« Till översikten

Förbisett familjeskidområde i PillerseeTal - bra med plats i vecka 9

Det nybörjarvänliga området bjuder på massor av överskådliga och breda pister, där du får en bra variation av ett öppet landskap och skogspister. En liten skidort med mycket få gäster i vecka 9.

“Ska ni till samma ställe som sist?” Frågan dyker alltid upp när man förväntningsfullt berättar för kollegorna att det äntligen är dags för nästa skidsemester. Och ja, varför inte? Det är helt säkert många fördelar med att dra iväg till samma ställe om och om igen, men i vår familj har vi dock alltid praktiserat det helt motsatta. Ett nytt skidområde nästan varje gång.


Och tack och lov för det, det var nämligen på detta sättet som vi lyckades hitta fram till det mindre, och förhållandevis okända skidområdet Waidring vid Steinplatte i Österrike, iallafall sett med svenska ögon.


Steinplatte är klart för att testas


Då vi har mindre barn med på resan, så har det varit mycket viktigt under de sista åren, att försöka minimera transporttiden. Waidring ligger ganska nära gränsen mellan Tyskland och Österrike, och det är faktiskt bara cirka 1.086 km från den dansk-tyska gränsen - så det är absolut möjlighet för kunna bila ner själv, även med små skidåkare i baksätet.


Vecka 9 - få svenskar och massor av plats

Skidområdet bjuder på blygsamma 42 km pist, och områdets högsta punkt är 1.860 m över havet. Söndag morgon stod vi redo uppe vid gondolen i Waidring by, vilket är den enda liften upp i området, spända på vad som kunde vänta på oss däruppe på den andra sidan av den mörka, branta bergskanten. Flocken bestod utav 3 familjer med allt som allt 5 barn i åldrarna 4 till 9 år. Medan gondolen sakta svävade upp över bergskammen så gjordes det snabbt upp en plan för vem som skulle susa iväg mot de röda pisterna, och vem som skulle starta på de blå.


Superområde för medelgoda samt barnfamiljer med lite erfarenhet


Markeringarna av svårighetsgrad på pisterna visade sig vara mycket träffande, eventuellt så var det enligt de äldsta barnen en tendens till att vissa av de röda pisterna faktiskt inte var så svåra, då det var en bra bredd på nästan alla pisterna i området. Generellt bjuder området på otroligt härliga och breda boulevard-pister som passar speciellt bra för nybörjare.

En av dagarna blev undertecknad dock trots allt lite pressad, då dottern plötsligt svängde av in på en otestad röd pist som vi inte kunde se lutningen på, förrän vi var helt framme vid kanten. Och den var röd, ordentligt brant och faktiskt även ganska smal, kan jag härmed rapportera. Det var dock endast precis uppe vid toppen, sedan var det faktiskt också en riktigt bra tur. Pist nr.10 (Grünbodenabfahrt) blev dock under veckan endast besökt denna enda gång. 


Under veckans gång blev det åkt otaliga gånger genom “Triassic Funline” som är en bana med både små hopp och slalompinnar, samt en tunnel under en jättestor dinosauriefigur. Banan ligger parallellt med områdets snowpark, som är en riktigt fin park med rails och hopp av olika svårighetsgrader - det finns dock ingen halfpipe. Funline-banan ligger centralt i vad man kan kalla skidområdets “hjärta”, en stor gryta där flera pister flyter samman nere i botten, med 3 bra stolliftar som tar emot en: “Steinplatte 8:an”, “Kapellen” som är en 6-stolslift och till slut “Möesern” som är en 4-stolslift. En tur genom banan avslutas med att man kan dra skidstaven över ett slags klockspel, som ljudar över hela området. Ungarna älskade det.


Mycket stor Funpark. Man kan skapa musik med skidstavarna


En av gruppens favoriter blev dock Bäreck-liften som är den längsta liften i området, och ger mycket skidåkning i förhållande till lifttiden, och det är nästan inga människor som använder sig av den. Pisterna från toppen, nr. 7 och nr. 9 är superbra pister. Men du kan med gott samvete hoppa över pist nr. 21 ned till Seegatterl, som är över på den tyska sidan. Det är en vacker åktur, men även ganska lång och flack.


Området fördelar sig över både Österrike och Tyskland, den tyska sidan med utgångspunkt i Reit im Winkl. Pisterna i den tyska delen av området är alla mycket fina blåa pister - här kan alla vara med. Ungarna tyckte det var roligt när vi vände skidspetsarna i retur mot Österrike igen, då man via transportsträckan mellan röd pist nr. 15 och blå nr. 19 faktiskt ska passera en mindre “sluss”, där man blir uppmärksammad på att man även ska ha liftkort för den österrikiska delen av skidområdet, innan man fortsätter. Detta stället blev snabbt döpt till “Gränsen”.


Klar för dagens utmaningar - pisterna var alltid välpreparerade


Skidområdet har bra nybörjarpister och fina och sköna stolliftar, som gör det smidigt och bekvämt att susa runt med mindre barn, som hinner få en välförtjänt liten vilopaus i alla de bra stolliftarna, och därmed kanske klarar några åk mer innan det är dags för en fikapaus med varm choklad. Det finns totalt 14 liftar i området, varav 9 är stolliftar.


En del av något mycket större… 171 km pist

Om man köper ett liftkort som är giltigt i 4 dagar eller mer, så händer det något magiskt. Liftkortet gäller då även för en del grannområden, som är rätt enkelt att komma till. Här kan vi till exempel nämna Lofer, som vi tidigare besökt, samt St. Johann i Tirol och Oberndorf. Med dessa områdena i det så kallade “3 Länder Freizeit Arena” har man tillgång till totalt 13 skidområden och 61 liftar, och det är ganska fördelaktig prisnivå på liftkortet i förhållande till många andra områden. Så om du har hamnat i Lofer eller St. Johann på din skidsemester, så är Waidring också ett upplagt utflyktsmål för en dag eller två, för att skapa lite variation.


Pauser - dem hade vi givetvis också

Med en vecka som rent vädermässigt bjöd på allt från snöstorm till kungligt väder, så hann vi prova på restauranger och kaféer både inomhus och utomhus. Generellt så finns det bra möjligheter i området för en paus och något gott att äta. Vi blev snabbt förtjusta i självbetjäningsrestaurangen Kammerkör uppe på toppen, som med sina stora ytor och många långa bord kunde erbjuda optimala förhållanden för en större grupp som vår, som då och då skulle försöka oss på en gemensam lunch med 11 personer!


Trevlig stämning på restaurangen Kammerkör


Senare på veckan avnjöts det dock även en härlig lunch på den mycket populära och tätpackade terrassen vid Restaurant Stallenalm, som man enkelt kan nå från både den blåa pisten nr. 1 eller den röda pisten nr. 2. Helt klart ett bra ställe att avnjuta en lunch, då menyn bjuder på lite variation från de vanliga alp-rätterna som områdets övriga alprestauranger erbjuder. Till sist måste vi även nämna Möseralm, som är vackert beläget mitt i alltihop, med fantastisk utsikt. Restaurangen är även charmig och fin invändigt, inredd i bästa österrikisk stil med vackra bjälkar och små mysiga vinklar och vrår, och bänkar runt omkring borden. Möseralm ligger vid den blå pisten nr. 16 och den röda pisten nr. 15.


Mysig alprestaurang vid pisten - Möseralm


Vill du hoppa över en restaurang, eller om du bara har en dag i området, så är Bäreck-restaurangen den som vi föredrog minst, den har dock en stor och fin uteservering om man bara vill ha en Coca-Cola och vila benen lite.


Restaurang Bäreck - sköna solstolar och förfriskningar


Under veckans gång så pratades det mycket om den fina utsiktsplattformen, där man beger sig ut på en glasbro (!) för att njuta av utsikten. Det var flera av oss som ville prova på det, men en snöstorm, Uno-spel och inte minst massor av skidåkning, gjorde att vi tyvärr aldrig hann med det den här gången.


Mysig liten by

Waidring är inte den största byn, och när man inte känner till stället i förväg, vad är det som är avgörande när man ska välja boendet? Vårt primära fokus var att hitta ett hotell, och gärna ett med kort avstånd till liften, för att slippa att gå så långt med pjäxorna på. Det är som sagt inga nedfarter till byn, så man vet därför med säkerhet var skiddagen både startar och slutar; gondolliften Steinplatte. Vi bodde cirka 600 meter från liften på Hotel Sendlhof, som visade sig vara ett fullständigt fantastiskt ställe. Ett spritt nytt hotell med skpöna och rymliga rum, god mat samt trevlig och serviceminded personal.


Hotell Sendlhof - 600 meter från liften


Byn är generellt mycket lugn, så det är inte fokus på vild afterski - men man kan dock hitta det på Schindlhof som ligger precis vid sidan av gondolens dalstation. Här pumpar musiken för fullt från högtalarna, det är en ljusshow samt en bar som är byggd som en öppen trästuga - fast inomhus.


Trots byns storlek så kan man ändå hitta både en enorm sportbutik, med allt inom vintersport, en läkare, en mycket liten matbutik, ett snapsbränneri samt en skridskobana. I PillerseeTal kan man hitta ytterligare 4 kälkbackar, så om man fortfarande har energi kvar efter det att liftarna stängt, så finns det många möjligheter.


Den populära 8-stolsliften som landar precis på toppen vid panoramarestaurangen Kammerkör


Slipp att släpa grejerna till och från liften

För endast 2 euro så kan man hyra ett skidskåp på dagsbasis, med plats för (flera par) skidor, och på så sätt kunna gå till liften med vanliga skor, sedan byta till pjäxor där, och så byta tillbaka till vanliga skor igen när man ska gå tillbaka till hotellet. Skåpen är tillgängliga för alla, och fungerar precis som en inköpsvagn med ett mynt i låset. Detta gör såklart att man även utan problem kan välja att bo lite längre bort från liften - och det fanns massor av olika boendealternativ tillgängliga i Waidring, allt från pensionat och hotell till lägenheter.


Waidring bjuder även på en mindre barnbacke mitt i byn, “Hausberg”, där det även en gång i veckan framförs en show av skidskolans instruktörer. Backen hänger dock inte samman med resten av skidområdet, så vi skulle inte rekommendera den till en familj eller grupp som består av både erfarna skidåkare och nybörjare, då man isåfall måste dela på sig, vilket kan mynna ut i ett smärre logistikkaos. Men backen har två fina “transportband”, så om du insisterar på att starta skidkarriären här, så finns helt klart förutsättningarna för det här.


Skidområdet Steinplatte överraskade oss mycket positivt må så många olika sätt, att vi faktiskt nästa år blir tvungna att omvärdera vår vanliga procedur, och faktiskt åka till samma ställe igen.


3 bra & 3 dåliga:

+ Bra nybörjarområde - överskådligt och med breda pister?

+ Bra variation av pister i öppet landskap och i skogen?

+ Förhållandevis okänt för svenskarna - få gäster i vecka 9?


- Liten by, begränsad shopping/liv i byn?

- Endast en lift från byn upp till skidområdet - ingen nedfart till byn, och därmed risk för kö på morgonen (det upplevde vi dock aldrig, trots att vi reste i vecka 9)?

- 1.860 meter som högsta skidåkning, om du råkar pricka en varm vecka så kan det bli slush-ice?


Läs mer här om skidsemester i Waidring