Cervinia och La Thuile: På roadtrip i Europas högsta berg

Cervinia och La Thuile: På roadtrip i Europas högsta berg

Breuil-Cervinia är den stora världsstjärnan och La Thuile är en dold pärla med över 150 kilometer backar. De visar var och en varför Italien alltid är värt den lite längre resan.

När man står i den italienska bergsbyn Breuil-Cervinia och vill åka skidor finns det bara en väg. Upp. På detta sätt skiljer sig Breuil-Cervinia inte mycket från andra skidorter.

Skillnaden ligger i hur högt upp man kan ta sig. Skidområdet Breuil-Cervinia är i världsklass. Från byn, som ligger på en höjd av 2050 meter, kan du med två liftar som är i direkt linje med varandra, nå en höjd på 3.480 meter.

När du kliver ut här uppe är du på Plateau Rosa, som ligger precis vid gränsen mellan Italien och Schweiz. Du klickar dina pjäxor i bindningarna och börjar glida lätt ner för åsen. Du lär fatta ett beslut ganska snabbt. Svänger du höger ner mot italienska Breuil-Cervinia eller svänger du vänster mot Zermatt i Schweiz?

 

Se video från Cervinia och La Thuile:


 

De två sidor av det legendariska Toblerone-berg

Du slipper inte för att ta ett val, förr eller senare bör du prova båda. Cervinia och Zermatt kan tillsammans samla inte mindre än 360 kilometer pister, och sedan har de två olika, men anslutna skidområdena mycket olika upplevelser att erbjuda.


 När du är i Breuil-Cervinia befinner du dig i ett gränsland. Så kom ihåg passet när du tar liften upp på morgonen.

 

Cervinia är särskilt lämpligt för skidåkare som uppskattar breda backar utan alltför många branta passager och andra överraskningar. De ca. 160 kilometer backar erbjuder skidåkning som ger ännu mindre erfarna skidåkare ett ordentligt skott av självförtroende. Speciellt när solen skiner finns det gott om möjligheter att göra stora svängar i höga hastigheter nedför backar, som främst är blåa eller röda, medan man njuter av utsikten över bergen som är över 4000 meter upp i luften.

Ett av bergen är legendariska Matterhorn. Den skarpa triangulära formen har gett berget sin legendariska status, och dessutom säkrade det en plats på Toblerone-paketen. Berget ligger bokstavligen mitt i det stora skidområdet, och gränsen mellan Italien och Schweiz går precis över toppen, som ligger på 4 478 meter. I Italien heter berget faktiskt Cervino, men i Schweiz och resten av världen går det under namnet Matterhorn.

På den schweiziska sidan är skidåkning lite mer utmanande. Sluttningarna här är övervägande röda, med några svarta och några blå, och om du behöver en bergssida där du tvingas vara lite mer på flottörerna i förhållande till terrängen och din egen skidåkning rekommenderas en vänster sväng mot Zermatt när du glider ner för ovannämnda ås.På den italienska sidan kallas inte det legendariska berget Matterhorn utan Cervino. Byn hette ursprungligen Breuil, men fick sitt namn efter berget.

 

Skidåkning i Zermatt går hela vägen upp till 3 899 meter över havet, vilket gör det till ett av de högsta skidområdena i hela Europa. Fördelen med att både Cervinia och Zermatt erbjuder så hög skidåkning är att det nästan finns en garanti för att du kan köra i bra snö hela vägen ner till staden från sen-höst till långt in på våren.


Lyxiga Italien

Uppriktigt sagt är det snabbare att ta sig till Zermatt än att ta sig till Cervinia. När de flesta danska resenärer fortfarande väljer Cervinia beror det på att de undviker den schweiziska prisnivån, och att italiensk mat och kulturliv är att föredra - ett påstående att undertecknad är villig att försvara till det bittra slutet.

Som alltid, när du är i Italien, bör du också uppskatta att du är Italien. Det kan tyckas uppenbart, men kort sagt betyder det att du bör avsätta några extra euro till mat, vin och annan gourmetmat.

Om du åker skidor i Breuil-Cervinia, bör du, nästan oavsett din budget, göra resan förbi Chalet Etoile, som serverar italiensk mat av lite olika, med ett utmärkt urval av gott vin. Restaurangen har varit belägen på dess platå på 2750 meters höjd sedan 1976, och det finns en varm och mysig atmosfär, som är lite mer exklusiv än en typisk skidrestaurang. Det betyder inte att den vimlar av överklass. Idag ägs det av svenskar, men frukta det inte - maten är fantastisk.La Thuile är en dold pärla som ligger i en nästan gömd dal ett stenkast från Mont Blanc


Om du vill ännu längre upp i lyxbarometern finns det också flera lyxhotell att välja mellan. Club Med ligger inne i byn och är ganska populärt, men lite utanför staden ligger Hotel Les Neiges D'antan, där rummen är gjorda av mörkt trä, ägaren verkar vara personligt närvarande överallt, och det finns ett vacker wellnessområde med vedeldad bastu. På eftermiddagen finns det en liten lounge, med musik, snacks och vin, och om du är riktigt lycklig kan du få komma ner till den många decennier gamla men imponerande stora vinkällaren under huset.


La Thuile - Den gömda pärlan bakom Mont Blanc

Egentligen ville ingen av oss lämna hotellet eller skidområdet, men planen var att vi skulle fortsätta uppför Aostadalen, så vi satt i de bilar som hotellet hade framför oss och körde ner från Cervinia.

Efter ett besök på Cogne-längdmekka, åkte vi mot La Thuile, som ligger högst upp i Aostadalen ganska nära Västeuropas högsta berg, Mont Blanc. Skidområdet, formellt kallat Espace San Bernardo, är betydligt mindre känt än Breuil-Cervinia, men med sina över 150 kilometer pister är det ingen brist på backar att åka på.

Precis som Cervinia är ansluten till Schweiz är La Thuile ansluten till Frankrike, så det finns gott om möjligheter att ta en kort resa till La Rosiére, som är den franska motsvarigheten till La Thuile, för att gå ombord på din favoriträtt från Frankrike. Skidåkning är generellt härligt varierad och de flesta skidåkare kommer att kunna njuta av en vecka här. Sammantaget ligger många av de lätta backarna uppe i alpina, medan de brantare och mer utmanande ligger under trädgränsen.

Skidåkning går upp till 2800 meter, vilket gör platsen ganska snösäker, och en av de saker vi var vildast med var att det inte fanns några människor i backarna, trots att solen sken och det var gott om snö. Vi pratade med några av lokalbefolkningen, som bekräftade att det inte var någon kö vid liftarna eller trängsel i backarna även under högsäsong.

Och det är kanske den allra bästa anledningen att åka till La Thuile. För var kan du annars hitta ett snösäkert skidområde med 150 kilometer backar, där du aldrig behöver stå i kö till liftarna? Det finns inte många sådana skidområden.

Staden är en gammal gruvstad som bär märket att ha varit på platsen i många år. Med undantag för några stora hotell precis vid gondolen är staden lugn, stilig och autentisk. Det finns ingen vild afterski, men ett bra tillfälle att äta på läckra restauranger och inte minst mysighet på fantastiska hotell.

Om du gillar det senare kan vi inte betona tillräckligt hur stor upplevelse det är att bo på Montana Lodge & Spa. Det utnämndes nyligen till världens tredje bästa skidhotell, och vi köper det.

Med sina fem stjärnor har ingenting sparats. Det finns en överdådig spaavdelning, stora rum med vacker utsikt och en behandling av världsklass som ingen hade klagat på.Tack för den här gången till Aostadalen - Vi kommer snart tillbaka!

- Läs mer om skidsemester i Cervinia här
- Läs mer om skidsemester i La Thuile här

 

Skidresor.com var inbjuden av turistföreningen i Aosta dalen och partners. Det koordinerades av Target Tourism.

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Fakta om Cervinia
Skidområdet: 1524-3883 m.ö.h
Staden/byn: 2050 m.ö.h

334 pister i allt
70 km blå
208 km röd
56 km svart

Lifter: 57 stk. / 96.999 pers/time

Släpliftar: 13
Tåg: 2
Sittliftar: 23
Kabinliftar: 19

Mer om skidresor till Cervinia

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen