Skidsele – falsk trygghet eller bra verktyg för inlärning

Skidsele – falsk trygghet eller bra verktyg för inlärning

Du har säkert sett de små barnen som plogar sig nerför backen med mamma eller pappa bakom sig som håller i skidselen. Men är träning med en skidsele verkligen rätt start?

Min dotter började åka skidor när hon var 23 månader gammal och ingen skidskola tar emot så små barn. Dels är de små barnen mycket svåra att arbeta med och dels blir de lätt otrygga med nya situationer - det är viktigt att ha mamma eller pappa nära sig. Så efter att ha tränat vår dotter i att balansera på skidor och gett henne några svängar mellan benen, bestämde vi oss för att prova en skidsele med henne.  

Skapar selen falsk trygghet?

En av fördelarna med en skidsele är att du kan stoppa ditt barn så snart det börjar tappa kontrollen eller om en farlig situation kan uppstå om barnet fortsätter. På så sätt skapar en skidsele trygghet - åtminstone för föräldrarna.

Man kan hävda att så små barn inte borde köra i så branta backar att de kan förlora kontrollen. Kanske är föräldrarnas iver att visa barnet den ”riktiga terrängen” överdriven, men det är ju upp till varje enskild förälder att avgöra.

En annan fråga är om du fördröjer barnets förmåga att kontrollera skidorna och bromsa på egen hand.

Vi hade stor nytta av selen

Vi har själva haft stor nytta av skidselen tillsammans med vår dotter. Vi var mycket uppmärksamma på att lära henne att bromsa själv och vi pratade mycket med henne om detta. Vi uppfann bland annat ordet "pizza" när hon var tvungen att ploga med skidorna, så att de såg ut som en pizzabit. Och "pommes frites" när hon kunde åka med parallella skidor. När vi satte på selen kunde vi fortfarande använda dessa matord för att kommunicera med henne och för att styra hennes skidåkning.

Min bedömning är att skidselen är ett bra verktyg om ditt barn är motiverat att åka skidor i en så tidig ålder och om du arbetar aktivt med ditt barn. Prata om för hög hastighet om ditt barn inte gör en "pizza" med skidorna, eller hitta på egna ord. Om barnet hela tiden hänger i selen med en av föräldrarna som broms bakom sig, utvecklar barnet inte sin skidåkning.

Vad säger skidlärarna?

Det är sällan man ser en skidlärare med ett barn i skidsele - och varför är det så? Vi har frågat Morten Lund, en av Nordens bästa skidlärare. Han berättar:

”Vi använder inte selar i skidskolan eftersom det är för resurskrävande. Att använda skidselar innebär en sele, ett barn och en skidlärare, vilket kräver en skidlärare per barn.”

Morten fortsätter: ”Ur utvecklingssynpunkt tänker jag att alla knep är tillåtna när man lär sig åka skidor. Det gäller även skidselar. Enligt min åsikt och erfarenhet fungerar selen bra för att skapa säkerhet och kontroll av barnets hastighet. Vissa barn kan få hjälp att hålla balansen om de får stöd i selen. Det ger dem en känsla av att de ska spänna magen och höfterna och därmed faller de inte bakåt och sätter sig på rumpan. Dessutom fungerar selen bra för att kontrollera tempot i till exempel en grön backe, så att barnet kan köra många kilometer. Som förälder kan du gradvis “lätta på styrningen” så att barnet själv får mer och mer kontroll.”

Kom ihåg att du som förälder ständigt måste utvärdera hur mycket du utmanar ditt barn. Det är viktigt att inte öka nivån och svårighetsgraden på för många parametrar samtidigt, oavsett barnets ålder. Exempel på parametrar är:

  • Lutningen (hur brant är backen)
  • Tempo
  • Åka rakt fram och nya svängar
  • Nya miljöer/nya backar
  • Ny utrustning
  • Snöförhållande (is-bra pister-pucklar-djup snö)
  • Nya sociala relationer

När föräldrar undervisar sina egna barn kan det vara svårt att övervaka alla dessa parametrar. Samtidigt kan relationen mellan barn och förälder påverka barnet, något som inte alltid är positivt.


Därför rekommenderar Morten alltid att barn går i skidskola, så att de får skidkamrater att leka och utvecklas tillsammans med på.

Här är en bra video som beskriver hur du använder skidselen. videon är på danska:

Gör skidåkningen till en lek

Framför allt ska du komma ihåg att det ska vara roligt att lära sig åka skidor. Om ditt barn inte vill åka skidor i mer än några minuter, acceptera det och ta en paus. Åk istället till rodelbanan, lek i snön, bygg snögubbar eller gör något annat som ger ditt barn en bra erfarenhet av snö.

Om ditt barn är tillräckligt stort för att börja i skidskola, skulle jag definitivt rekommendera en skidskola. Skidlärare har erfarenheten och rutinen att lära barnen på ett sätt som gör att de får skidåkning och teknik in i kroppen. Föräldrarna är också sällan de bästa lärarna när barnet har nått en viss ålder.

Lycka till med barnens första skidturer.

>> Du hittar Accezzi-selen här.

>> Läs mer om barnvänliga skidområden här.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen