Test av Oakley Prizm skidglasögon

Test av Oakley Prizm skidglasögon

Vi har varit nyfikna på att prova Oakley Prizm-linserna och se om de lever upp till alla rykten och om de verkligen är så revolutionerande för skidglasögonmarknaden.

Test av Oakley Prizm skidglasögon

För några veckor sedan landade ett paket som innehöll ett par Oakley goggles med de mycket omtalade Oakley Prizm-linserna. Vi har varit nyfikna på att prova dem och se om de lever upp till alla rykten och om de verkligen är så revolutionerande för skidglasögonmarknaden.

De har efter 15 års utveckling i år utkommit med tre linser med den nya PRIZM-teknologin. Rose-modellen till molnigt väder och inte så starkt ljus, Jade-modellen som är en allround-lins som kan lite av varje och sist men inte minst Black Iridium som fungerar bäst under blå himmel och vid mycket sol. Gogglen vi testade är med den sistnämnda Black Iridium-linsen.

Första testdagen var efter ett par dagars snöfall i Japan varpå det klarnade upp. Det är svårt att vara kritisk till något som helst i en sådan situation. Linsen gav ett kanonbra ljus i solskenet. Den var klart bättre än den Persimmon-lins som jag vanligtvis åker runt med, även den från Oakley. Det gick dock inte länge förrän det blev molnigt igen, så jag bytte snabbt tillbaka till Persimmon-linsen.

Jag har sedan dess åkt runt med skidglasögonen ett par veckor i Livigno där solskenstimmarna är några fler! Och jag måste nog säga att jag har blivit ett fan. Minst sagt. Linsen ger behagligt och dämpat ljusrosa ljus som verkligen får fram konturerna i snön. Med min Persimmon-lins har jeg tidigare erfarat att det blir för ljust på de soliga dagarna och jag brukar få spänna musklerna kring ögonen mycket mer än vanligt, vilket inte alls är fallet med PRIZM-linsen.


"På solskensdagar är det den bästa lins jag hittills har äkt med"

Häromdagen var jag tillsammans med några vänner, som alla åkte med mörka sollinser, på ett längre off-piståk i slutet av dagen. Vi hamnade i en smal bergsskreva där det inte fanns så mycket ljus. Jag la märke till att de andra satte skidglasögonen i pannan mycket tidigare än jag alls hade hunnit tänka på att det hade blivit mörkare. Jag åkte således hela vägen ned med mina goggles på mig utan problem, medan de andra fick åka utan.

Slutsatsen måste vara att den mörka Black Iridium-linsen är kanonbra till dagar när det är mycket sol och att den klarar sig bra även om solen har försvunnit bakom bergstopparna eller gömmer sig bakom molnen. Men på dagar där det är helt molnigt, i snöoväder och i dimma är det klart bäst att ha en extra lins att byta med.

Revolutionerande är kanske att ta i, men på solskensdagar är det den bästa lins jag hittills har åkt med.

"Den röda markören visar var linsen är lämpligt"

Skidglasögonen kan köpas hos ledande skidbutiker samt i SkidShoppen här på sidan. Känner du någon som klagar över att de ser dåligt när de åker skidor? Dela artikeln här. Du kan kopä skidglasögonen här.

Publicerad av: Sebastian Jakobsen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen