❄️ Sista minuten-rea: Stora besparingar i alla kategorier ❄️
Guide: Välj rätt skidhandskar

Guide: Välj rätt skidhandskar

Det är synd att förstöra sin kostbara skiddag med blåfrusna fingrar. Men det är också jobbigt att svettas om händerna. Här får du hjälp att välja rätt skidhandskar.

Det har sagts och skrivits mycket om hur man ska välja skidhandskar. Vi har samlat ihop de bästa råden, av folk som tillbringar sin vardag i snön och ger dig här en guide till att välja skidhandskar.

1. Innan du väljer handskar

Storleken betyder något
Allra först är det viktigt att du vet vilken handskstorlek du har. Köper du för små handskar/vantar kommer du lättare att frysa eftersom det inte finns någon luft att värma upp framför fingrarna. Köper du dem för säkerhets skull lite stora, riskerar du att de sitter för löst i fingrarna. Och det blir mycket irriterande varje gång du ska justera spännen eller öppna en ryggsäck med handskarna på.

Så mäter du din handstorlek
Det klassiska sättet att hitta sin handskstorlek är att hålla handen utsträckt och med samlade fingrar. Peka med tummen bort från handen, så att din hand och pekfinger formar ett L. Mät nu handens bredd på översidan av handen - på det bredaste stället i cm, utan tummen. Detta mått motsvarar din storlek.

Nu är ju människors händer mycket olika. En del har långa pianofingrar. Och andra har korta fingrar. Är du på jakt efter ett särskilt par handskar, bör du därför prova dem i en butik och få hjälp av en butiksanställd.
Grovt förklarat bör handsken sitta fast men komfortabelt på din hand. De ska inte ”vippa” i fingerspetsarna. Men du ska utan besvär kunna böja fingrarna helt. Var säker på att din hand är helt inne i handsken, så din handled är täckt och skyddad.

PS: Kastar du dig ut i det och köper handskarna på nätet, hittar du oftast bra storleksguider som kan hjälpa, plus att det turligt nog alltid är bytesrätt om de inte passar.
Längd och omkrets

Är du “svettar”- eller “fryser”-typen?
Det verkar kanske dumt att nämna. Men innan du väljer handskar, bör du tänka över om du fryser lätt om fingrarna. Eller om du är den typen som nästan alltid har varma händer. Du vet det garanterat. Så det är bara att tänka in det i sitt val när du ska välja hur isolerad handsken ska vara. Tänk också på var och när du ska använda den.

2. Vilken handsktyp ska jag välja?

Vilken handsktyp ska man välja? Frågar man butikerna är det en klar tendens till att vi struntar i de fem-fingrade handskarna och väljer tumvantarna. Eftersom det är för- och nackdelar med båda typerna får du här lite guidehjälp.

Klassiska skidhandskar med fem fingrar
Skidhandskar med fem fingrar är naturligtvis de handskar som ger dig mest rörelsefrihet. Det är lätt att spänna skidpjäxorna, öppna jackor och ryggsäckar med handskarna på. Du får också det bästa greppet om stavarna.

Men, rätt gissat, när varje finger måste värma sig själv finns en stor risk att du får svårt att hålla händerna varma. Framförallt på de iskalla och blåsiga dagarna, när man måste sitta med fingrarna hopknutna inne i handskarna på väg upp i liften.
 

Skidtumvantar
Om du tycker det är viktigare med värme och komfort än maximal rörelsefrihet, eller om du fryser lätt om fingrarna, är skidtumvantar kanske det bästa valet. Skidtumvantar består av ett litet rum till tummen och ett stort rum till de fyra övriga fingrarna.

Tumvantar ansågs en gång i tiden för något man satte på barnen. Till vuxna signalerade de lite för mycket “amatörskidåkare”. Men så är det inte längre. Försäljningssiffrorna visar att fler och fler svenskar föredrar skidtumvantarna.

Fördelen med tumvantar är att de kan hålla fingrar och händer varma även på mycket kalla och blåsiga dagar. Nackdelen är att de ska tas av när man ska justera spännen eller göra andra finmotoriska saker. Är temperaturen runt nollan och över kan skidtumvantar också bli FÖR varma och därmed fuktiga invändigt. Och varm fukt blir lätt till iskall fukt i skidliften.

Skidhandskar med tre fingrar
De har inte funnits på marknaden i så många år. Men de tre-fingrade handskarna blir mer och mer populära och har blivit många skidåkares favorithandskar, eftersom de så att säga binder ihop det bästa från två världar: De ger den extra värmen som tumvantar ger, men ger samtidigt en större fingerfärdighet än tumvantarna. På grund av sitt utseende kallas den trefingrade vanten också för “hummer-handsken”. Detta är en smart handske, om du exempelvis använder en ABS-ryggsäck, ett Gopro eller glasögontrasa, där det kan vara en fördel med fria fingrar/kontra i en tumvante.

Innerhandske med skal
Ett sätt att bli redo till både varma dagar och kalla dagar är att kombinera en innerhandske/innervante av till exempel ull med ett vindtätt skal av exempelvis GoreTex (lite á la en handske i en handske).

På ljumma, soliga dagar i Alperna kommer det ofta vara tillräckligt att använda relativt tunna skidhandskar. Högst upp i terrängen, där temperaturen är lägre och det kanske blåser mer, kan man ta på skalet över handsken och göra den till en vante. För- och nackdelar är de samma som nämnt ovan.
Även vissa skidtumvantar har uttagbart foder och fungerar precis som en handske med skal.


Hitta handskarna för dina behov

3. Vilket yttermaterial ska jag välja?

Både handskar, tumvantar och ”hummerhandskar” görs med en rad olika yttermaterial.

Skinn
Det är många fördelar med att välja skidhandskar som är gjorda helt eller delvist av skinn. Naturskinn har hög slitstyrka, det är flexibelt, vattenavvisande, vindtätt och delvist andningsbart. De bästa skidhandskarna av skinn är nästan omöjliga att göra sönder och håller till många skidveckor. Bra skidhandskar av skinn kostar från 700 kronor och upp, om du inte hittar dem på rea vill säga.

De flesta tillverkare av skidhandskar gör också handskmodeller med en kombination av skinn och konstmaterial - där det har satts skinn på de ytor som slits mest, oftast i handflatan och runt tum- och pekfinger. Det syntetiska materialet används ofta på handens översida, där konstmaterialets flexibilitet och isoleringsförmåga bättre kommer till sin rätt.

Ska skinnhandskarna behålla sina goda egenskaper, kräver det att du sköter dem så att skinnet inte torkar ut.

Konstmaterial
Det finns ett mycket stort sortiment av skidhandskar av olika konstmaterial. Du kan vara säker på att kvaliteten av en konstmaterial-handske hänger ihop med priset. Ju dyrare handske, ju bättre slitstyrka, isoleringsförmåga, andningsbarhet osv.

Med andra ord kommer ett par billiga “ICA-Maxi-handskar” oftast vara mindre slitstarka, mindre andningsbara och därmed kallare än ett par dyrare handskar från exempelvis Hestra, som oftast opererar med andningsbara membran. Andningsbara membran transporterar ut handsvett så att handsken inte blir så våt av kondens. Våta händer blir nämligen lätt kalla händer.

Fördelarna med att välja – eller få hjälp till att välja – handskar av konstmaterial är att du här kan hitta en skidhandske som matchar dina krav till, till exempel vattentäthet, andningsbarhet, slitstyrka och värmeförmåga.

4. Vilket foder ska jag välja?

Du kan välja mellan olika typer av foder/isolering. Bl.a:

Dun
Dun har fantastiska värmeegenskaper. Men de är bäst till torra väder. Dun är därför det perfekta valet till mycket kallt torrt väder och med moderat aktivitet, så att det inte kommer för mycket kondensfukt i handsken.

Även här hänger pris och kvalitet samman. Ju högre dunkvalitet, ju bättre isoleringsförmåga har handsken. Nackdelen med dunhandskar/tumvantar är att deras isoleringsförmåga faller dramatiskt om dunen blir våta. Och de tar lång tid på sig att torka.

Ull
Precis som dun har även ull fantastiska isoleringsegenskaper. Till skillnad från dun förlorar ull inte sin värmeförmåga, även om handsken blir våt inuti – vare sig det gäller kondens eller att handsken blir genomblöt. En del skid-puritaner dyrkar läderhandskar med ullfoder. Men det är inte det billigaste valet på marknaden.

Primaloft
Primaloft använder ett patenterat syntetiskt mikrofiber-isoleringsmaterial som hjälper kroppen att hålla värmen och spara energi. Det är ett bra val av isolering om du förväntar blött väder. Primaloft är inte lika varmt som dun, men det är andningsbart, komprimerbart, vattenavvisande och ger bra isolering även om det är vått.

Thinsulate
Thinsulate är gjort av unika ultratunna mikrofibrer och ger fantastisk isolering utan att ta så mycket plats. Perfekt att använda i handskar och tumvantar, där fingerfärdighet är en prioritet.

5. Vad ska jag annars tänka på?

Manschettlängd
Manschetten, som är handskens bakersta del, är gjord för att hålla snön ute ur dina handskar och jacka. En kort manschett stannar vanligtvis precis bakom handleden, precis som vanliga handskar. Det ger en stor rörelsefrihet till handleden. Däremot kommer det lättare in snö i handsken om man till exempel åker omkull i snön.

Långa manschetter skyddar bättre mot inträngande snö som du framförallt kan uppleva om du åker i offpisten och ramlar. Det är en smaksak vad skidåkare föredrar. Viktigast är nog att du kollar hur en kort/lång manschett funkar ihop med din skidjacka.

Handledsremmar
Handledsremmar är de remmar du kan sätta runt din handled så att du alltid kan hålla koll på dina handskar. Det kan verka överflödigt. Men har man först en gång tagit av sig handskarna på en iskall och vindpinad bergstopp och sett den ena handske försvinna ner mot avgrunden kommer man att älska handledsremmar.


Handskar med inbyggd putstrasa
Det finns handskar som har putstrasa till skidglasögonen inbyggt på tum- eller pekfinger så att du lätt kan torka av snö och vatten från dina skidglasögon, utan att behöva ta upp en riktig putstrasa ur fickan.

Iphone-vänliga handskar
Iphone-vänliga handskar där din smartphone reagerar på touch av fingerspetsarna på handskarna. Så slipper du att ta av dem.

Handskar med stötskydd
Park-handskar med extra skydd. Om du älskar att åka i funparker och göra trick, kan en skidhandske med skydd vara en fördel eftersom du inte slår fingrarna om du ramlar. Dessutom är de oftast mer hållbara när man tar tag i skidornas kanter, något som vanligtvis sliter hårt på handskar.

Engångshandvärmare
Även med de bästa handskarna/tumvantarna kan man riskera att frysa om fingrarna. Ett snabbt sätt att få tillbaka värmen i fingrarna är att ha engångshandvärmare med i fickan. De fungerar så att värmaren tas ut ur påsen, varpå den får syre och börjar bli varm – faktiskt i upp till åtta timmar. På de kalla dagarna väljer en del att lägga värmaren på handryggen inne i handsken – och låter den ligga där under skidåkningen.

Överväg fler par handskar
Eftersom man aldrig helt kan förutsäga väder och temperatur, föredrar många skidåkare att ha två-tre slags handskar med på skidturen. Har man en liten ryggsäck med sig i backen väger det extra paret handskar eller tumvantar mindre än Mars-chokladen bredvid.

Vi har et stort urval av de bästa skidhandskar i våra SkiShop. Se urvalet här:
- Skidhandskar för herr
- Skidhandskar för dam
- Skidhandskar för barn

Publicerad av: Jesper Svennum

Hitta erbjudanden på skidresor