Jakten på den bästa snön: Offpiståkning med egen bergsguide

Jakten på den bästa snön: Offpiståkning med egen bergsguide

Konceptet är klart, den bästa snön ska hittas och destinationen är därför flexibel. Skitouring var en nödvändighet för att hitta de orörda bergssidorna.

Läs mer om turen hos: dbpadventures.com

Jakten på den bästa snön med egen bergsguide - Runt Innsbruck

Sitter och skriver det här med ett stort leende på läpparna. Jag har lite överraskande haft ett par fantastiska dagar med skidåkning i alldeles utmärkt snö.

Det var överraskande eftersom jag har varit i Österrike i ett par veckor nu och har sett hur vädret har varit. Vi har haft ett stabilt högtryck, dvs. massor av sol och absolut ingen nysnö på nästan 3 veckor.

Därför var det med viss oro som jag gav mig iväg på DBP Adventures offpisttur med mottot “Jakten på den bästa snön runt Innsbruck”. Skulle guiden ens kunna hitta någon orörd snö som var värd att åka i?

Hela idén bakom konceptet är att hitta de bästa möjliga offpist-förhållandena för en långhelg på skidor. Destinationen är flexibel, vilket innebär att utgångspunkten är Innsbruck och att guiden använder sin kunskap om var, när och hur snön har fallit i de olika områdena runt Innsbruck.


Innsbruck - juvelen i Alpernas krona

Innsbruck ligger som juvelen i Alpernas krona mellan ett nästan oändligt antal fantastiska skidorter i Österrike, Schweiz och Italien.

I praktiken möts man i Innsbruck (man kan flyga till Innsbruck, München och Salzburg), där vi blev upphämtade av DBP Adventures bergsguide Michael. Vi bodde på ett hotell strax utanför Innsbruck, det var inte lyxigt, men rent och trevligt.

Eftersom högtrycket har varit stabilt över hela alpområdet (det har inte snöat någonstans på länge), fanns det inget att vinna på att resa till vare sig Schweiz eller Italien, så guiden hade beslutat att vi skulle stanna i närområdet. 

3 intensiva dagar på skidor - endast en dag ledigt från arbetet

Jag var redan i Österrike, men de som hade rest från Danmark hade lämnat Köpenhamn på torsdagen efter jobbet och kommit hem på söndag kväll, så de hade 3 nätter och 3 dagar av skidåkning med en bergsguide - men de hade bara behövt ta ledigt från jobbet en dag!


Liten exklusiv grupp

Vi skulle ha varit 5 gäster på turen. 5 gäster är det maximala antalet som guiden vill ha per grupp. Tyvärr avbokade 2 personer i sista minuten på grund av en skada. Så vi var bara 3 gäster - en trevlig exklusiv liten grupp. Vår guide Michael frågade om han kunde ta med en av sina lokala vänner. Självklart fick han det. Vi tolkade det som inget annat än en skönt befriande passion för skidåkning att lokalbefolkningen "brydde sig om att åka skidor med oss".


Skidåkningen: Offpist med privat bergsguide
De två första dagarna valde Michael att ta oss till Zillertal. Jag känner till Zillertal ganska väl från ett flertal tidigare besök och jag hade svårt att föreställa mig att Michael skulle kunna hitta bra orörd snö.

Men min oro visade sig helt obefogad. Inte nog med att han hittade imponerande bra snö, han hittade också den ena orörda sluttningen efter den andra. Vi kunde inte tro våra ögon.

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att om jag hade åkt på egen hand hade jag definitivt övervägt att sätta på mig mina pistskidor. All offpist som man kunde se från pisterna och liftarna verkade vara helt uppkörd. Det såg helt hopplöst ut att hitta bra orörd snö innan Michael tog med oss på sin hemmaplan.


Vi fick arbeta för det

På grund av den långa perioden utan snö fick vi arbeta för det. Vi fick både boota (gå upp i pjäxor med skidorna på ryggen) och skinna (touring med skinn under skidorna) för att komma fram. Som utgångspunkt tog vi alltid en lift till toppen och fortsatte sedan därifrån, vanligtvis upp över en topp eller ås och sedan ner i en dal bort från själva skidområdet.

Vi köpte därför dagspass för alla 3 dagarna. Under andra tider på säsongen behöver du inte nödvändigtvis arbeta lika hårt för att få bra snö. Fokuset ligger på fantastisk skidåkning i bra snö, inte på själva touringdelen. För oss var touring en nödvändighet för att hitta bra orörd snö. Lyckligtvis var alla deltagare i relativt bra form och vi bildade en homogen grupp, vilket alltid är en stor fördel när man är ute på ett äventyr tillsammans. Om du vill säkerställa en optimalt homogen grupp kan du överväga att samla en grupp vänner och göra en resa tillsammans med dem. Konceptet är mycket flexibelt.
En fantastisk resa med nya skidvänner och massor av äventyr

Trots endast 3 dagar på skidor fick vi massor av skratt, leenden, äventyr och fantastisk offpist. Vi känner att vi testade konceptet ordentligt i form av en önskan om puderskidåkning efter veckor utan snö - och testet klarades med bravur. Förhoppningsvis är det inte sista gången vi ger oss ut på ett äventyr på jakten efter den bästa snön runt Innsbruck.


> Läs mer om turen hos dbpadventures.com

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen