« Till översikten

Här är de 7 brantaste pisterna i Alperna

Har du provat några av Alpernas brantaste pister? Här får du en topp-sju-lista som säkert kommer överraska dig lite grann.

Om du gick och trodde att Harakiri eller Le Mur Suisse var bland Alpernas allra brantaste pister, så försök igen. De brantaste har en lutningsprocent på hundra eller mer. Se topp-7-listan här.

OBS: Listan gäller bara säkrade pister – inte bergssidor med offpist. Vid bedömningen har pisten utvärderats på det brantaste “generella” stället. Det betyder att ett ultrakort brant parti inte räknas. Listan är uträknad i stigningsprocent. Nederst kan du se ett schema över vad som motsvarar stigningsgraden.

1. Manni Pranger, Steinach am Brenner, Österrike. Stigning: 102 procent

Här hittar du Alpernas brantaste preparerade pist. Manni Pranger är en World Cup-pist där lutningsprocenten motsvarar 45 grader och där bara särskilda pistmaskiner kan klara jobbet. Mer behöver vi nog inte säga.

2 Langer Zug, Lech, Österrike: Stigning: 100 procent

Langer Zug hade länge titeln Alpernas brantaste pist med en stigningsprocent på 142. Närmare granskning har visat att den “bara” precis kommer upp på 100 procent, vilket ändå är tillräckligt till en andraplats. Turen ned är 6,5 kilometer lång och den rekommenderas enbart till väldigt, väldigt duktiga skidåkare. Det påstås att en speedskier fick upp hastigheten till 248 km/h just här.

3. Gamsleiten, Obertauern, Österrike. Stigning 100 procent

Den liknar en sockertopp och den ser både skrämmande och lockande ut på en och samma gång. Men våga dig inte upp på Gamsleiten om du inte tror att skidåkning på Alpernas brantaste puckelpist är något för dig. Den går under kategorin ”kolsvart”. Och den ger även experter bekymmer emellanåt.  

 Foto: Tourismusverband Obertauern  

 4. Kandahar, Garmisch-Partenkirchen, Tyskland. Stigning: 92 % 

Den 7 kilometer långa World Cup-sträckan går för att vara en av de mest krävande. Den är inte lika brant överallt men Kandahar bjuder bland annat på sträckan “det fria fallet” med 92 procents stigning. Om man är osäker på om man törs, så kan man välja att kliva av på Kandahar-expressens mellanstation och undvika de allra svåraste avsnitten av pisten.


5. Die Streif, Kitzbühel, Österrike. Stigning: 85 %

De flesta skidåkare känner till det legendariska Hahnenkamm-störtloppet som varje år äger rum i Kitzbühel. Störtloppet försiggår på pisten Die Streif. Detta World Cup-lopp går för att vara säsongens hårdaste och farligaste. Även många av de professionella skidåkarna får slut på krafterna här och utgår ibland innan målporten. Vill du se den an, bara så där lite grann, så kan du korsa djävulspisten ett par gånger längs röda pister. Vågar du åka direkt ned för Die Streif bör du vara en mycket van skidåkare, så låter rekommendationen.

6. Laber Nordhang, Oberammergau, Tyskland. Stigning: 84 %

På sjätteplatsen hittar vi listans enda opreparerade pist, Nordhang. Tyskarna nämner själva två möjligheter: Åk upp med den nostalgiska gondolbanan till toppen, njut utsikten och ta liften ned igen. Eller kasta dig ut i det. Från toppen är den första tredjedelen av pisten en ganska skrämmande syn, där brantheten kommer upp på 84 procent. Nybörjare ska INTE testa Nordhang, som är Tysklands brantaste, för det finns ingen återvändo.

7. Forcella Staunies, Cortina D’Ampezzo, Italien. Stigning: 84 %

Så fick vi med Italien nätt och jämt på listans sjundeplats. Men det med manér. Här i Cortina D’Ampezzo finns den spektakulära, men också skrämmande, Forcella-pisten. Man tar en av de fina röda eller gula gondolerna upp bland karga klippor och tittar ned på en U-formad tratt där berget lutar med hela 84 procent. Den värsta biten är på detta ställe, men sett ovanifrån kräver det mod att kasta sig ned i tratten mellan klipporna.


Massor av andra branta pister: Kanske tänker du: Jamen vad med alla de pister jag trodde skulle vara på topp-sju-listan? Så här får du en liten fortsättning:

8. Harakiri, Mayrhofen, Österrike. Stigning: 78 %

9. Couloir Tournier, Meribel, Frankrike. Stigning: 78 %

10. Mont Fort, Quatre Valléé, Schweiz. Stigning: 77 %

11. Mur de Chavanette, Champéry, Frankrike/Schweiz. Stigning: 76 %

12. Speedski-banan, Les Arcs 2000, Frankrike. Stigning: 76 %

KOM IHÅG: Lutningsprocent säger inte allt. Även om den svarta pisten Pic Blanc/”Le Tunnel” i franska Alpe D´Huez inte finns med på listan ovan, betyder det inte att den inte kan vara farligare. När man kommer ut ur tunneln hittar man ett farligt och ofta ishalt stycke som gör den till en av de mest förbjudna svarta pisterna i Alperna.

Därför: Kasta dig inte dumdristigt ut på en av ovannämnda pister. Det finns en anledning till att de nämns i denna artikel.

Här får ni en sista video, Alpe d'Huez, Le Tunnel:

Omvandla lutningsprocent till grader:

500 % = 78,7 grader

100 % = 45 grader

50 % = 26,6 grader

20 % = 11,3 grader