Geilo för stora och små

Geilo för stora och små

Mitt emellan Oslo och Bergen finns massor av härliga vinteraktiviteter, till både liten och stor, fartgalen eller livsnjutare. Det är inte sista gången som vi kommer hit!

Frågar man lokalbefolkningen i Geilo om vad som är så speciellt med området, hör man ord som ”champagneluft”, ”vardagsäventyr”, ”no stress” och naturligtvis ”utsökta skidupplevelser”. Och här talar de både om utförsåkning och längdskidor – och det från tidig höst till sen vår. Säsongen i Geilo påminner mer om en säsong i Alperna än i Norge. Den sträcker sig från september och ofta ända in i juni. Geilo är därför värd att överväga om du planerar en skidresa utanför de traditionella vintermånaderna.

På toppen som nybörjare

Om du är en skidåkare som är lite osäker på skidorna, känner du säkert till känslan att bli lämnad i botten av området, där du är tvungen att ta samma plopplift om och om igen och ta breda svängar i samma pist gång efter gång. Så är det inte i Geilo. De gröna och blå pisterna är inte reserverade till botten av dalen. Nej, som nybörjare kan du faktiskt komma helt till topps i 1178 meters höjd. Tar du Fjelheisene till Havdalshovde på toppen, kan det övas på de breda svängarna på en grön pist åt ena hållet medan det är fart att hämta på den röda pisten bredvid.

Utsikten från Geilolia till Slaatta - här med massor av plats till nybörjare

Många av Norges professionella slalomtalanger tränar i Geilo, så det ger sig självt att det också är möjligt att få fart på i snön. Om du väljer den ena sidan, Slaatta, eller den andra sidan, Geilolia, av dalen, finns det upplevelser att hämta på alla nivåer av bergssidan, vare sig du är stor eller liten, gröngöling eller en van skidåkare.

Och så kan du ibland få pisterna helt för dig själv

Utförsåkning på dagen – längdskidor på kvällen

Eller omvänt. Det finns längdskidsspår som är belysta flera olika dagar, så har du inte blivit trött under dagen så kan du alltid dra ut och åka längdskidor på kvällen. Har du alltid haft det bäst med att ha fötterna ordentligt fastspända till skidorna men funderar du ändå på att prova på den ädla konsten att åka längdskidor, så är det möjligt att boka introduktion och undervisning i längdskidsteknik. Boka en timme med en av skidskolans experter och kanske fräscha upp tekniken, om du inte åkt längdskidor sedan skoltiden.

Här förklaras hur en längdskida fungerar

Geilo har många längdskidåkare i alla åldrar. Åker du själv längdskidor i dagtimmarna, kan du ha turen att stöta på Inge på din tur runt om Ustedalsfjorden. Men du ska vara snabb. Inge är en man på cirka 70 år som varje dag åker denna tur på 10 kilometer. Han nöjs dock aldrig med en runda. Ryktena säger att han en gång har åkt 17 rundor på en dag. Men det är ju också en fin tur – framförallt i klart väder.

Det berättas hur man bromsar på längdskidor. Det är inte alltid lika lätt!

Så även om du kanske har det bäst med fart under skidorna, så bör du göra dig själv den tjänsten att ta en halv dag med hälen fri, ute i Geilos vackra natur.

Massor av utomhusaktiviteter

Vid Ustedalsfjorden i dalen är det också möjligt att njuta en tur på hundsläde, antingen som styrman eller passagerare. Geilo är en mycket välbesökt destination, men hundarna tar dig med dit ut där du kan känna dig ensam med den stora vita naturen. Eller vad säger du till kvällsvandring med snöskor? Här kan du också komma helt dit ut där mörkret omsluter dig och det bara är din guide som vet åt vilket håll ni ska gå. En speciell upplevelse, som kanske också kan bjuda på mötet med ett av Geilos många troll. Fatbike-åkning är det senaste, och det är kort sagt mountainbike på snö. Se video om MTB i snön här. Innan backarna öppnar kan en guide ta dig med ut på den nypreparerade snön där ni kan få fart under däcken och se fjällen från ett lite annat perspektiv.

Så är det dags att ge sig iväg med härliga slädhundar

Geilos Høydepark är också värd att besöka. Här kan du testa din personliga gräns för hur högt upp du kan komma innan höjdrädslan infinner sig. Uppe i höjden bland trädtopparna har man byggt en aktivitetsbana som utmanar din balansförmåga och klättringsteknik och till sist skickar ut dig på en lång svävbana som avslutar rundan i Høydepark. En fin eftermiddagsaktivitet före eller efter den obligatoriska koppen varm choklad på restaurangen i Geilolias dal.

Kort sagt är det inte vinteraktiviteter som saknas i Geilo. Och kommer du innan vecka 6, är det inte heller plats i vinterlandskapet, du kommer sakna. Nog är det många som njuter av Geilos snö, men utanför högsäsongen är det långt mellan längdskidåkarna och du träffar sällan på kö vid de 39 lifterna. Faktiskt var Skidresor.coms utsända så privilegierade att ha flera nedfarter helt för sig själva i början av februari – en helt särskild upplevelse, som man annars kan få leta länge efter.

De sista timmarna ska inte spillas

Du känner säkert den tomma känslan i kroppen, efter att du har checkat ut från hotellet och tagit det sista åket nedför backen innan det bär av hem till Sverige. I Geilo är det dock möjligt att suga ut det sista av vistelsen istället för att bara vänta på hemturen. Titta förbi Doktor Holms Hotell, som är ett av de mest populära i hela Norge. Här ger de utsökt massage i lugna omgivningar – men du kan också fylla öronen med musik i baren till afterski.

En sista runda runt i staden dragen av tjockpälsade hästar är också en möjlighet. Annars kan du blunda och glida in i drömlandet i Vestlia Resorts spa-område. Här finns det både bubbelpool, ångbad och bastu – och behöver du väckas innan du ska tillbaka till verkligheten så hoppa i kallvattenbassängen!  

Geilo är verkligen ett mysigt område som helt klart kan rekommenderas till alla åldrar

Läs mer om Geilo här.

Publicerad av: Sara Vibroe Løppenthin Stendevad

Fakta om Geilo
Skidområdet: 800-1178 m.ö.h
Staden/byn: 800 m.ö.h

39 pister i allt
10 stk.
9 stk.
15 stk.
5 stk.

Lifter: 26 stk. / 23.000 pers/time

Släpliftar: 14
Sittliftar: 6

Mer om skidresor till Geilo

Hitta erbjudanden på skidresor