Cyber Monday - Allt är nedsatt!
Varför merinoull?

Varför merinoull?

Merinoull är den nya trenden inom sport- och skidåkningsvärlden. Det beror på att fibrerna i merinoull har många fördelar i jämförelse med vanlig ull.

I sport- och skidåkningsvärlden har det de sista åren varit ett stort intresse för merinoull. Detta intresse har snappats upp av klädproducenter över hela världen, och har lett till att de flesta brands/märken som producerar kläder för en aktiv livsstil, har valt att tillverka många fler slags klädmodeller av merinoull. Ullen har nämligen en uppsjö av fördelar jämfört med vanlig ull eller syntetiska material.

Själva ullen kommer från merinofår, som är den vanligaste fårrasen i världen. Rasen stammar från Spanien, men är idag talrikast på Nya Zeeland och i Australien. Tjockleken på fibern är mycket tunnare och finare på merinoull, jämfört med vanlig ull, vilket bidrar till bland annat ökad andbarhet och mjukhet.

Man kan särskilt märka andbarheten när man är aktiv, då kläderna inte blir så tunga och svettiga.

Varför ska man köpa merino ull?

Temperaturreglerande

Merino ull kan hålla en varm när det är kallt, och kall när det är varmt, då ullen justerar temperaturen efter väderförhållandena.

Svettabsorberande

Fibrerna i ullen fungerar på det sätt att de absorberar fukten/svetten, men utan att skidunderstället för den skull känns vått eller tungt.

Ingen svettlukt

När ullen absorberar fukten/svetten, så binder den samtidigt in svetten i ullens struktur/fibrer. Detta medför att det inte kommer att lukta, då svetten inte kommer i direkt kontakt med de bakterier på huden, som vanligtvis gör att svetten börjar lukta. Fibrerna låser därmed in fukten/svetten, som sedan först friges vid tvätt (av klädesplagget). Detta är en egenskap som du verkligen kommer att uppskatta på skidsemestern. Vi har själva testat att endast ha ett enda skidunderställ med under en hel veckas skidsemester, och det luktade inte illa ens efter den sjunde dagen.

Ullen andas

Eftersom ullen ser till att leda bort fukten från kroppen, så upplevs det som att merinoullen andas, då man inte blir klibbig och fuktig. Det finns nämligen många fler luftfickor i merinoull, jämfört med vanlig ull, vilket bidrar till att klädesplagget andas bättre, då svetten tranporteras bort från kroppen.

Mjuk och len

Ullen känns mjuk och len, och den kliar inte som vanlig ull kan göra. Den är även vattenavvisande. Merinoull är både vatten- och smutsavvisande. Om det kommer mycket vatten på den, så blir man trots det inte kall. Detta då ullen förblir varm även om den är våt, så klädesplagget känns fortfarande komfortabelt. Merinoull finns i olika tjocklekar och vävningar, så att man kan få klädesplagg för alla slags förhållanden, oavsett om man bara önskar sig en vanlig t-shirt, eller om det ska vara en tjockare modell till en kall äventyrsutflykt. De flesta modeller som vi har i shoppen passar till den klassiska skidresan. Ett av de brands/märken som idag jobbar mycket med merinoull är Mons Royale, de tillverkar alla sina produkter av merinoull. Andra brands/märken som tillverkar produkter i merinoull är Helly Hansen, Airhole, 2117 of Sweden, och Ulvang

Se Merinoull til Herr, dam och barn här.

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Hitta erbjudanden på skidresor