Så tar du de bästa skidbilderna med din telefon

Så tar du de bästa skidbilderna med din telefon

Kameran har sedan den uppfanns haft en fast plats i ryggsäcken hos skidentusiaster världen över. Det tas bilder som aldrig förr!

I dag är verkligheten dock inte helt den samma som för bara 5-10 år sedan. I dag använder de flesta nämligen deras telefon till att ta bilder med och det är inte konstigt för det sitter faktiskt en bra kamera i de flesta nya telefoner – men om destinationen går till de snöklädda bergstopparna är det ändå bra att få lite tips och råd till hur du får de bästa skidbilderna!

Förberedelse

Lär dig hur din telefon fungerar. Se till att det inte är några dumma inställningar som till exempel att blixten är på eller liknande. Du vill ju gärna att allt ska vara klart och redo när du står på toppen och tar av dig handskarna. Ha telefonen i en torr ficka och nära kroppen, ju närmre desto bättre, batteriet i telefonen fungerar dåligt i kalla temperaturer och det kommer göra telefonen långsammare och laddar ur batteriet mycket snabbt.

Position och tidsrum

De bästa skidbilderna tas tidig morgon eller sen eftermiddag. På dessa tidpunkter är solen i en lägre vinkel och är därför inte lika stark och bländande. Bilden ska helst tas så att solen inte bländar.

Försök hålla kameran närmre snön än vad du vanligtvis gör, på så sätt får du lite mer himmel och landskap, i stället för bara vit snö. Du kan också försöka ställa kameran helt nere i snön när du tar bilden (eventuellt självutlösare), det ger en riktigt häftig effekt – som visat på bilden.

Du ska dock vara uppmärksam på att när man tar bilder nerifrån kan det vara svårt att se hur brant det är. Därför kan det vara en fördel att ta bilden från sidan, eller uppifrån. Se exempel nedan.

Ex. 1

Här är bilden tagen nerifrån, nära snön som ger en fin effekt

Ex 2

Genom att ta bilden från sidan får du mer djup och kan lättare uppfatta lutning och område

Ex 3


Tar du en bild uppifrån kan du se hur brant en pist är samt att du ser mer landskap

Vrid din mobil när du ska ta en bild

När du ska ta en bild ska du komma ihåg att vrida din mobil 90 grader, så att den ligger vågrätt. På så sätt får du en bredare och inte så kvadratisk bild (det samma gäller när du filmar). På till exempel Iphones är det så att när du vrider mobilen 45 grader, så kan du använda plusknappen som utlösarknapp, så känns det faktiskt som om du håller en riktig kamera i handen.

Såvida du inte skickar en snap, ska du inte ta en sådan här bild.


Ta bilderna så här!


Fokusera

När du tar en bild är kameran möjligtvis ur fokus. Därför kan du med ett tryck på skärmen ställa in skärpan och så anpassar telefonen själv så att ditt motiv kommer i fokus.

Bilder i rörelse

När man är på skidsemester händer det ofta att man gärna vill ha bilder av personer i rörelse. Speciellt här är det alltså inte råd till misstag. Där ska bilden helst bara bli perfekt första gången och även vid rätt tillfälle. Här är ett par tips och råd som är guld värda!

  • Burst-funktionen, de flesta telefoner har en burst-funktion som gör att telefonen tar en massa bilder, direkt efter varandra. Därefter kan du alltid sitta i liften och radera de som inte blev så bra. Du håller (på ex. Iphone) bara plusknappen inne eller håller fingern på den runda "ta-bild-knappen", så tar den en massa bilder. Så får du kanske 25-30 bilder, där minst en av dem är perfekt. Burst-funktionen används på de flesta telefoner genom att hålla inne kameraknappen. 
  • När man tar sina första ”actionshots” kommer du säkert uppleva att objektet du fotat känns väldigt litet på bilden, därför är det superviktigt att man kommer nära inpå när bilden ska tas. Du kan också använda zoom-funktionen, men det ska man helst undvika eftersom det försämrar bilden en smula. 
  • Video-finten är ett gammalt beprövat trick, som nästan aldrig misslyckas. Det är rätt lätt. Du spelar in en hel video av seansen och sedan när du tittar igenom video kan du ta screenshots av det du vill använda. Här ska man dock vara observant på hur stor skillnad det är på video-kvaliteten och bildkvaliteten. På en Iphone är kvalitetsskillnaden svår att se, bedöm själv nedan, dock blir det alltid lite bättre med en riktig bild.

Exempel 1 - Bild med Iphone

Exempel 2 - Screenshot av video på Iphone


Exempel 3 - Bild på Iphone


Exempel 4 - Screenshot av video på Iphone

Man kan se att när något rör sig är det svårt att få en tydlig bild när det tas en screenshot. Du kan se att på de 2 "bilderna" är lite tydligare.

  • Vill du både filma och ta bilder samtidigt. Då finns det exempelvis på Iphone en bild-knapp som kommer fram under en videoinspelning. Se den på bilden nedan.

Genom att trycka på den vita touchknappen till vänster på en Iphone kan du ta bilder medan du filmar.

Bra photo-appar

Om du ska utnyttja din telefon optimalt när du fotar kan det vara en bra idé att ladda ner en bra app till bilder. Det finns massor av olika appar att ladda ned, med både deras fördelar och nackdelar – här är ett litet axplock av de populäraste och de som är lättast att använda.

  • iMovie: Med iMovie får du en app som ger dig möjligheten att redigera och sätta ihop bilder och filmklipp i en lång film och där du också kan välja din egen favoritmusik. Det är ett riktigt bra sätt att samla allt från semestern i en film och det är också ett lätt sätt att visa sina upplevelser för vänner och familj när man har kommit hem. Samtidigt ger appen en massa andra funktioner så som lättare delning och säkerhetskopiering till internet. iMovie är extrem lätt att använda och alla kan använda den. iMovie är utvecklad av Apple och kostar 50 SEK.
  • Google Foto: Google Foto är Google-telefonernas svar på ett galleri eller fotoalbum. Appen finns på de flesta nya Android- och Google-telefoner. Precis som iMovie har Google foto också samma delnings- och säkerhetskopieringsfunktioner. Det som gör denna app helt speciell är att om du har tagit en massa bilder på en dag räknar appen med att du är på semester eller gör något speciellt så den tar bilderna och gör helt automatiskt antingen en liten film, kollage eller bild genomgång som du kan välja att radera eller behålla. Om du väljer att behålla det kan appen påminna dig om precis den dagen ett år efter att det har hänt. Google Photos är utvecklad av Google och är gratis.
  • Prisma: Det är ingen hemlighet att bilder alltid blir lite finare med ett litet filter. Prisma är din app till att ta bilder med filter. Man tar bilden direkt med appen och har sedan massor av olika filter att sätta på. Det är lätt som en plätt och man lär sig snabbt att använda den.Prisma är utvecklad av Prisma labs, inc. och är gratis.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen