Champagne-skidåkning för säsongsarbetare

Champagne-skidåkning för säsongsarbetare

Val d’Isere är ”formidable” och ligger helt i topp bedömt på skidterräng, lift-kapacitet, atmosfär, afterski och nattliv.

Yeeeehaaa!

Som en flock vårkåta motorcyklister susar vi i samlad flock nedför solstänkta vita pister. De spridda cowboy-ropen beskriver bättre än ord den inre känslan. Den inre skidsäsongsarbetaren har kläckts. 10 frostgrader nyper i kinderna, men solen glimtar i miljoner av iskristaller, som hänger i luften över pisterna som sagolika girlander. Vi åker på ett ljudlöst täcke av minst 30 cm nyfallen snö. Det är fransk champagne-skidåkning, när det är som bäst.


Den nyfallna snön kan kännas mellan pisterna, en massa "first tracks" hade redan åkts.

I ena stunden åker vi i avslappnad stil nedför breda boulevarder. I nästa stund väljer vi smala, branta passager som ger mjölksyra i benen och kräver flera pauser. Sittliftar, kabinliftar eller tunnelbanor tar oss snabbt upp igen. På bara ett par timmar har vi passerat flera bergstoppar i det enorma skidområdet L' Espace Killy i Val d'Isere.

Över 300 kilometer preparerade och rå pister

Ligger för framför oss i områdena Le Solaise, La Daille, Bellevard, Le Fornet och Tignes – allihop sammanbundna av 112 liftar. L' Espace Killy - uppkallad efter den legendariska franska skidmästaren Jean-Claude Killy - är internationellt erkänd för sin höga standard. Här finns skidåkning på alla nivåer - framförallt den krävande skidåkaren får massor av möjligheter till rådighet.

Röd, blå eller svart, valet är ditt.:)

Här finns off pist-nedfarter som bara experter bör prova på. Men även bland de preparade pisterna bör de röda varningslamporna blinka. För våghalsar som vill få en ordentlig adrenalinkick, finns Face Bellevarde Olympic - den redan legendariska störtloppspisten, som Bernhard Russi designade i förbindelse med De Olympiska Spelen i Albertville år 1992. Här kan man mot betalning få lov att åka som den första skidåkaren i tidig morgontimme innan systemet öppnar för alla andra.

Av de ca 130 pisterna är bara 14 svarta. Härtill ska tilläggas att svart på dessa breddgrader betyder kolsvart och att skidåkaren med skiderfarenhet från Norge och Sverige nog också skulle kalla de flesta röda nedfarterna för svarta. Nybörjare lämnas dock inte i sticket. I nybörjarområdet ställs lift och pister gratis till rådighet – det är rättvist, när ett sexdagars-liftkort kostar omkring 3000 kronor. Med lite övning kan nybörjaren efter ett par dagar besegra ett tjugotal gröna pister i ett lättillgängligt område.

Priset för en veckas liftkort är ca 3060 kr. – ett ganska högt pris, men det ger tillgång till massor av skidåkning i ett av världens bästa skidområden.

Effektiviteten - utifrån hur lång tid man tillbringar i liftköer och i liftar i förhållande till hur mycket man får åka skidor - är helt i topp. Med en lift-kapacitet på 135 000 personer i timmen, förmår liftarna även från morgonstunden att snabbt transportera de många skidåkarna upp och skicka dem vidare ut i systemet. Dessutom ger flera liftar och tunnelbanor direkt tillträde från staden till långa nedfarter.

Exempel: Från stadsdelen La Daile i 1 785 m höjd fraktar höghastighetståget Funival skidåkarna till toppen av Rocher de Bellevarde i 2 827 m höjd på knappt fem minuter. Fyra-fem pister – varav ett par som slutar i vackra skogsomgivningar – med en fallhöjd på över 1 000 m står härefter till fri disposition.

L'Espace Killy utmärker sig genom att de enskilda skidområdena är tillgängliga från Val d'Isere inom drygt en timme. I varje område hittar man snabbt sina favoritpister, där man kan stanna till ett tag för att finslipa åkstilen. Således är skidåkningen de januaridagar som Skidresor.com är på besök särdeles perfekta i Le Solaise, där pistmaskinerna har varit ute tidigt. Men även Tignes, som ligger längst bort från Val d'Isere, bör framhävas för sin fantastiska terräng. Även här ser en tunnelbana till att ta skidåkarna snabbt upp från stadsdelen Val Claret.

I James Bonds skidspår.

Vid toppen av L’Aiguille Percee-liften åker vi till höger in i terrängen till den stora nålögsklippan. Den blev världskänd när Roger Moore i filmen ”Levande måltavla” hoppade genom hålet. Vi kommer fram på en tidpunkt när det är dis utan särskilt många besökare, men i fint väder ska man akta sig för selfiepinnar just här.

Härefter följer en lång och fantastisk nedfart till Les Brevieres, som ligger vackert och isolerat djupt ner i skidområdet i 1550 meters höjd. Ett besök i pistkartans utkant kan dock rekommenderas varmt. En verkligen vacker ort med fina trähus och härlig fransk alp-atmosfär. Planera turen hit vid lunchtid och klicka av skidorna vid Restaurant La Bouida precis vid floden. Här lagar de riktigt god mat och framförallt pizzorna är helt i särklass. De har fin spröd botten och är tillräckligt stora för att mätta en hungrig skidåkare. Riktigt många svenskar bor i Tignes i 2000 m höjd och har således direkt tillgång till områdets bästa skidåkning vid foten av glaciären Grand Motte som dessutom är öppet för skidåkning året runt. Men tyvärr stängd under vårt besök.:(

Tignes stad tål dock inte att jämföras med Val d'Isere, eftersom stadsdelarna Val Claret, Tignes le Lac och Le Lavachet byggdes i rasande fart när vinterturismen för allvar fick upp ögonen för områdets möjligheter på 1960- och 1970-talet. Byggmaterialet var ocharmig betong och fransmännen har sedan dess använt stora summor pengar på att försköna de fula betongbyggnaderna med träfasader. Det har absolut lyft områdena, men de tål inte att jämföras med Val d'Iseres vackra sten- och trähus.

Här står delar av den gamla byn med den gamla kyrkan fortfarande som för flera hundra år sedan. Området är om natten belyst av projektörer – en otroligt vacker syn, som aldrig spolieras av fula skyltar från exempelvis kända hamburgerkedjor. Hela Val d'Iseres centrum har en mycket exklusiv prägel och utstrålar rikedom. Fina franska restauranger ligger sida vid sida med dyra specialbutiker, fashionabla parfymerier och designer-butiker med namn som Gucci och Versace i guldskrift på fasaden. Här är det dock även plats till vanliga skidgäster och det är möjligt att äta god mat mer blygsamma restauranger.

La Foulie Douce - igen och igen.

Vi njuter de många barerna med live-musik där det varje kväll är god stämning och möjligt att träffa skidåkare från hela världen. Medan vi på dagarna hela tiden hittar nya pister, är det dock ett ställe vi konstant återvänder till i slutet av dagen.

Det är La Folie Douce i skidområdet över La Daille med DJs, sånger och show. Här slutar hundratals skidåkare dagen med dans på borden och öl, om man nu inte går in i den exklusiva champagne-avdelningen med magnum-flaskor på borden.

Gäster, som inte vill offra hundratals, eller snarare tusentals kronor på bubblor, kan dock få ett litet smakprov, för med jämna mellanrum kallas det till ”champaign-shower”, och så sprutas det ut champagne över alla i barerna.

För mycket. För extravagant. För skojs skull. Så är Val d’Isere.

Skidresor.coms utsände bodde på Hotel Nortlander Victoria Lodge.

Hitta pistkarta och mer information om Val d'Isere här.

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Val d´Isère
Fakta om Val d´Isère
Skidområdet: 1550-3650 m.ö.h
Staden/byn: 1850 m.ö.h

129 pister i allt
20 stk.
59 stk.
36 stk.
14 stk.

Lifter: 112 stk. / 135.000 pers/time

Släpliftar: 39
Tåg: 6
Sittliftar: 48
Kabinliftar: 10

Mer om skidresor till Val d´Isère

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen