De 10 största utmaningarna med barnen på skidsemestern

De 10 största utmaningarna med barnen på skidsemestern

Barn är en gudagåva – små kopior av oss själva, bara med mindre förbehåll, kortare ben och en mycket mindre blåsa. Ja, de är på alla sätt fantastiska och helt omöjliga att ha med sig på skidsemester,

Självklart ska barnen med på skidsemestern! Men glöm inte att packa ned tålamod tillsammans med understället, för det är inte bara din baklänges-plog som kommer att sättas på prov. Nu sitter det en hel del föräldrar och nickar igenkännande samtidigt som alla ”jungfrur” är bergsäkra på att det inte är så illa. Så låt oss kasta oss ut i listan av utmaningar:

1. Resan

Det börjar oftast redan när ni har satt er in i ett transportmedel på väg bort från er egen bostad. Ditt barn citerar Åsnan från Shrek så trovärdigt att du nästan tycker att det är skrämmande. Innan ni når tyska gränsen kan du inte längre på två händer räkna hur många gånger meningen: ”Är vi framme nu?” har sagts. Ett bra tips är att ladda ned film, ta med surfplattor, färgkritor och ritblock i massor, då är man helgarderad och kan kanske komma fram till destinationen med humöret delvist i behåll.

"Är vi inte framme snart?" är allas vår favoritfråga.

2. Ditt barn fryser

Du är på skidsemester och förhoppningsvis omgiven av snö och det händer ofta att barnen fryser, så se till att ta på dem rätt klädsel.

Det vill säga: skidunderställ, skidstrumpor, halsvärmare, vantar, impregnerade skidkläder och hjälm (ev. pannband eller mössa under). Man ska se till så att det inte finns några glipor, för snö uppför sig precis som sand – det kommer in överallt. Det kan vara en utmaning i sig själv att vara en meter lång och då hjälper det inte att det samtidigt välter in snö i pjäxor och handskar när man försöker hålla huvudet ovanför snön – även om man nu själv bestämde sig för att hoppa ner i snödrivan. Föräldrar, mor- och farföräldrar och au-pair bör investera i en ryggsäck med plats till extra fleecetröja och strumpor.

Du kan hitta ett stort urval av skidkläder för barn här.

Det är viktigt att de är klädda på rätt sätt och att kläderna inte glipar!

3. Ditt barn gråter

Du har investerat i skidskola och ditt barn har nästan inte pratat om annat ner genom Europa, men när dagen äntligen kommer börjar lilla Hugo gråta och vägrar delta.

Den första dagen på skidskola är som regel enormt överväldigande för barn i alla åldrar – även om skidläraren är en leende, ljushårig, svensk tjej på en och femtio meter. Hugo har förmågan att övertyga både dig, mig och alla åskådare om att skidskolan är världens ände (minst) och att upplevelsen blir ett trauma och svek som kommer förfölja dem genom vuxenlivet – men låt mig demaskera denna föreställning. Inga barn dör av att vara på skidskola, lika lite som de dör av att gå i skolan. Det största traumat är egentligen det som påförs föräldrarna när de upptäcker att barnen kan klara sig utan dem.

De blir bättre, självständiga skidåkare. Så även om de gråter och kastar sig på marken när de lämnas vid mötesplatsen, så är det bäst för alla parter, att ni föräldrar överlämnar barnen till instruktörerna och gör er osynliga tills de ska hämtas igen. Jag har personligen aldrig undervisat ett barn som grät i mer än 5 minuter efter att föräldrarna hade gått. Dessutom är det överraskande vad barn faktiskt förmår att prestera, när det inte finns föräldrar till att uppsamla dem från pisten och åka i lift med dem!

Det kan hända att det är en överväldigande upplevelse att lämnas på skidskolan.

4. Ditt barn är hungrigt

Det är helt grundläggande att barns skidkläder är utrustade med en massa lättåtkomliga fickor så att det finns plats till ”skidbensin” och pengar. Barnens storlek är grymt överskattad av oss vuxna. Plopp- och ankarliften är dubbelt så lång för dem som för oss och de ska använda dubbelt så många krafter för att komma upp till toppen. Dessutom är vind, väder och sinnesintryck också utmattande faktorer vi glömmer att tänka på. Botemedlet kan vara godis i fickorna och varm choklad med vispad grädde, båda kända under namnet ”skidbensin”. Varm choklad med grädde är lustigt nog en mening alla barn kan behärska på åtskilliga språk från engelska till italienska, så föräldrar; fram med parlören.

Foto: Nanna Vedel-Hertz

Det ska finnas tid till att tanka "skidbensin"!

5. Ditt barn ska på toaletten

Många gånger! Och de kommer först på det i sista sekund. Det är en jättestor utmaning att vara föräldrar på skidsemester. Man ska komma ihåg skidor, stavar, hjälmar, handskar, mössor, halsvärmare – alltsamman i pixi-storlek – och nu också toalettbesök. Gör det till en vana att det är det sista barnet gör innan ni går ut genom dörren och fråga ofta när ni kommer förbi värmestugor, liftar etc. Vare sig de små är exalterade, kalla eller bara äter snö för att de kan, så är toalettbesöken fler än till vardags. Kom ihåg att även beräkna in tiden för demontering av skidkläderna.

Kalkylera tid till toalettbesök – många av dem!

6. Ditt barn har tagit fel skidor och stavar

Det är ett av de mer tidskrävande scenarierna på skidsemestern, dock ett som kan undvikas. Oftast börjar detta problem hos föräldrar och inte barn. Barn är mycket uppmärksamma på hur deras skidor ser ut – och det är i detalj. När man har hyrt skidor och stavar så ägna fem minuter på att prata om skidorna (färger, bilder, eventuella siffror och bokstäver). Var förutseende med problemet och ha med några små klistermärken i fickan så att skidor och stavar kan markeras.

Skulle Hugo råka ta fel skidor och stavar kan man alltid kontakta skiduthyrningen i fråga så att de kan kontakta de personer som blivit ett par skidor fattigare. Oftast uppstår problemen eftersom alla skidbutiker köper in stora partier av samma skida. Det är jätteviktigt att ni inte bara rycker på axlarna och låtsas som ingenting om problemet uppstår. Även om Hugo klarar sig med fem centimeter längre skidor. Skidorna är inställda till barnet i frågas pjäxstorlek, färdigheter och vikt. Dessutom kan man få böta dyrt om man kommer ned till skiduthyrningen med andra skidor än de som är registrerade i systemet.

Sätt ett roligt klistermärke på skidorna, så kan de små hitta dem lätt!

7. Ditt barn har ont i fötter och ögon

Det är SUPER-viktigt att lyssna till och ta de två tillfällena allvarligt. Barn är självständiga individer med en fast åsikt om vad de ska och inte ska ha på sig när de är på pisten. Tyvärr är det minst populära klädesförmålet i barnets värld skidglasögon (universellt kända som goggles) och solglasögon. Är du barn så är det INTE möjligt att få vetorätt mot att använda dessa på skidsemestern. Skidglasögon eller solglasögon ska planteras i barns ansikte, när det åks skidor och oavsett väder. Träna därhemma och se till att glasögonen är av en ordentlig kvalitet, som inte immar igen, är för stora till hjälmen eller att de inte blockerar Hugos luftvägar.

Om ett barn får ont i fötterna så finns det en till fler orsaker och lösningsmodeller: Skidpjäxan är för stor, för liten eller för smal/strumporna sitter fel i pjäxan eller sömmen irriterar/pjäxan är för hårt åtspänd. Lokalisera smärtan och kom fram till vilken av de uppramsade problemställningarna det handlar om snarast möjligt, eftersom det kan sluta med skavsår och i värsta fall en stukad vrist.

Det får inte vara möjligt för ett barn att vägra bära skidglasögonen!

8. Ditt barn kommer bort

Utrusta alltid ditt barn med ett synligt telefonnummer inklusive landskod på antingen hjälm eller kläder. Barn kommer bort trots att vi gör allt för att undvika just det. Förstnämnda kräver dock att du är utrustad med en öppen mobiltelefon och en mobilladdare. Tiden då mobiltelefoni var orimligt dyrt i utlandet är förbi så det finns inga ursäkter. Träffpunkter är också en möjlighet, om området inte är för stort och oöverskådligt. Man kan också använda ”hitta min iphone”, som är en app Apple har utvecklat. Väldigt många familjer använder också walkie-talkies.

Se till att ha en lösning redan innan ditt barn beger sig iväg över stock och sten!

9. Ditt barn klarar inte av liften

De flesta nybörjarbackar är utrustade med rullband, rep eller plopp-liftar. Ju tidigare junior får koll på dem desto bättre. Ska man gå på skidskola är det inte möjligt att stå mot en vuxens ben, bli buren etc. Om man inte själv har förmågan att lära barnet att klara av att kliva på plopp-liften, så förtvivla inte. Bara kom ihåg att berätta för liftvakterna att det är barnets första gång, eventuellt att han eller hon är osäker, om detta skulle vara fallet så klarar de resten – så bra att man skulle kunna tro att de var experter.

Skulle barnet ramla av liften är den optimala lösningen att de kryper ut till sidan där de ska ligga kvar tills du kommer och hämtar det. Det kan potentiellt utnyttja spilltiden till att äta ”skidbensin”. Gör man det till en vana att kombinera att ramla av liften med godis, så glömmer barn både förskräckelsen och i samma stund har det heller inte tid att komma bort.

Vi kommer alla ihåg vår första gång i en släplift - personligen var det ingen succé för mig!

10. Ditt barn blir skrämt

Det sägs att barn är orädda och att de inte slår sig. Det är nästan sanningen, dock är det viktigt att veta skillnaden på återhållsamhet och deciderad rädsla. Du ska inte ta liften upp med Hugo på benet, om det är risk för att du gör ett magplask ovanpå det stackars barnet. Det blir säkert en traumatiserande upplevelse till evig tid. Håll dig nära, så att du alltid finns där som livlina om skidan skulle klicka av eller något annat oväntat händer.

Är du duktig på att åka skidor, ta åket baklänges nedför backen och håll ögonkontakt om barnet stannar upp på halva vägen. I värsta fall bör man, för alla involverade parters skull, investera i en privatlektion eller två – eller som man säger – låta de professionella göra jobbet.

De tycker ju att det är roligast att åka fort – men rädslan kom komma plötsligt!

Nu har vi tagit upp de största utmaningarna, så att ni föräldrar och era barn är utrustade till er första eller nästa skidsemester. Vi önskar er en bra skidsemester.  

Publicerad av: Tamar Barbara Andersen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen