La Plagne och Courchevel – något för barnen och något för lyxliraren

La Plagne och Courchevel – något för barnen och något för lyxliraren

Livet som testperson är inte alltid lätt, det ska skrivas, det ska filmas och ofta på kort tid – vi reste till Frankrike ett par dagar och besökte de två områdena La Plagne och Courchevel.

Resans första stopp av de två var La Plagne. Ett område perfekt för barnfamiljer.

La Plagne är ett kanonområde att ta på dagsturer i. Till exempel kan man från toppen av Glacier De Bellecote i 3250 meters höjd åka de 2000 höjdmeterna, som det är till Montchavin, utan att ta en enda lift. Om man i stället för att åka helt ned i botten till Montchavin stannar vid Vanoise Expresse, kan man åka med världens största kabinbana. Vanoise Expresse kan på bara ett par minuter ta 200 människor de 1824 meterna från La Plagne till Les Arcs, som förbinder de två områdena och ger imponerande 425 pistkm tillsammans. Det bästa av allt är att man kan ha med sig sina små barn och ovana skidåkare runt i hela området, eftersom det är möjligt att kunna välja lättare blå pister som alternativ.

Skidområdet i La Plagne ligger högt upp och man har till exempel utsikt till Mont Blanc.

La Plagne är i full färd med att ersätta de mest trafikerade och äldsta liftarna med nya och moderna liftar, istället för att satsa på en expandering av området, vilket inte heller är nödvändigt med 425 pistkm. En annan sak som de jobbar på är att skapa överraskningar i skidområdet, med fokus på barn och de äventyrslystna. Det såg vi redan exempel på när vi var där. De hade t.ex. tunnlar i området med ljud och ljus när man åkte igenom och det kommer att komma fler av dessa interaktiva överraskningar framöver.

I La Plagne ligger Frankrikes enda bob-bana som byggdes i samband med vinter-OS i Albertville, 1992. Detta var första gången vi på Skidresor.com stiftade bekantskap med denna aerodynamiska sport med full fart på en bana byggd av ren is. Det är nämligen möjligt att som turist prova den 1500 meter långa bob-banan. När vi kom dit var det tyska landslaget i full gång med att träna och testa utrustning, det gick snabbt och de värsta nerverna lugnade sig lite när ”turistbobarna” togs fram istället för de lättvikts-kolfiberbobbarna som de proffessionella använde.

Bob - 80 km/t, håll i hatt och glasögon i svängarna.

Trots turistbob kom vi upp i en hastighet runt 80 km/h och man kunde verkligen märka g-påverkningen i de skarpa svängarna. Det var en grymt häftig upplevelse och en adrenalinkick utan dess like och det enda som stoppade oss från ett extra åk, var priset på €41 per person per åk för den billigaste bobben.

Video från La PlagneResans andra och sista stopp var Courchevel, en lyxig skidort.

Det bästa med detta område är att man i sin tid såg att dessa berg var perfekta för skidåkning och sedan byggde staden kring skidanläggningen. Inte tvärtom som de flesta andra skidområden. Man har alltså hittat det naturliga centrumet i området och byggt liften här. Detta ger också staden ovanligt många ski-in/ski-out-möjligheter eftersom pisterna anlades och sedan byggdes chaletterna och hotellen runt omkring.

Det är kända märkesvarubutiker som är i majoritet i området ...

Något som gör området till ett perfekt skidområde är bergets form. Det är relativt platt i botten och i takt med att man tar sig upp för berget blir terrängen brantare. Det gör det mycket nybörjarvänligt i och med att det är enkelt att avgöra hur stora utmaningar på skalan man vill ha. Man har i många områden gjort ett av sätena i sittliften barnvänligt på ett eller annat sätt, men det är första gången vi har sett magneter i sittliften som passar med de magneter som sitter i barnskidskolans västar. På så sätt är det mycket besvärligt att falla ur liften!

Det finns konst i området

Courchevel är en del av världens största sammanhängande skidområde, Les 3 Vallées, med hela 600 pistkm förbundna av 170 liftar.

Courchevel har under riktigt många år varit känt för att vara dyrt och ett ställe där de rika och berömda åker och semestrar. Även om området de senaste åren har arbetat på att göra området mer tillgängligt för alla. Till exempel poängterade hotell Anapurna, som vi bodde på, hur billiga de var jämfört med de andra femstjärniga hotellen. Men med ett pris på över 700 euro per natt för det absolut billigaste rummet under högsäsongen är det ändå rätt dyrt. Det finns självklart många möjligheter att bo på hotell med färre stjärnor och billigare priser.

Men det finns desto fler möjligheter att bo dyrare. De dyraste priserna i högsäsongen är mer än 30 000 per natt, och då är det alltså euro vi pratar om. Courcehvel kan nämligen erbjuda många lyxiga chaletter och hela två palats, alltså med status över fem stjärnor, vilket det bara finns 13 av i hela Frankrike. Som veckogäst kan du äta på nya Michelin-restauranger varje dag hela veckan. Det finns nämligen 6 restauranger med två stjärnor och en enda med en stjärna, men kom ihåg att beställa bord i god tid om du vill äta Michellinmat.

Skidåkning till och från dörren är en naturlig del av en skidsemester i Courchevel.

Får man då vad man betalar för? Ja, det tycker vi, men med så mycket annat är det de allra sista stegen på skalan som ger den sista lyxen, som är riktigt dyr. Något så enkelt som deras sätt att preparera pisterna på, kan man märka. Att de är mer frekventa med att byta ut pistmaskiner gör att de har den nyaste teknologin och att maskinerna kör max 20 km/h när de preparerar pisten, vilket ger klingorna mer tid att behandla snön och det märks. Dessutom arbetar området mycket med sina snökanoner och konstsnö för att skapa de bästa förutsättningarna.

Så om man gärna vill åka skidor på ett bra och familjevänligt ställe utan att det ska ruinera dig, så är La Plagne ett bra bud. Om det däremot gärna får kosta skjortan och att det är viktigt med massor av lyx, både på och i framför allt utanför pisten, så är Courchevel stället att åka till.

Video från La CourchevelSkidresor.com var inbjudna till att besöka Courchevel och La Plagne av det franska Turistkontoret samt skidorterna.

Publicerad av: Sebastian Jakobsen

Hitta erbjudanden på skidresor