Frankrike: Liftkorten som ger flest kilometer på skidorna!

Frankrike: Liftkorten som ger flest kilometer på skidorna!

Vill du ha flest möjliga pistkilometer att åka skidor på när du ska till Frankrike på skidsemestern? Då har vi här gjort en topp-10-lista över de största sammanhängande områdena på ett liftkort.

Det finns väldigt mycket bra skidåkning i Frankrike, som faktiskt också bjuder på några av de största sammanhängande skidområdena i världen. Fler pistkilometer betyder mer skidåkning till dig som drar till Frankrike när vintern kommer och skidorna plockas fram. Därför hittar du här våra 10 absolut bästa förslag på vart man ska åka i Frankrike om man söker tillgång till ett stort skidområde på ett och samma liftkort.

Nr. 1 – Les 3 Vallées

Les 3 Vallées, eller De Tre Dalarna, kopplar ihop orterna Val Thorens, Brides les Bains, Courchevel, La Tania, Les Menuires, Meribel och St. Martin de Belleville, och är världens största sammanhängande skidområde. Tillsammans utgör området 600 pistkilometer och 50 km skidrutter i allt, från 1100 meters höjd upp till 3230 meters höjd. Inte nog med det, så har området utsetts till världens bästa i flera omgångar, senast år 2016. Områdets fördel är att det är allsidigt, att det finns något för alla, vare sig man gillar de gröna och blå pisterna eller hellre vill ha utmaningar på de svarta pisterna eller i snowparkerna. Besöker man området ska man vara lite observant när man köper liftkort. Det finns tre typer: ”Les 3 Vallées” som ger tillträde till hela området, ”Val Thorens-Orelle” och ”Vallée des Belleville” som båda ger tillträde till mindre områden inom de tre dalarna.

Pistkilometer: 600 km

Les 3 Vallées är världens största skidområde med hela 600 pistkilometer


Nr. 2 – Les Portes du Soleil

Detta område ligger precis på gränsen mellan Frankrike och Schweiz och är därför inte uteslutande franskt, men därmed inte sagt att det inte har mycket att erbjuda. Området kopplar ihop orterna Morzine, Avoriaz, Les Gets, Châtel, Morgins och Champéry, som tillsammans råder över 580 pistkilometer fördelade på 286 pister och 30 snowparks, samt boarder- och ski-cross. Området ger besökare chansen att få fantastisk skidåkning i rikliga mängder, samtidigt som man får det bästa från både Frankrike och Schweiz. Det ena liftkortet som området erbjuder finns från 5 timmar till 21 dagar och kostar ca 260 euro för en vuxen en vecka i lågsäsongen.

Pistkilometer: 580 km


Nr. 3 – Evasion Mont Blanc

Det tredje skidområdet på listan är Megève/Saint-Gervais, som ligger i Pays du Mont Blanc-området. Megève är en autentisk stad som hör till den prestigefyllda gruppen ”Best of the Alps”. Hela skidområdet utgör 445 pistkilometer och Megève kopplas ihop med orterna St. Nicolas De Veroce, St. Gervais Mont-Blanc, Combloux och La Giettaz. För att få tillgång till hela detta område kan man köpa liftkortet ”Evasion Mont Blanc”. Liftkortet finns både som individuellt liftkort eller i familjeversion och kan ge tillträde i 1 dag eller i 6 dagar. Det är också möjligt att köpa ett ”Mont Blanc Unlimited” liftkort, som ger tillträde till 445 pistkilometer, fördelat på ännu fler icke-sammanhängande skidområden kring Mont Blanc. Läs mer om ”Mont Blanc Unlimited” här.  

Pistkilometer: 445 km


Evasion Mont Blanc sträcker sig över olika dalar och bjuder på varierad skidåkning)


Nr. 4 – Paradiski

Nummer 4 på listan är Paradiski, som ligger i Tarentaise-området söder om Mont Blanc. Paradiski kopplar samman en rad orter, bland annat Les Arcs och La Plagne. Paradiski består av hela 425 pistkilometer, fördelade på 260 pister och 3250 höjdmeter. Paradiski är, som namnet antyder, ett paradis for skidåkare. Man kan utforska en rad olika skidorter, samt allsidig skidåkning på både pist, i snowparker och på glaciärer. Med ett skidområde, där 70 % av området ligger över 2000 meter, har Paradiski en mycket hög snösäkerhet och bra möjligheter för offpist. I området finns tre separata liftkort. ”Paradiski” ger tillträde till hela området, däremot ”La Plagne” och ”Les Arcs/Peisey-Vallandry” ger tillträde till delar av Paradiski. Liftkorten kan köpas till 1 dag, 6 dagar eller 7 dagar och finns både som individuellt, som par, som grupp (3 eller fler) eller som familj (2 vuxna och 2 barn).

Pistkilometer: 425 km


Nr. 5 – Les Sybelles

Detta är ett av de franska områdena, som bland svenskar är mindre känt, men som helt klart är värt att besöka. Les Sybelles ligger i Rhone-Alpes, inte långt från både Val Thorens och Valloire och täcker orterna Le Corbier, La Toussuire, Les Bottiéres, St. Colomban des Villards, St. Sorlin och St. Jean d’Arves. Här har besökarna 310 pistkilometer fördelade på blå, röd och svart. När det gäller liftkort ska man här, precis som i Les 3 Vallées, vara uppmärksam på att det finns liftkort till de individuella områdena och att liftkortet ”Les Sybelles” finns, som ger tillträde till hela området. Liftkortet kan både köpas individuellt och som familjeliftkort.

Pistkilometer: 310 km


Nr. 6 – Tignes/Val d’Isere

Tignes och Val d’Isere är sammanlänkade med skidområdet Espace Killy, som innehåller 300 pistkilometer och 20 km skidrutter. Området ligger dessutom högt och det är möjligt att åka skidor från 1550 meters höjd upp till 3456 meter, som är toppen av Grande Motte, en av områdets två glaciärer. Glaciärskidåkning och det högt belägna området gör att det alltid är snögaranti. Grande Motte erbjuder dessutom skidåkning under en period på sommaren, däremot kommer besökarna sällan gå förgäves i Espace Killy. Det resterande området råder över alla svårighetsgrader och otaliga mängder offpist och flera snowparks till de våghalsiga. Liftkort kan köpas individuellt från en halv dag och upp till 15 dagar, eller som Tribe-pass, om man är en grupp på 4 till 7 personer. Tribe-pass ger alla liftkort till barnpris oavsett ålder och ger därmed stora besparingar.

Pistkilometer: 300 km


Med 300 km varierad skidåkning är det inte konstigt att Espace Killy är populärt


Nr. 7 – Grand Massif

Frankrike bjuder på många stora områden med fantastisk skidåkning, Le Grand Massif är ännu ett av dem. Detta område ligger i 694 meters höjd upp till 2476 meter och ger tillträde till 265 pistkilometerar och 68 liftar. Området består av de fem orterna Samoens, Morillon, Les Carroz, Sixt och det mer välkända Flaine. Förutom skidåkning med fransk standard, bjuder området på massor av underhållning, bland annat i form av ”Cool Zones” som är lekområden till alla barnasinnet i behåll. Området bjuder dessutom på fantastisk panorama-utsikt, där man bland annat kan se ut över Hochsavoyer-alperna och Mont Blanc. Det finns, som i en rad av de tidigare nämnda områdena, även här en rad olika liftkort. Hela området täcks under ”Grand Massif”-liftkortet, som kan köpas från 4 timmar till 6 dagar.

Pistkilometer: 265 km Nr. 8 – Serre Chevalier

Serre Chevalier ligger i dalen Vallée de la Guisane i Provence-Alpes-Côte d’Azur och förbinder orterna Briançon, Chantemerle, Villeneuve och Le Monêtier Les Bains. Det finns i allt 250 pistkilometer och 57 liftar fördelade mellan 1200 meters höjd och 2800 meters höjd. Serre Cevalier har tänkt på alla och de har pister i alla nivåer, samt särskilda områden till barnfamiljer och snowpark-entusiaster. Serre Chevalier bjuder, förutom på formidabel skidåkning, på en fantastisk natur med områdets placering mitt i nationalparken Les Ecrins med utsikt till det 4100 meter höga Dôme des Ecrin. Liftkort som ger tillträde till allt detta kan man få från 3 timmar och upp till 6 dagar och området erbjuder dessutom olika versioner av grupp- och familjeliftkort med bra besparingar för besökarna.

Pistkilometer: 250 km

Nr. 9 – Alpe d’Huez Grande Domaine

Alpe d’Huez är välkänt för de flesta svenskar i både sommar- och vintersammanhang och det är inte så konstigt för Alpe d’Huez är så mycket mer än bara slalomsvängar. På vintern öppnar området upp till 250 pistkilometer, samt 63 liftar, som ger besökare bred variation av skidåkning fördelat mellan 1125 och 3330 meters höjd. Både pister som ”Le Tunnel” och ”Sarenne” är legendariska pister med både utmaningar och lång nedfart medan området också bjuder på mer familjevänliga områden, bland annat på ”Le Signal”. Alpe d’Huez täcks av en hel rad olika liftkort, som kan ge tillgång till skidområdet, allt efter behov. Bland annat kan man förutom de vanliga individuella liftkorten få ett familje- eller gruppliftkort och nybörjarliftkort.

Pistkilometer: 250 km


Nr. 10 – Les 2 Alpes

Les 2 Alpes skiljer sig från mängden när det gäller de övriga franska områdena eftersom själva staden är byggd efter den klassiska österrikiska byggstilen och är mycket mysigare än många av de franska bergsorterna. Skidområdet bjuder på 200 pistkilometer, som är sammanlänkade av 51 liftar. Les 2 Alpes sträcker sig från 1300 meters höjd upp i imponerande 3 600 meter, som är en av världens högsta punkter där det fortfarande är möjligt att åka skidor. Den högsta punkten är dessutom en glaciär som ger besökarna garanti för äkta snö hela vintern. I sig själv bjuder Les 2 Alpes på härlig skidåkning och stora möjligheter att ge fullt ös i olika ”fun areas” eller i offpisten. Liftkortet som ger tillträde till Les 2 Alpes 200 pistkilometer kan hittas i alla längder, allt efter behov, samt som individuellt, grupp- eller familjeliftkort. 

Pistkilometer: 200 km

Les 2 Alpes är den perfekta kombinationen av mysig stämning och bra skidåkning

Läs mer om skidåkning i Frankrike här

Publicerad av: Sofie Ærthøj

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen