« Till översikten

Obertauern - som en pärla i ett musselskal

Den gömda pärlan Obertauern, som är ett av Österrikes mest snösäkra skidområden, står ut från andra skidområden. Här är det snösäkert, barnvänligt, samt krävande pister för alla nivåer.

Hitta skidresor till Obertauern här: Lion Alpin |  Nortlander |  SNE & SNÖ

En söndag kväll blev det ganska impulsivt beslutat att vi skulle iväg på skidor över påsken 2019. Valet föll på Obertauern, ett beslut som vi inte har ångrat. Faktiskt var Obertauern en positiv upplevelse på alla plan - och nej, vi hade inte sol och kungligt väder hela veckan, vilket annars kunde ha haft en starkt bidragande effekt på ens objektiva värderingar. Obertauern har bara något som vi inte har hittat på några andra ställen i Österrike.

Den glada testfamiljen

Och vad är det då som gör att just detta skidområdet står ut? Byn tonar fram fjärran, beläget som en pärla i ett musselskal, omgivet av otaliga pister och liftar i ett stort sammelsurium. Men byn ligger inte bara som grå cementklossar mitt i allt det vita. Här ligger stora fina hotell och hus mellan både råa bergslänter och massor av träd, så charmen är verkligen bevarad.

För även om Obertauern faktiskt erbjuder skidåkning på helt upp till 2.313 meters höjd (vilket är ganska bra för snösäkerheten), så är Obertauern inte som en klassisk satellitby. Byn kan även skryta med förnäm historia med besök och konsert av Beatles tillbaka i mars 1965. En konsert som de faktiskt spelade på det hotell som vi bodde på - mer om hotellet lite senare. Förutom konserten, så var syftet med besöket att filma “snö-scenerna” till filmen “Help”. Metall-silhuetterna av de 4 bandmedlemmarna mitt i pisten vittnar om en viss stolthet över besöket. Pisterna är dock det som gör hela vår reseupplevelse så otroligt positiv, och det som Obertauern bör vara allra mest stolt över.

Beatles höll en konsert på hotellet som vi bodde på

För vilket otroligt spännande, sammanhängande och varierande område det finns här. Nästan oavsett var du väljer att inkvartera dig i byn, så har du skidåkning precis om knuten. Det finns flera broar över byns huvudgata, som för skidåkare på det finaste sätt skapar förbindelse mellan de olika bergssidorna.

På de i allt 100 kilometer pist så finns det nästan oändliga möjligheter för att cruisa runt hela dagen lång i riktigt bra pister, och att få små korta, nödvändiga pauser i bra och solida stolliftar/gondoler - nästan alla av nyare datum. På pistkartan har man faktiskt highlightat en runda där man kan komma runt hela byn, denna kallas “Tauernrundan”, och den kan varmt rekommenderas som en bra introtur.

Det är bra skyltning av Teauernrundan

Våra dagar startade ofta med en tur till toppen med gondolen “Zehnerkar 1”, för lite uppvärmning nedför den mycket breda blå pisten nr.1a, för att sedan söka oss längre in i dalen via den blå 14a/18d. Det här är en mycket lång piststräcka utan liftåkning, som man kan starta dagen med.

Zehnerkar-liften, den perfekta starten på dagen för oss

Den största delen av området ligger på den motsatta bergssidan. Här hittar man många verkligt bra röda pister i toppen av området. Vi blev speciellt förtjusta i 5a, och när 8-stolsliften “Seekarspitz” ljudlöst och komfortabelt lyfter upp en till toppen på nolltid, så får man verkligen mycket tid för skidåkning, istället för bara transporttid.

Bibo-Bär Familienpark, som vi hittade nere längs den blå pisten nr. 18a, är ett litet område för barn, och andra med barnasinnet kvar, med hinder, portar, slalomspår, och till sist en jättestor hand i plast, som man kunde göra en high-five med. Här åkte vi några gånger med ungarna, för här var det lite mera plats då pist nr. 18a nog faller under kategorin “skidskole-pist”, med många långa “skid-ormar” på väg nedåt.


Det finns superroliga funparks för de yngre

De första två dagarna var det en del moln och dimma. Då var den blå pisten nr. 21a ett härligt ställe att hålla till, då den är otroligt barn- och nybörjarvänlig. Den är belägen i lä vid en bergskam, och längst ned i pisten finns det både flera trevliga restauranger och liftar, som går i flera nya riktningar - eller i retur till toppen, att välja mellan.

Tillbaka på motsatta bergssidan hittar man bergstoppen Gamsleitenspitz på 2.357 meters höjd. Den något långsamma, och även rätt utslitna 2-stolsliften “Gamsleiten” tar de modiga med upp till den svarta pisten nr. 26a. En pist som är både brant och ibland smal, och därmed exakt så svart som det är angivet på pistkortet. Då solens strålar aldrig riktigt når att kyssa denna pisten, så är den lika bra när som under dagen.

Då vi hittade områdets funpark, kände vi oss faktiskt lite som att vi var ute på hal is. Kanske mest av allt på grund av att vi inte kunde åka ut igen från parken, utan vi var tvungna att genomföra vårt “lopp”. Mamma, pappa och två små barn försökte efter bästa förmåga navigera sig ned genom funparken, som i Obertauern är ett mini-område för sig. Beläget i den allra första delen av dalen, bjuds man här på en hel del “Tarzan-liknande” spår, där snowboardåkare och skidåkare roar sig med otaliga hopp, rails och ramper, på en pist som ligger dold bakom en mindre bergstopp, med träd på bägge sidor. Man kan bara komma hit genom att åka på pist nr. 7b. Så om du gillar just sånt här, så är det bara att styra kosan häråt - som nybörjare eller barnfamilj så rekommenderar vi dock inte en tur i denna pisten.

Har man extra skiddagar och är sugen på mera, så finns det även möjlighet för att besöka skidområdet Grosseck Speriereck, även känt som Mauterndorf/St. Michael, som ingår på alla liftkort som är på mer än 2 dagar.

Ett av Österrikes mest snösäkra skidområden

Ordet snösäkerhet används flitigt av skidområden över hela världen. Naturligtvis för att snön är otaliga skidorters levebröd, och utan snö, inga turister eller pengar. Det har varit enorma investeringar i snökanoner överallt i världen. I Obertaurn, som är den högst belägna skidorten i Salzburgerland, med en beliggenhet på 1.740 meter över havet, kan man skatta sig lycklig över att även kunna ha forskarnas bevis på att det faktiskt är snösäkert. 2016 offentliggjorde man en forskningsstudie som visar snödata från mer än 100 år tillbaka. En annan intressant observation i den stora forskningsstudien är att man inte kan se någon tendens på att det faller mindre snö, på trots av den eviga diskussionen om klimatförändringar.


Forskning i snömängder korar Obertauern till det mest snösäkra stället i Österrike

Restauranger i området

Ett bra skidområde behöver även bra ställen för att kunna ladda batterierna. Här har Obertauern både bra, och mindre bra, alternativ. “Flubachalm” blev vår räddning efter vår tur genom funparken. En liten fin solterrass, där man har den vackraste utsikten mot byn och de omkringliggande bergen. Det är inte så mycket folk här, och så serverar de fantastiskt gott kaffe och kaiserschmarrn.


Tid för paus och uppladdning av batterierna

Vi åt oftast lunch hos den mycket trevliga och vänliga ägaren av “Dikt’n Alm”. Ett lite mindre ställe, men med breda leenden och god service varje dag. På den andra sidan av byggnaden hittar man det mer fancy “Kringsalm”, där det serveras goda hamburgare på e stor solterrass med DJ, hög musik och festlig stämning. Stället är ganska populärt, så man ska förvänta sig att det är mycket folk från lunch och framåt. 

Solterrassen vid Kringsalm

Om man gärna vill avnjuta pommes frites, som nästan alla ställen erbjuder nu för tiden, så ska man dock inte gå till “Hochalm”. Här är utbudet något begränsat, och man kan heller inte få några pommes. På eftermiddagen var det livligt och glad stämning på Gamsmilchbar på toppen vid Zehnerkarbahn. Solstolar, musik och glada människor med en öl eller kaffe i handen. Vi, en grupp på 8 personer, ville gärna ansluta till festligheterna, men tvingades tyvärr att droppa den idéen och åka vidare. Orsaken var att vi inte hade nog med kontakter på oss, och därför gärna ville betala med kreditkort. Men de ville inte ta emot kreditkort när man köper för ett mindre belopp - och minimibeloppet var märkningsvärt nog högre än det vi kunde komma upp i när vi ville beställa för sammanlagt 8 personer… Ursäkta Österrike, men på den här punkten så är det dags att ni vaknar upp och inser att det är länge sen vi passerade milleniumskiftet.

Staden och boendet

Vi bodde ,som vi nämnde innan, på hotellet som tidigare huserat självaste The Beatles. Hotel Marietta, som du kan hitta hos Nortlander, är ett mycket stort och stiligt hotell, som ligger endast få hundra meter från en pist, med åtkomst till alla härligheterna. Hotellet har även pool, spa och wellness-avdelning, fitnessrum med diverse träningsredskap, och mycket mer.

Stadsbilden präglas generellt av många större hotell, men det finns även pensioner och lägenheter här. Byn är centrerad omkring den ena huvudvägen, som går igenom landskapet i botten av dalen, med skidåkning på båda sidorna - ja till och med över vägen. Det finns även några enstaka butiker, mataffärer och små mysiga caféer, om man annars kommer lite längre in i dalen, och därmed in i byn.

3 bra:

  • Ski in/out nästan oavsett var i byn du bor
  • Högt belägen skidåkning och därmed snösäkerhet
  • Bra liftar - och ett minimum av släpliftar

3 dåliga:

  • Två bergssidor, skugg/sol-sida
  • Restaurangerna i området varierar mycket - dyrt och fancy vs. mindre och sämre utbud
  • Res dit själv och kom på en tredje. Det är faktiskt ett riktigt grymt ställe

Morgondimma och perfekta snöförhållanden i slutet av aprilHär kan man se mer tydligt hur man har 360 graders skidåkning

Läs mer här om skidsemester i Obertauern