« Till översikten

Upplevelser på en skidsafari i Dolomiterna

Skidsafari blir mer och mer populärt eftersom man får en massa kilometer i benen över många höjdmeter. Det kan upplevas på flera ställen i Alperna och vi var i Canazei.

Leendet på läpparna går ända upp till öronen och stämningen bland de 16 gästerna samt två guider är helt i topp. Vi har precis tagit den sista liften upp till San Pellegrino innan området stänger för i dag och har ankommit till vår refugio i 2 300 meters höjd. Solen skiner från en klar himmel och det skålas i italienskt kaffe och kall öl på terrassen medan solen går ned över bergen.

Områdena Alba, Viggo de Fasa och San Pellegrino har åkts tunna och dagen har bestått av skidåkning från liftarna öppnade tills de stängde. Tanken om att vara de första människorna på pisten i morgon gör folk glada. Gruppen består av erfarna skidåkare med stor passion för att åka skidor; men man behöver inte vara en hejare på skidor för att komma med på skidsafari, bara man kan komma ned för en röd pist i någorlunda tempo.

God rejäl italiensk mat

Det har blivit dags för kvällsmat och här kan man, som tur är, märka att man har kommit till Italien. God rejäl italiensk mat serveras och stämningen är på topp bland gästerna. Många hade trott att de bara skulle få lite spaghetti och köttfärssås, men så var inte fallet. Olika korvar, oliver och ostar till förrätt, hemlagad ravioli till mellanrätt, en god biff till huvudrätt och glass till efterrätt. Detta var standarden i många av stugorna resten av veckan. Innan midnatt ligger samtliga gäster i deras sängar. Alla är trötta efter en heldag i den fina och unika naturen som Dolomiterna har att bjuda på

De två entusiastiska guiderna, Henrik och Per, presenterar dagens program, medan vi andra står och trippar i skidpjäxorna. Klockan är 08:25 och vi är de enda i flera kilometers omkrets på pisterna. De orörda nypistade nedfarterna är obeskrivliga, tanken om att uppleva detta varje morgon de nästkommande fyra dagarna är fantastisk.

På väg till Alleghe

Turen från botten av Falcade mot Alleghe försiggår i en minibuss som står och väntar på oss när vi kommer ner. Guiderna har verkligen koll på allt. Allt är tajmat och tillrättalagt från början till slut. Det är tydligt att de två guiderna har varit på turen många gånger. Åkturen varar ca 15 min; med det menar vi att vi så vitt möjligt undviker att använda andra transportmedel än skidor. Området i Alleghe är suveränt och vi åker nedför pister där det inte har åkt andra före oss. Just det där med att ha ett skidområde för sig själv gör upplevelsen på en skidsafari helt unik. Liftköer och trängsel på pisterna hör inte till vanligheten på en safaritur i Dolomiterna.

Naturskönt område vid Cinque Torri

På tredje dagen kommer vi genom det natursköna området vid Cinque Torri, där de märkvärdigaste klippformationerna poppar upp i naturen. Övernattning i Lagazuoi i 2 752 meter höjd är obeskrivligt. En finare utsikt får man leta efter.

Den före detta OS-staden Cortina d´Ampezzo besöker vi på vår fjärde dag. Framförallt skidområdet vid Tofana sticker ut. Bra branta pister som är bredare än en fotbollsplan gör att man verkligen kan få fart på skidorna. När pisterna dessutom är folktomma så blir det ju ännu bättre.

Tillbaka till Canazei

Sammanhållningen i gruppen blir starkare för varje dag och vi pratar redan om att vi ska iväg vid samma tid om ett år igen. När vi efter fem suveräna dagar kommer tillbaka till Canazei, märker man tydligt att det är högsäsong.

Det är plötsligt många fler människor och liftköer. Tur att vi har varit på safari i 5 dagar för där har vi lyckligtvis inte märkt av högsäsongen. Det sägs att solen skiner mycket i Canazei och det kan jag lova. Vi hade sol från en molnfri himmel hela veckan och de obligatoriska pandamaskerna var tydligt markerade i våra ansikten.

Turen rekommenderas varmt om man söker fantastisk skidåkning, naturupplevelser utöver det vanliga, god italiensk mat, gemenskap och massor av plats på pisterna.


Skidresebyråer som erbjuder skidsafarier:

- Lion Alpin

- Slopetrotter Skitours

Faktabox om skidsafari


Rifugio:

Alpstuga/bergsstugor, som oftast ligger högt upp i terrängen med utsikt. Varierande standard från stuga till stuga.

Hur kommer man med:

Flera resebyråer har skidsafari, ofta med utgångspunkt från Canazei i Italien.

Fysiska krav:

Turen kräver en någorlunda grundform. Är formen inte okej blir det några hårda och långa dagar, men de flesta erfarna skidåkare kan delta utan problem.

Hur mycket bagage kan man ha med:


Din resväska förvaras i Canazei under skidsafarin och man har sin utrustning i en "vanlig" ryggsäck.2 skidunderställ, 4 par underkläder och 3 par strumpor så kommer man långt. De flesta sitter i skidbyxor på kvällen!


Skidsemester förslag i Canazei

Garni Al Viel Garni Al Viel Bus fra 6.553:-/pers.
Hotel Hotel "Rubino Deluxe" Bil fra 9.365:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning