fel rutt. Och när det står ”cliff” i Jackson Hole, så menar man det. Som Travis Rice en gång har sagt: ”Jackson har det bästa freeride i hela Nordamerika. Det är fantastiskt och vackert. Det är inte bara bergen: Jackson har en unik placering och väderklimat och det är ett helt fantastiskt samhälle här”. 

Klä dig ordentligt till en tur i Jackson Hole!

2. Whistler Blackcomb

Whistler Blackcomb är rena rama powder-himlen, när det öser ned med nysnö, vilket det ofta gör i det nordvästra stillahavsklimatet. Det finns naturliga dalar, raviner och colouirs över båda bergen, där det på båda ställena är helt magiska tree lines – både markerade och inte markerade. Hela Harmonyområdet är galet fett med direkt tillgång till allt inom freeride-världen – allt från Symphony sittliften, eller Glacier-gondolen på Blackcomb. Whistler Blackcomb har något för alla nivåer, men området är fullständig sublimt till experterna. Primärt den branta terrängen finns på Whistler, men några av de häftigaste rutterna finns på Blackcomb. Det är både på Whistler og Blackcomb möjligt att få uppleva den coolaste backcountry-skidåkningen och massor av pulversnö om man vandrar ut i området. Dessutom är det superbra möjligheter för heliskiing. Whistler Blackcomb är och förblir en av de bästa freeride-områdena i världen, som alla entusiaster måste uppleva! 

1. Niseko, Japan

Number one. Niseko United är officiellt Japans bästa resort och ligger i Hokkaido, 2,5 timme i bil från Chitose flygplatsen. Niseko är en del av ett stort sammanhängande område mellan Grand Hirafu, Hanazono, Niseko Village och An’nupuri. Det är det mest snösäkra och mest snöfallande området i hela världen med ett genomsnittligt snöfall på kring +15 meter. Japan flödar över av idylliska treelines, vulkaner och djupare pudersnö, än du någonsin har kunnat drömma om. Terrängen har oändliga möjligheter med öppna puderbowls, träd och raviner. Du kan åka skidor så långt du vill – ju längre du är villig att vandra. Pudersnö så långt ögat når, naturliga källor att bada i, delikat sushi och ett fantastiskt skidäventyr i den vackra skogen är vad som väntar på ön Hokkaido. Det kan skrivas igen och igen, men jag tror att alla freeriders uppfattar vart jag vill komma. Detta är magiskt och lavinfaran är mycket lägre än i de västra destinationerna på grund av bergens placering. Naturligtvis är detta också kostbart, men oboy, oboy det är värt vartenda öre!


Innan du åker offpist, så se till att alltid ha koll på nedanstående:

 • Anlita en professionell offpist-guide.
 • Gå en kurs i lavinsäkerhet och lär dig alla nödvändiga tekniker. Det finns kurser både online och fysiska kurser, varav vi naturligtvis rekommenderar det sistnämnda. 
 • Kolla vädret och lavinprognoserna på destinationen och följ experternas råd till fullo.
 • Aldrig ignorera råd från lokala bergsguider eller andra om man får rådet att följa en säker väg, att hålla ett visst avstånd eller åka i större grupper.
 • Planera din rutt noga och ha alltid en escape-route om något går fel. 
 • Sätt fast din lavinsändare ordentligt och glöm aldrig att sätta på den. Kolla att signalen fungerar och se till att du har all nödvändig säkerhetsutrustning (sändare, sond, skyffel etc.). Placera aldrig din lavinsändare i ryggsäcken, om det nu inte är så att det bara är den du har lust att rädda.
 • ÅK ALDRIG ENSAM!

Denna lista är vårt förslag på 10 av de bästa offpist-ställena i världen. Det finns många andra ställen som tävlar stenhårt om att vara bäst och alla platser är ju beroende av samma parametrar, nämligen: snö, vind, väder, reskamrater och mycket mer. Så om du har andra förslag på riktigt bra offpist, så ser vi fram emot att höra mer om dem nedan – kanske känner du till en liten pärla som vi inte gör?