Ischgl får 2 toppmoderna liftar till vintern 2019/20

Ischgl får 2 toppmoderna liftar till vintern 2019/20

En av svenskarnas all-time-favoriter uppdateras nu ytterligare med två helt nya och toppmoderna liftar. En kommer att finnas i Österrike och en kommer att finnas på den schweiziska sidan.

Det är ingen hemlighet att vi svenskar älskar Österrike. Det ligger inte så långt ner i Europa och de många barnvänliga områdena tilltalar de flesta svenskar. För att hålla intresset stort, uppgraderar de liftsystemet över hela Österrike och Ischgl gör likaså.

De senaste åren har Ischgl utökat området och bytt ut gamla liftar och det gör de nu också. De kan inte sätta ner farten på deras enorma utveckling eftersom konkurrensen är stenhård om man vill vara ett av världens bästa skidområden.


Lift 1: Velilleck-sittliften – från 2-personers till 6-personers

Denna 2-personers-skidlift har snurrat sedan 1978 och det var visst på tiden att den blev uppgraderad och moderniserad. I dess 41 år långa livstid har den fraktat över 14 miljoner skidåkare och kan nu med rätta gå i pension. Liften som ersätter den blir den snabbaste sittliften i Ischgl med en fart på hela 6 m/s och den kan frakta upp till 6 personer per stol.

Liften kommer lämpligt nog heta Velilleck F1, på grund av dess snabbhet. På sommaren kommer liften pyntas med växter och blommor från området, med olika unika designs. Foto: Ischgl.com

Velilleck F1:s snygga design kommer helt säkert väcka uppmärksamhet på berget


Velilleck utökas med över 1 km

Liftens bottenplacering kommer inte att ändras. Den kommer fortfarande ligga på pist 7, på samma ställe som den förra. Dock kommer toppstationen flyttas och därmed utökas den nuvarande liftens längd med hela 1 353 meter. Liften kommer gå nästan hela vägen upp till Pardarschgrat och kommer att beta av de 1 948 meterna på lite mindre än 6 minuter.

Placeringen av liften gör att även om man gärna bara vill ta ett åk nerför pist 7, så är man inte många minuter från att kunna komma tillbaka till resten av området, utan att behöva åka hela vägen ner eller ta en annan lift. Samtidigt gör dess kapacitet, 2 400 pers/timmen, att väntetiden och spilltiden i liften minskar, vilket betyder mer tid åt skidåkningen – det bästa alla skidsvenskar kan drömma om.

Dessutom kommer det att vara värme i sätena samt en vindskärm så att man kan sitta behagligt de 6 min. turen upp tar. Vad kostar en sådan här dyrgrip? Tja, bara runt 13,5 miljoner euro.

Foto: Ischgl.com

Placeringen av liften kommer att göra området mer sammanhängande och minska liftkön


Fakta och siffror: Velilleck F1

Toppstation
Pardatschgrat
Längd:
1 948 meter
Höjd på toppstationen:
2 620 meter
Höjdskillnad:
572 meter

Fart:
6 m/s

Tid:
5:50 min
Kapacitet:
6 personer
Kapacitet i timmen:
2 400 personer
Antal stolar:
79
Var:
Iscgl


Foto: Ischgl.com

Fakta om den nya snabba Velilleck-liften

Foto: Ischgl.com

Den nya sittliften med värme i sätena minskar liftkön på 7:an-pisten i Ischgl

Lift 2: Schweizarna vill också vara med

Ischgl vill gärna ha hela området uppdaterat och det betyder att den schweiziska sidan också ska ha en omgång. Den gamla sittliften, Visnitz, som invigdes år 1994, har redan transporterat fler än 24 miljoner skidåkare och man kan nog säga att den har gjort sitt. Därför kommer en ny uppgradering, Visnitz N2. Den är efterlängtad och kommer att kunna transportera 3 500 pers/timmen. Liften kommer till och med vara en 8-personers-skidlift och kommer att transportera skidåkare från Alp Trida (2 261 m) till Visnitzkopf (2 633 m).

För er som var iväg förra året, så har ni nog redan sett bottenstationen, eftersom de påbörjade byggandet av denna redan förra sommaren. De flyttar bottenstationen en bit, men det gör inte så mycket, och dessutom kommer den att bli lättare att nå från fler pister. 

Foto: Ischgl.com

Ändring av bottenstationens läge gör att bottenstationerna samlas i området

Mer lyx och mindre liftkö

Liften kommer att ha många av de lyxigaste tekniska detaljerna som många österrikiska liftar är kända för att ha. Det kommer både vara värme i sätet, vindskärm och 520 mm-säten så att man inte sitter för trångt. Liften kommer att frakta er 372 höjdmeter på drygt 5 minuter och det gör att man kan prova en hel del pister i området utan att behöva vänta för länge.

Dessutom kommer liften, med den ökade kapaciteten på 900 gäster i timmen, reducerar liftkön drastiskt. Den kommer också att ha många snygga stolar eftersom de blir pyntade med historiska bilder av Samnaun. Priset på denna dyrgrip är cirka 10,5 miljoner Euro.

Ischgl kommer alltså spendera 24 miljoner Euro på uppgraderingar i år och om man inte kan räkna om det till svenska kronor i huvudet så är det cirka 257 miljoner SEK.

Foto: Ischgl.com

Komforten är det inget fel på


Toppstation:
Visnitzkopf
Längd:
1 208 meter
Höjd på toppstationen:
2 633 meter
Höjdskillnad:
372 meter
Fart:
5 m/s
Tid:
4:30 min
Kapacitet:
8 personer
Kapacitet i timmen:
3 500 personer
Antal stolar:
67 stycken
Var:
Samnaun


Foto: Ischgl.com


Fakta om den nya Visnitz N2-liften


Läs mer om skidsemester i Ischgl här

Publicerad av: Patrick Berndt Pedersen

Resebyråer till Ischgl
Fakta om Ischgl
Skidområdet: 1400-2872 m.ö.h
Staden/byn: 1400 m.ö.h

66 pister i allt
14 stk.
40 stk.
12 stk.

Lifter: 44 stk. / 88.900 pers/time

Släpliftar: 13
Sittliftar: 25
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Ischgl

Hitta erbjudanden på skidresor