Den ultimata guiden för randonée/skitouring

Den ultimata guiden för randonée/skitouring

Vi har gjort den ultimata guiden där du kan läsa allt du behöver veta om randonée / skitouring.

Ett annorlunda sätt att åka skidor som blir populärare år efter år, vilket det finns goda grunder till.

Gillar du skidåkning, frisk luft, fysisk aktivitet och orört puder? Då är skitouring, eller randonnée-skidåkning, något för dig. Du får en introduktion till vad skitouring är och varför det är en fantastisk form av skidåkning. Du får tips på vad du behöver veta och kunna innan du börjar med skitouring, vilken utrustning du behöver och var du kan göra det.

Med andra ord kommer du att vara väl förberedd för att börja med skitouring.

Vad är skitouring?

Skitouring är offpiståkning helt eller delvis utan liftar. Skitouring handlar om mycket mer än att bara åka utanför pisterna. När man skitourar går man uppför bergen med skidorna på fötterna och när man nått toppen vänder man spetsarna neråt och åker i orörd pudersnö nedför berget.

Tips: Om du är på skidsemester i Alperna eller i Skandinavien kan du använda liftarna för att ta dig längre upp på bergen innan du börjar gå.


Men varför gå upp när man kan använda liftarna?

Det finns flera anledningar till detta; att gå upp är en del av upplevelsen och den fysiska utmattningen hjälper till att sätta nedförsbacken i perspektiv och får dig att njuta ännu mer av dina svängar. Skidåkning blir mer än att bara tävla nerför berget. Du kommer ut i naturen, njuter av tystnaden, omgivningen och den friska luften. Dessutom innebär skitouring att du alltid kan hitta ny pudersnö.

Obs.: På en del platser är skitouring det enda alternativet om du vill åka skidor. I de flesta bergiga nationalparker finns det inga liftar, men gott om möjligheter till skitouring, och så ska man gå upp för att kunna åka ner.


Splitboarding – Vad är det?

Naturligtvis handlar det inte bara om skidåkare. Snowboardåkare kan också åka randonée och touring. Det kallas splitboarding och fungerar praktiskt taget på samma sätt. Splitboardåkare använder en snowboard som kan delas på mitten och bindningar som kan lossas vid hälen.

Förändringen mellan att gå upp och åka ner är lite mer omständig för splitboardåkare jämfört med skidåkare, men när man fått in rutinerna borde det inte vara ett hinder. Det ger snowboardåkningen en helt ny dimension, så att du kan njuta av samma häftiga svängar och pudersnö som offpist-skidåkarna, utan att bära med dig ett par skidor eller snöskor på ryggsäcken.


Vad krävs för att börja med skitouring:

Kondition

Eftersom du går upp för egen maskin och bara har hjälp av din egen motor, kräver skitouring en del av din kondition. Du behöver inte vara marathonlöpare för att njuta av skitouring, definitivt inte, men en god grundkondition och muskler som är vana vid löpning eller cykling är en stor fördel. Därmed kommer du snabbare upp till toppen och har mer energi till att njuta av utförsåkningen.


Färdighet på skidor

Lite som med konditionen; Du behöver inte vara expert för att prova skitouring. Det finns alltid möjlighet att gå på skitouring som passar till gruppens nivå, oavsett om det är nybörjare eller experter. För att verkligen kunna njuta av skitouring bör du kunna ta dig säkert ner offpist i alla typer av snö och förhållanden - det är inte alltid man hittar perfekt pudersnö.


Säkerhet

Detta är förmodligen det som avskräcker de flesta från att prova skitouring, eftersom det krävs erfarenhet för att planera och genomföra en skitour i offpisten på egen hand.

Det kan man dock råda bot på: Du kan gå en introduktionskurs för skitouring där du kan möta människor som har skitouring-erfarenhet, eller du kan anlita en bergsguide som kan ta med dig på skitouring. Som utgångspunkt bör du ha grundläggande kunskaper om lavinfara och snösäkerhet för att bege dig väck från liftnära offpist (vilket vi verkligen hoppas att du har om du redan åker offpist).


Utrustningen

Skitouring kräver också lite annorlunda skidutrustning. Nedan kan du läsa mer om vad som krävs av din utrustning för att kunna gå på skitouring.


Den nödvändiga utrustningen

Det du har på fötterna

Skidor, bindningar, pjäxor och stighudar är den viktigaste utrustningen för skitouring. För att kunna gå på skitouring behöver du en bindning där du kan byta funktion när du ska gå uppför. Det bästa är att ha en tech-bindning, vilket är en lättviktsbindning som gör det lättare att gå uppför. Det kräver att du har pjäxor som är kompatibla med tech-bindningar. Det finns även alpinbindningar som har funktionalitet för att fungera till skitouring, men dessa bindningar är dock tyngre och klumpigare när du ska gå uppför.

Eftersom du sällan går på skitouring när snön faller och pudret är som djupast föredrar de flesta att använda ett par mellanbreda allmountain-skidor för skitouring. Det är vanligtvis skidor med en bredd på 90-105 mm, lite rocker i spetsen och en styvare bakdel. Dessutom ska du ha ett par klätterskinn/stighudar som fästs på undersidan av skidorna. Kontaktytan är klädd med tättsittande hår som vetter bakåt. Det innebär att stighudarna kan glida framåt men inte bakåt, på så sätt kan du förflytta dig uppför berget.


Lavinutrustning

När du går skitouring kommer du per definition att färdas offpist, därför är det viktigt att du har ordning på din lavinutrustning. Du ska inte bara äga en lavinutrustning, det är ännu viktigare att du vet hur du använder den och att du har tränat med den. En komplett lavinutrustning består som minimum av en lavinpipare, en spade och en sond.
- Se det stora utbudet av lavinutrustning här


Var kan du gå skitouring?

Det enkla svaret är att du kan gå skitouring var som helst. Ett bättre svar är att det finns vissa skidområden som är bättre för skitouring än andra. Vanligtvis finns det bra möjligheter för skitouring i närheten av de flesta skidområdena. Det gäller bara att känna till dem och vad man ska leta efter när man börjar vandra längs berget, både när det gäller säkerhet, men också när det gäller njutningen av att åka utför. Att välja en bra bergssida för skitouring kräver träning och erfarenhet.

Tips: En bra början är att skaffa en guidebok för skitouring i området. På så sätt får du en bra överblick över vilka möjliga skitouring-leder som finns i närheten.


Hur kommer jag igång med skitouring?

Beroende på ditt självförtroende och din erfarenhet finns det flera sätt att komma igång med skitouring. Den enkla lösningen är att ge sig av mot bergen, köpa en guidebok för skitouring och en karta över området och planera din egen tur, men det kanske inte är det bästa alternativet.

Vill du lära dig hantverket på rätt sätt, vara säker på att du har koll på säkerheten och få de bästa förutsättningarna för att få en bra åktur nedför, rekommenderar vi att de första skitouring-turerna sker tillsammans med en erfaren guide som känner till området, bergen och snön.Den här artikeln är skriven i samarbete med resebyrån DBP Adventures, som har erfarenhet av skitouring över hela världen. De har arrangerat skitouring-resor för skidåkare som bara har åkt skidor i ett par veckor totalt, så du behöver alltså inte vara expert.


Skitouring i Makedonien

Som ett komplement till de populära catskiing-resorna till Makedonien finns även möjligheten att komma ut på skitouring. Här får du möjlighet att komma längre bort och upp på andra berg än de som caten kan köra uppför. Bergen passar utmärkt för både nybörjare och de som har lite erfarenhet med skitouring. Det betyder att du inte behöver gå hela dagen innan du kan ta dig ner. Det är ett utmärkt område för den som vill introduceras till skitouring, lära sig det praktiska med planering och ha goda möjligheter till bra snö.

Skitouring i La Grave

Det här är en skidsemester med den liftbaserade offpisten i fokus, men med möjlighet till skitouring. Här kan du gå skitouring med start direkt från glaciären och toppen av liften, så att du får mycket “bang for the buck”. Med andra ord: Du behöver inte ta dig upp så många höjdmeter för att kunna åka vansinnigt långa nedfarter hela vägen till dalens botten.

Skitouring i Sogndal

Skitouring på Vestlandet i Norge, det är skitouring i sin renaste form. Du går hela vägen från botten till toppen - och åker vanligtvis samma väg ner. Det finns ingen lyx som liftar, cats eller annan extern hjälp, allt är upp till dig. I gengäld belönas du med extraordinära upplevelser i några av världens vackraste omgivningar. De höga bergen reser sig direkt upp från fjorden. Du har havsutsikt från toppen, vidsträckta öppna ytor och garanterat orörda bergssidor.

> Läs om de olika skitouring-resorna här.

Läs även:

- Därför är skitouring slöseri med tiden och det bästa i världen

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen