Så här inställer du dina skidbindningar

Så här inställer du dina skidbindningar

Här kan du läsa en guide om hur du själv kan justera dina skidbindningar. Är du osäker på hur du ska göra, så gå till en yrkeskunnig expert.

Du känner säkert igen dig, när du har lånat ut dina skidor eller köpt begagnade skidor. Bindningarna är – antagligen inte – inställda till just dig. Det kan vara riktigt farligt. En av de vanligaste orsakerna till knäskador hos skidåkare är att bindningarna är för tajta och inte släpper taget när skidåkaren åker omkull. Å andra sidan kan de ge några ordentliga vurpor om bindningen sitter för löst och faller av vid minsta gupp.

Vi rekommenderar dig att inställa bindningarna hos en yrkeskunnig skidexpert. När det är sagt är det möjligt att själv justera bindningarna så länge du vet vad du gör. Här kan du se de internationella vägledningarna, som skidfabrikanterna använder.

Vikt, erfarenhet och pjäxlängd

Kort sagt ska dina skidbindningar anpassas till din kropp, din skiderfarenhet och längden på dina pjäxor. Med ett ord kallas detta för din DIN-inställning (DIN är förkortningen för "Deutsches Institut für Normung").

1. Knappa in dina uppgifter i DIN-uträknaren

Det första steget är alltså att du ska räkna ut din DIN-inställning. Förutom din längd, vikt och skiderfarenhet ska du mäta längden på dina skidpjäxor i millimeter. Det står nästan alltid på pjäxan, ofta bakpå.

"Avläs längden på pjäxorna på pjäxans häl, här står det oftast angivet i mm. (exempelvis "317 mm")"

Det blir kanske lättare att förstå varför pjäxans längd ska med i tabellen om du tänker på pjäxan som en hävstång. Ju längre pjäxa desto mindre krävs för att vrida loss den. Och omvänt. Du hittar ett beräkningsschema här

Schemat är ibland medskickat tillsammans med din bindning, ett exempel på schema finns här:

"Beroende på ålder och skiderfarenhet ska man dra av upp till 1 eller lägga till upp till 3 till DIN-siffran."

2. Inställ på fram- och bakbindning

När du har hittat ditt DIN-tal, ska du med en skruvmejsel ställa skruven så att markören på den lilla displayen visar ditt DIN-tal. Detta ska du göra på både fram- och bakbindningen. Skruva lite fram och tillbaka för den slutgiltiga inställningen så att du vet att markören fungerar.

3. Testa en extra gång manuellt

Det är viktigt att du gör ett snabbt test av bindningarna, när du står på toppen – redo för årets första åk. Du ska precis kunna vrida av dina skidor när du pressar skidan långsamt men hårt ner i snön – in mot den andra skidan.

Många försöker ge goda råd och tips om inställning av skidbindningar. En del anser att offpist-åkare ska inställa bindningarna tajtare eftersom det för allt i världen gäller att behålla skidorna på vid en vurpa. En skida som åker av kanske man aldrig hittar igen.

Men det är en riskabel satsning. En läsare föreslog att lösa problemet – inte genom att spänna DIN-skruven – utan genom att binda ett två meter långt färgat band til skidan, rulla ihop det och sätta det under byxkanten ner till. INTE binda det till benet! Vid fall kommer skidan att dra ut bandet, men en del av bandet kommer att ligga synligt över snön när den som har kört omkull ska hitta sina skidor.

På Skidresor.com rekommenderar vi inte några hemgjorda lösningar, även om en del givetvis är rätt smarta påfund. Naturligtvis är det trist att förlora en skida, men det är nog ännu mer trist att bryta benet...

Och vi upprepar: Är du det minsta osäker på hur man inställer skidorna så är det bättre att låta en yrkeskunnig göra det åt dig.

Känner du några som du tror har inställt bindningarna fel, så gör dem en tjänst och dela den här artikeln med dem


Hitta dina skidor och skidpjäxor här.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor