« Till översikten

Orsa Grönklitt - För alla åldrar och nivåer

Orsa kombinerar svensk idyll med skidåkning för alla nivåer. Det är ett riktigt bra ställe för barnfamiljer, med både skidåkning för de små samt möjlighet för att se rovdjur nära pisten.

Orsa är en året-runt-anläggning, som ligger 16 km norr om Mora, och kan nås på drygt 8,5 timmar från Malmö, 6 timmar från Göteborg och 4 timmar från Stockholm.

Bo nära pisten insup den svenska idyllen

Orsa bjuder på ett mysigt lokalområde under utveckling, och det även har börjat poppa upp en massa sommaraktiviteter. De kan just nu inhysa cirka 3.500 gäster per natt, fördelat på stugorna i området. Det finns även planer på att utöka med ett hotell, för att bana vägen för ännu fler glada skidgäster. För tillfället är boendet mest fördela på stugor, varav de flesta ligger nära pisten och/eller liften. Det betyder att man ofta kan hoppa direkt på skidorna och glida ner till närmsta lift direkt från boendet.


Utsikten från stugorna kan vara helt fantastisk


Om man vill ha en utmaning, så finns det både röda och svarta pister samt möjlighet för offpist. Orsa erbjuder även en mindre funpark samt en snowcross-bana, där man kan testa sina färdigheter och öva på sina 360.


Det finns plats för att öva sig på att bli den nästa Sven Thorgren eller Henrik Harlaut


För de minsta som har lite styr på skidorna, så bjuder Blåbärsskogen på massor av lek och skoj. Här finns bra gröna pister samt mer krävande turer mellan träden, där man som vuxen absolut kan få testat sin skicklighet, när man ska följa med längs små snitslade banor med sina långa skidor.Blåbärsskogen bjuder på en massor av lek och skoj för de minsta


Ta ut i längdskidspåret och få motion samtidigt som du njuter av naturen

Längdskidåkning är en favoritaktivitet, och Orsa råder över ett av de största och längsta längdskidområdena i Sverige, med hela 130 kilometer spår. Av dessa är 9 kilometer med belysning om man vill åka sent på eftermiddagen eller om kvällen. Längdskidspåren gör även området attraktivt för dem som inte är så mycket för utförsåkning.

Vid längdskidåkning så får man en fantastisk möjlighet till att inte bara utmana sig själv, man får samtidigt se den vackra svenska naturen, när den är som allra bäst. Man kommer ut i den orörda naturen där allt är helt lugnt och tyst, medan man tränar konditionen, eller bara är får en trevlig tur med familjen.Orsa har fantastiska längdskidspår där man alltid är omgiven av vacker natur


Det lokala köket kan varmt rekommenderas

När man är ute i backen och behöver värma sig lite, så kan Toppstugan erbjuda värme och en fantastiskt utsikt över de närliggande omgivningarna. Man kan även se över till rovdjursparken, och om man har tur så kan man man få se tigrarna eller vargarna när de ligger och njuter av solen.


Toppstugan i Orsa har en av de bästa utsikterna över området


Eftersom man bor i stugor, så står man själv för matlagningen. Men om man vill ha lite variation och kanske gå ut och äta en kväll, så kan vi varmt rekommendera Ugglan & Björnen. Här bjuder de på välsmakande mat med flera svenska specialiteter, där speciellt älg eller ren varmt kan rekommenderas. Man ska inte missa möjligheten att bli serverad en renfilé


Många bra alternativ till annat än skidåkning

Om man vill behålla längdpjäxorna på, men prova på något annat, så kan man prova på långfärdsskridskor på Orsasjön. Man fäster bara skridskoskenor på pjäxorna, vilket kan kännas lite konstigt och ovant, speciellt de modeller där skenan endast sitter fast vid tårna på pjäxorna, men det kan helt klart rekommenderas om man har lust till att prova på något annat än skidåkning en eftermiddag.


Bara lugn, isen håller. Och om det är en risk, så lovar guiden att åka längst fram och vara den som faller i först


Om man inte ska åka skidor, så är det Orsa Rovdjurspark - Europas största rovdjurspark, som är den stora attraktionen. Här kan man beskåda rovdjur från norra halvklotet, bland annat sibiriska tigrar och isbjörnar. Kommer man under vintersäsongen så har björnarna gått i vinteride, men de andra djuren i parken kan oftast upplevas i deras fulla vinterprakt.

Läs mer om Orsa Rovdjurspark samt se deras öppningstider här


Den sibiriska tigern njuter i solen


En annan möjlighet för att komma ut i naturen och uppleva hur vackert Sverige och Dalarna kan vara, är att ta en snöskotertur. Det kan vara riktigt kallt om öronen, då man inte är aktiv som vid skidåkning, så kom ihåg att ta på ett par extra lager kläder. Som tur är, så kan man få värme i handtagen på snöskotrarna. En skotertur är ett fantastiskt, och lite annorlunda sätt, att uppleva naturen på runt omkring skidområdena.


Som tur är så kan man varken se eller märka något när man kör över en frusen sjö


Se Orsa Grönklits egen video om området:


Läs mer om skidåkning i Orsa Grönklit här