Gressoney – på puderjakt i Alperna

Gressoney – på puderjakt i Alperna

Att det hade utlovats nästan tre meter snö kan få våra utsända att ta de mest irrationella val så vad betyder nästan 17 timmar i en bil.

Två av Skidresor.coms fasta utsända har varje år en resa där det huvudsakliga målet är puderskidåkning – till skillnad från många andra skidresor är tidpunkten i denna vecka det enda som är schemalagt. Destinationen väljs i sista sekund – och baseras uteslutande på väderleksrapporten och där det är störst chans att hitta pudersnö.

Länge verkade det som om skidresan i vecka 12 skulle gå till Salzburgerland i Österrike – det utlovades upp till 30 cm nysnö. Men ett par dagar innan resan gick det plötsligt rykten om att södra Alperna skulle få otroliga 280 cm nysnö. Planerna om en lätt bilresa till Österrike ändrades till fördel för en något längre och mer smärtfull bilresa till Italien. Nästa problem var vart i Italien vi skulle åka någonstans? – den äldste av Skidresor.coms utsända hade bra minnen från Gressoney, så valet blev Gressoney som destination.

Att det hade utlovats nästan tre meter snö kan få våra utsända att ta de mest irrationella val så vad betyder nästan 17 timmar i en bil. Dessutom kan ju snö i de mängderna göra att hela området stängs av på grund av säkerhetsmässiga orsaker, men den risken tog vi mer än gärna.

Gressoney ligger vid Monte Rosa-massivet som en sidodal till Aosta-delen. Resan via Danmark gick ned till Basel, vidare mot Chamonix där man åker genom Mont Blanc-tunneln in i Italien och vidare ned mot Aosta, varpå man svänger norrut igen längs “Europas längsta återvändsgata” där Gressoney ligger för änden av dalen i 1830 meters höjd.

Monte Rosa erbjuder äkta utförsåkning i mycket höga berg. Högsta toppen är Dufour i 4633 meters höjd, högsta skidåkningen är i 4500 meters höjd, där man dock bara kan ta sig med ”skinn” under skidorna, eller i helikopter om man gillar det. Högsta liftbaserade skidåkningen är i 3275 meters höjd. Så högt har vi dock inte varit än – vädret har sedan vi kom hit i lördags stämt med väderleksrapporten. De flesta skulle nog anse att vädret verkligen har varit eländigt – men vi älskar det.

Vi kom hit i lördags och de första två dagarna var reguljärt white out och utan väsentliga snöfall. Hade väderleksrapporten svikit oss? Vi kunde nästan inte tro det – men ingen panik. Det ska mer till än dålig sikt, stenhårda pister på slöa breda skidor för att slå omkull oss. Dock var fikarasterna längre och oftare än normalt.

Söndag efter lunch började det äntligen att snöa som lovat – och vilket snöväder. Himlen öppnade sig som man annars bara ser i Japan. Och sedan dess har det snöat och gör fortfarande. Vi klagar inte.

Vår dag började med att vi var tvungen att gräva loss bilen – och redan då vet man att det blir en bra dag.

Sitter man därhemma och tror att skidsäsongen är över kan man tänka om. Det finns fortfarande en massa snö i Alperna. Tror man oss inte kan man kolla in bilderna nedan. Som du ser var skidåkningen idag allt för bra för att vi skulle hinna ta bilder. Dagen bestod av så mycket pudersnö som möjligt – och då har man inte tid att ta en massa kort. Nedan är resultatet av ett foto-åk 10 meter från pisten – behöver vi säga mer?Torget i La Trinite


Egentligen är det ganska förunderligt att en dag i den grad präglad av nära döden-upplevelser i form av långsam kvävning och åk i totalt blindo i den djupaste snön i mans minne, kan betecknas som en av de bästa skiddagarna någonsin. Vi var båda två överens om att så djup snö har ingen av oss upplevt tidigare. Snorkel hade helt klart varit en bonus.

Kanske tar vi lite fler bilder i morgon – och kanske till och med lite mer video – tills dess får ni nöjas med denna lilla aptitretare:Har du rest iväg i tankarna? Så dela den här artikeln med dina vänner och locka med dem...:

Publicerad av: Thomas Jensen

Resebyråer till Gressoney
Fakta om Gressoney
Skidområdet: 1186-3550 m.ö.h
Staden/byn: 1800 m.ö.h

180 pister i allt
47 km blå
123 km röd
10 km svart

Lifter: 38 stk. / 49.137 pers/time

Släpliftar: 9
Tåg: 2
Sittliftar: 19
Kabinliftar: 7

Mer om skidresor till Gressoney

Hitta erbjudanden på skidresor