Cyber Monday - Allt är nedsatt!
7 av de längsta pisterna i Europa

7 av de längsta pisterna i Europa

Det är flera skidorter som kämpar om rätten till att ha Europas längsta skidpist. Precis som det totala antalet pistkilometer är ett sätt att framhäva sig på för en skidanläggning

, så är skidanläggningens längsta pist det också. Och vi har faktiskt flera av världens längsta pister, här i Europa.

Hur mäts de?

Det är stor skillnad på hur en pist mäts och därmed också relativt stor variation på angivandet av längderna. Flera skidorter har dessutom en tendens till att sminka deras siffror så att t.ex. det totala antalet pistkilometer och längden på deras längsta pist är lite längre än i verkligheten. Vi har genomgått Europas skidområden och ger er här vårt förslag på 7 av de längsta preparerade nedfarterna. (inte nödvändigtvis en pist, utan en konstant nedfart från toppen till dalen) 

Dôme de la Lauze - 17 kilometer, Les 2 Alpes, Frankrike

Franska Les 2 Alpes är enligt våra beräkningar de som har världsrekordet med en nedfart på inte mindre än 17 kilometer från toppen av Dôme de la Lauze och ner till den lilla byn Mont de Lans. Från toppen i 3 568 meters höjd är det ett imponerande vertikalt fall på 2 288 höjdmeter, vilket för övrigt också är den största höjdskillnaden för en nedfart på en preparerad pist – i hela världen! Nedfarten hör dock inte till de brantaste och det finns flera skogsavsnitt på vägen ner till Mont de Lans.

Sarenne - 16 kilometer, Alpe d’Huez, Frankrig

Från toppen av Pic Blanc i 3 300 meters höjd går den svarta Sarenne-pisten hela 16 kilometer ned i 1 860 meters höjd – ett fall på nästan 1 500 höjdmeter fördelat över de 16 kilometer som pisten är uppmätt till. Pisten är svart och ganska krävande, dock med ett par plattare avsnitt på vägen.

Här är åket avbildat på pistkartan


Här på väg nedför just Sarenne, från vårt tidigare besök i Alpe d'Huez

Matterhorn glacier paradise - 15,3 kilometer, Zermatt, Schweiz

I Zermatt är utgångspunkten 3 820 meters höjd – det högsta du kan komma upp med en skidlift i Europa. Bara det ger en bra start för en lång nedfart. Till skillnad för nedfarten i Les 2 Alpes så är nedfarten ned från Matterhorn helt utan transportbitar och med undantaget för ett enda blått avsnitt så är hela vägen ned till Zermatt på en röd pist.

Cascades - 14 kilometer, Flaine, Frankrike

Franska Flaine kan skryta med att ha Europas längsta blå pist. Från 2 500 meters höjd i Flaine går turen genom ett fantastiskt landskap där man flera gånger inte ser annat än det orörda franska alplandskapet. Turen slutar i Sixt i 700 meters höjd där man kan ta en gratis shuttlebus retur.

Åket börjar 1 minut och 45 sekunder in i filmen:

Ventina - 11,5 kilometer, Cervinia, Italien

Från Plateau Rosa i cirka 3 500 meters höjd och ner till Cervinia i 2 000 meters höjd är det 11,5 kilometer. Den röda pisten har flera gånger korats som en av världens bästa pister. Italienarna är stolta över Ventina-pisten och anger den själva att vara 14 kilometer…

Här är pisten markerad. 

Här en video av den långa turen:

Eleven - 11 kilometer, Ischgl, Österrike

Pisten har fått sitt namn på bakgrund av dess längd. Eleven börjar på Greitspitze i 2 872 meters höjd och slutar först i Ischgl i 1 400 meters höjd. Pisten börjar som en svart pist, men blir på vägen knappt så krävande och byter också färg till en röd pist.

Åk den långa turen ned här på 17 minuter:

L’Escargot - 10 kilometer, Val Cenis, Frankrike

Den 10 kilometer långa nedfarten i franska Val Cenis är Europas längsta nedfart på en grön pist. Pisten börjar i 2 050 meters höjd och slutar i 1 398 meters höjd – det vertikala fallet på cirka 650 höjdmeter är med till att understryka att det bestämt inte är en pist för snowboardåkare – för här är det riktigt många platta glidavsnitt. En fin tur nedför som dock kanske passar bäst till nybörjare som vill testa något annat än de kortare nybörjarpisterna.

Här kommer ytterligare förslag från läsare på några av de längsta pisterna i Europa:

Davos, Schweiz - 12 km: Här åker du från toppen av Weissfluh och ner till den lilla orten Küblis 12km. Ett åk med en höjdskillnad på 2 034m.

Laax/Flims, Schweiz - 14 km: Här tar du turen från toppen av glaciären Vorab och ner till Flims "Der Weisse Schuss". Ett åk med en höjdskillnad på 1 918 m.

Saas-Fee, Schweiz - 14 km: Här börjar åket på toppen av Alalin-glaciären och leder dig ner till Saas-Fee, en tur med en höjdskillnad på 1 800 m.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor