11 saker du ska uppleva i Tignes/Val d´Isere

11 saker du ska uppleva i Tignes/Val d´Isere

Här får du 11 tips till upplevelser i Val d´Isere/Tignes, som är ett av de absolut bästa skidområdena i Europa. Det är goda råd om allt från afterski och smaskiga hamburgare till bra skidåkning.

Espace Killy är den gemensamma beteckningen för skidområdet Val d’Isere/Tignes. Områdets höga belägenhet och glaciären garanterar snögaranti och bra skidåkning. Köper du liftkort till hela området, Espace Killy, har du 300 pistkilometer att kasta dig ut i samt 82 liftar du kan glida upp med. Det är en lekplats for skidåkare på alla nivåer, barn som vuxna. Dessutom kan du lätt hitta kvalificerad skandinavisk undervisning, eftersom det finns skandinaviska skidlärare anknutna den franska skidskolan i både Tignes och Val d’Isere.

Det är många skandinaviska resebyråer som arrangerar resor till de två franska städerna där varje stad har sin egen charm och inte minst massor av mysiga matställen, barer och kaféer.

1. Med tåg till himlen

Funiculair-liften är ett underjordiskt tåg som på bara sju minuter tar dig 900 höjdmeter uppför berget. Det är nästan som att åka tåg till himlen. Det är i varje fall den känslan du kan få när du stiger av på toppen och kan se långt förbi både Tignes och Val d’Isere. 

Funiculair tar dig upp på glaciären där du alltid är säker på att det finns bra snö. Toppen av Grand Motte ligger i 3 456 meters höjd och turen till botten är formidabel. Har du med dig familjens yngsta eller en nybörjare är det inga problem att ta tåget ned igen efter en liten paus i restaurangen på toppen. Utsikten och tågturen i sig själv är den lilla åkturen värd.

Foto: andyparant.com

Bild i tåget på vägen mot toppen.

2. Den olympiska la Face

Törs du testa lite utmanande skidåkning, så ska du prova den olympiska pisten la Face, som är känd för sin branthet och svåra tekniska passager. La Face användes till herrarnas downhill i vinterspelen år 1992. Kom ihåg att hålla huvudet mellan axlarna och ha det inte under armen, på så sätt är alla i backen säkra på att komma hela vägen ned.

La Face lockar till sig många våghalsar inklusive de som inte helt har nivån till det än. Därför är det inte ovanligt att pisten både är pucklig och uppkörd i slutet av dagen.

3. Sportcenter och badhus

Har du inte fått tillräcklig motion på berget, eller behöver barnen en paus från de långa skiddagarna, så finns det ett sportcenter och ett badhus i både Tignes och Val d’Isere. Det är fina faciliteter med allt från klätterhall, bollplaner och tyngdlyftarrum. På ett veckoliftkort är det dessutom ett gratis inträde till badhuset, som både har motionsbassäng och rutschkana. Så ta iväg - det gäller att utnyttja allt som är gratis på en semester som annars är lite dyr.

4. Frostgun i vecka 7

Frostgun är ett årligt återkommande arrangemang i Val d’Isere i vecka 7. Det är en Big Air-tävling där några av världens bästa freestylåkare på både skidor och snowboard samlas för att ge järnet. Varje år skjuter de gränsen för vad vi trodde var möjligt i freestyle-disciplinen. Det är de häftigaste trixen och de häftigaste atleterna. Dessutom är veckan full med konserter och fester. Det är en händelse som är rolig för alla slags semestergäster. Frostgun är underhållande för både familjer som vill se ”akrobater” på skidor och ungdomar som gärna vill ge järnet. Se ett exempel från 2016 här:


5. Freeride-DM i påsken

Är du i Tignes/Val d’Isere under påskveckan är det ett måste att titta förbi till tävlingsdagarna och de olika eventen kring Freeride DM, där danskarna, våra kära grannar i söder, tävlar i backen. Det är en vecka med fullt ös: läcker skidåkning, skojiga fester, roligt folk och passionerade skidåkare. På tävlingsdagarna är det speaker, musik, hamburgare och oftast hög sol. Det är en stor fest för alla de som älskar skidåkning och freeride, oavsett om du är en ”rider” eller åskådare.

Se video från tidigare DM i freeride här:


6. Nålsögat

Nålsögat har blivit berömt efter att Roger Moore i James Bond-filmen ”Levande måltavla” på elegant vis hoppar på skidor in genom klippan. Det är svårt att föreställa sig att man skulle kunna göra samma trick. Till gengäld har du möjlighet att klättra upp till det nålögsformade klipphålet och se det på nära håll samt njuta den vackra utsikten. Det är ett stort hål i klippan och det är en särskild syn för alla åldrar.

Du hittar nålsöga till höger om toppen av L’Aiguille Percee-liften.


Det är möjligt att komma nära det berömda nålsögat från James Bond-filmen "Levande måltavla".

7. Les Brevieres

Les Brevieresär den lägst belägna tätorten i Espace Killy. Det är en liten idyllisk pärla som helt klart är värd ett lunchbesök. Genom det lilla samhället med de gamla husen slingrar sig en liten å. I Les Breviere ligger också ett kraftverk som producerar elektrisk energi med hjälp av vattnet från dammen.

Det är möjligt att komma till Les Brevieres via både en blå, en svart och en röd pist. Pisterna korsar varandra därför är det lätt för familjen att följas åt även om förmågorna är olika och alla kommer utmanas på deras egen nivå. 

8. Boka en offpistguide

Älskar du offpisten så har du rikligt med möjligheter i Tignes/Val d’Isere. Det är en lekplats för en skidåkare med breda bräder. Men området är stort och det kan vara svårt att hitta bra snö och orörda ytor. Dessutom är det stor risk för olyckor när man tar sig ut i offpisten i ett okänt område och utan stor erfarenhet. Det rekommenderas därför att boka en offpist-guide i en skidskola. De kan områdena med hemliga spots och kan arrangera en fantastisk tur med häftiga åk och first tracks.

Förra gången Skidresor var i Val d´Isere åkte vi bland annat Couloir des pisteurs, som börjar i toppen av detta face.

9. Folie Douce eller lokal pub

Folie Douce är placerad på berget mitt emellan Tignes och Val d’Isere, den går inte att missa. Du kan räkna med glamourös fest varje dag med kulörta dansare, hög musik, champagne och dans på borden. Vill du ut bland de lokala säsongsarbetarna så ska du söka dig till ytterkanten av de två städerna. I Le Lavachet i Tignes ligger TC’s bar. Den ser kanske inte ut att vara något till att börja med, men när stamkunderna strömmar in i slutet av eftermiddagen är det roligt och festligt. Det är ganska lätt att hitta en afterski-bar som passar till din smak. I både Tignes och Val d’Isere finns det allt från stora diskotek till små pubar.

Foto: Stéf Candé


Goda möjligheter för kalla fatöl och trevlig kvällar

10. Aspen Coffee Shop (Hamburgerbar)

Gillar du stora delikata feta hamburgare så är Aspen Coffee Shop helt säkert värd ett lunchbesök – framförallt en dag där huvudet är lite tungt. Det ligger 50 meters promenad från la Grande Motte-liften i Tignes Val Claret och det är möjligt att äta både inne och ute. Förbered dig redan från morgonstunden med en mycket liten frukost, eller ingen frukost alls. På så sätt ser du till att det finns plats för deras delikata milkshakes. Priserna är rimliga och hamburgarna är lagom kladdiga. Det är en hit för både barn och vuxna, men inte alla mor- och farföräldrar tycker det är lika fantastiskt. 

11. Ski in / ski out

I Både Val d’Isere og Tignes är det möjligt att hitta ett hotell eller en lägenhet med möjlighet för ski in/ski out. Det gör det lättare att hålla en paus under dagen, käka en förmiddagsmacka och en kopp varm choklad eller sticka hem och äta lunch. Dessutom slipper du ha skidor som borrar sig in i axlarna och att barnen slår sig när de välter i deras stela pjäxor. De svenska resebyråerna känner till området och kan hjälpa till att hitta ett hotell eller lägenhet som passar just deras behov. Har du själv andra tips så dela dem här


Hitta mer information om skidsemester i Tignes här och Val d'Isere här.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor