Stubai är allt det som andra glaciärer inte är

Stubai är allt det som andra glaciärer inte är

Med sina 64 pistkilometer är Stubai Österrikes största glaciärskidområde och om du tror att det betyder att du ska ägna hela dagen på platta blå pister utan särskilt många svängar, ja, då kan du tänka

För många är skidåkning på en glaciär lika med jämna pister som går i en rak linje rakt ner tills glaciären slutar ett par kilometer längre fram. Ofta är den iakttagelsen korrekt, men när det gäller Stubai kan man inte ha mer fel.


Glaciären slingrar sig från toppen i 3 333 meters höjd runt om berget och det gör att området är långt mer allsidigt och underhållande att åka skidor i än de flesta andra glaciärområden. Den längsta nedfarten är mer än 10 kilometer lång och går hela vägen ned till dalstationen i 1 695 meters höjd.

Dalstationen ligger endast 45 minuter i bil från Innsbruck och det går bussar direkt, tur och retur, och således kan man alltså även bo nere i Innsbruck och kombinera en tur till Stubai med skidåkning i andra närliggande skidområden, samt en tur runt i den charmiga storstaden som ligger mitt i Alperna.
Läs mer om skidsemester på Stubaiglaciären här


Det har kommit en ny gondol till området som gör att du blixtsnabbt transporteras upp på toppen

360 graders snösäkerhet 

Stubai utmärker sig genom känslan av att man åker hela vägen runt en bergstopp och det betyder att man under en dag kan följa med solen runt och att man ofta kan hitta lä – något som ofta annars är svårt på en glaciär.

Det som vanligtvis inte är ett problem på en glaciär är att hitta bra snö. Det gäller även för Stubai. Skidområdet är öppet från oktober till juni och det betyder att förutom att Stubai är en bra destination mitt på vintern, så är det inte så konstigt att skidälskare från hela världen flockas här under hösten och våren när många andra destinationer är stängda eller när snötäcket börjar bli för tunt på andra orter.

Vi har testat glaciären flera gånger och det är ALLTID gott om plats på de breda pisterna

För park-råttor och freerideåkare

Innsbruck är kanske en av de storstäder i världen som har mest skidtalang per kvadratkilometer, och på grund av Stubais läge nära staden, visar det sig även uppe i snön att den genomsnittliga skidåkaren är väsentligt duktigare på att åka skidor än i t.ex. Wagrain. Det har fått Stubai till att fokusera på att kunna ge de bästa villkoren till skidåkare som är lite bättre och coolare än genomsnittet.

Det har bland annat resulterat i The DC Stubai Zoo, som är känd som en av Österrikes bästa snöparker. Hit kommer professionella freestyleåkare från hela världen för att träna och tävla på enorma features i yttersäsongerna, medan de nya i freestylevärlden har optimala förutsättningar för att leka och lära i sitt eget tempo på de små hoppen och boxarna.

Tycker du bättre om offpist-skidåkning så har Stubai även här något som täcker dina behov. Medvetna om att offpist-skidåkning på en glaciär kan var en aning tricky, om man alltså inte känner till området särskilt bra, så har de gjort 22 kilometer markerade offpist-rutter där man har kontrollerat snön för glaciärsprickor och liknande och där du tryggt kan åka skidor, när du känner ett sug efter pudersnö.


Världens bästa skidåkare tränar i parken på Stubai

Glöm inte de 3 andra skidområdena i Stubai

Med 64 pistkilometer är Stubai det största glaciärområdet i Österrike, men det gömmer sig faktiskt fler områden i dalen.

- Schlick 2000 är ett undangömd litet ställe som bjuder på mysig stämning för familjer. Här får man en varierad terräng och chansen att leka i några branta pister. Du får 24 km pist varav 55% av dem är blå.?

- Efterlifte Stubaital är något mindre, men du kommer upp till 3.212 meter över havet, och får en vacker utsikt över hela Stubaital. Här är pisterna något mer krävande, och det är allt som allt 3 pistkilometer. Det finns även en 8 km lång rodelbana.?

- Serlesnahnen Mieders ligger precis där du kommer in i Stubaidalen, det är ett attraktivt litet område med vacker utsikt. Du får toppmoderna faciliteter och kan hitta nedfarter för nybörjare. I allt så är det 6 pister, men här finns massor av roliga saker som små funparks och bra alprestauranger.?


Här leks det på Serlesberget på ett av de många roliga hinderna


SKI plus City Pass Stubai Innsbruck

Detta geniala liftkort kan varmt rekommenderas om du är i Innsbruck-området. De flesta gemensamma liftkort ger oftast åtkomst till flera skidområden, men med detta kortet får du även möjlighet för att uppleva en massa sevärdheter och attraktioner. Du får faktiskt 13 skidområden i Stubaidalen, samt Innsbruck-området, samtidigt får du tillgång till mer än 22 attraktiva saker som simhallar, spa, osv. Ett mycket innovativt tilltag som gör det roligare för dig att vara turist i området.

Du får bl.a. åtkomst till dessa skidområden:

- Stubai Gletsjer, Axamer Lixum, Schlick 2000, Kühtai, Hochoetz, Mutteralm, Bergeralm, The Innsbruck Nordketterbahn, Serlesbahnen, Elferbahnen, Patscherkoferbahn, Oberperlfuss - Rangger Koöpfl og Glungezebahn. 


Läs mycket mer här om SKI Plus City

Publicerad av: André Moth Andersen

Resebyråer till Stubaital
Fakta om Stubaital
129 pister i allt
59 km blå
46 km röd
24 km svart

Lifter: 31 stk.

Släpliftar: 15
Sittliftar: 8
Kabinliftar: 7

Mer om skidresor till Stubaital

Hitta erbjudanden på skidresor