Zillertal - för alla familljemedlemmar

Zillertal - för alla familljemedlemmar

Zillertaldalen har något att erbjuda för alla familjemedlemmar, gamla som unga, äventyrslystna som livsnjutare! Den täcker alla skidåkares behov och smaker - och hela konceptet skidåkning därtill.

Se vår skidsemester i Zillertal här


Jag hade hört om Mayrhofen och Hintertuxglaciären.. men jag hade aldrig hört Zillertal. Efter en googling förstod jag att det har jag visst! Zillertal är namnet på den 42 km långa dalen som huserar de kända skidorterna Mayrhofen, Hintertux, Hochzillertal, Hochfugen och Zillertal Arena. Ett riktigt skidmecka, bara en timme från Innsbruck.

Zillertaldalen är 42 km lång och består av flera byar, den börjar nere i Ried och slingrar sig förbi Kaltenbach, Zell am Ziller, Mayrhofen upp mot den högalpina Hintertuxglaciären som är längst in i dalen. Varje by har sina pärlor och varje skidsystem sin nisch – ja, här finns det verkligen något för alla.

Mayrhofen - Dalens centrum 

Mayrhofen är dalens centrum och största by. Det är en gammal by från 1700-talet som livnärde sig på gruvindustrin vilket man fortfarande kan se spår av idag. På toppen av Penkenjoch står det en märklig figur, ett kapell formad som en diamant, Capella Granata, och är en hyllning till mineralet granat som tidigare grävdes fram i bergen. Efter att järnvägen, Zillertalbahn, byggdes redan år 1902 fick turismen större och större plats och idag livnär sig byn på sina vandringsglada och skidintresserade gäster året runt. 


Fantastiska vyer och ett trevligt skidområde för alla nivåer som erbjuder fin vandring på sommaren 

Något som urskiljer Mayrhofen från de flesta andra byarna i Alperna är att de har säsong året runt. Vintersäsongen är den största och längsta, men det är ett populärt resmål under somrarna för vandring et gör att byn är rätt utvecklad. Ifall att berget är stängt för busväder (vilket leder till finåkning) eller ni väljer att stanna nere någon en dag kan ni strosa runt i roliga små butiker och kaféer. 


Om ni råkar vara i Zillertal kring jul har Mayrhofen en fantastisk julmarknad, Adventsmarkt, ni kan besöka. Det var den finaste och mest stämningsfulla julmarknad jag besökt. Kanske kan det vara för att melodin Stille Nacht (Stilla Natt) har en koppling till Zillertal genom orten Laimach...

Skidåkning - Zillertal Superskipass

Med ett Zillertal Superskipass har ni tillgång till 4 skidområden; Hochzillerta l - Hochfügen-Spieljoch, Zillertal Arena, Mayrhofner Bergbahnen och Ski-& Gletscherwelt Zillertal som tillsammans erbjuder hela 515 kilometer preparerade pist och 179 liftar som tar er upp på berget. Det är en stor styrka som Zillertal har som skidort, där ni har möjlighet att prova ett nytt system varje dag, de olika systemen har sin stil men det gör också att ni får varierad skidåkning varje dag! Det är som att åka på nytt äventyr varje dag. Börja veckan i Mayrhofen i Penken, dra sedan på i de breda pisterna i Hochzillertal, för att sedan åka igenom det enorma systemet Zillertal Arena, prova glaciäråkning och högalpin åkning i Hintertux.  


Zillertal har flera arkitekturella projekt att skryta med, här ser ni Schneekahutte, byggd som en pyramid för att stå emot vind och blåst på toppen av Ahorn - Mayrhofen.  

Mayrhofen - Penkenbahn

”Penken” kallas liften som går från Mayrhofen upp på berget. Det är ett system för alla, snälla backar och lekpark för de små, en känd park för “trixare” men har också Österrikes brantaste pist “Harikiri”. Den nya liften, Möslbahn, knyter nu samman dalen Mösl med Mount Penken som kan ta er till Mayrhofen, vilket har möjliggjort att man nu kan bo och åka skidor i ännu en dal.


Kaiserschmarren och ett glas Prosecco på Schneekarhutte. Ta sedan pisten hela vägen ner till dalen Mösl för att prova nya liften Möslbahn tillbaka. 

Hochzillertal - Kaltenbach

Det märks när pistören har gjort sitt jobb med kärlek. Pisterna i Kaltenbach är en av de bästa, om inte de bästa jag har åkt i. De är breda som flera fotbollsplaner i bredd av böljande form och perfekt preparerade. Systemet ligger även på lite lägre höjd vilket gör att det får ett snällare intryck. Det finns numera en lift där ni kan ta er mellan Hochfugen och Hochzillertal vilket öppnar upp totala 200 kilometer pist. 

Kaltenbach har gjort en satsning på just mat och på toppstationen av den nya liften Wimbachexpress finns den arkitekturprisade restaurangen Albergo med italienskt tema, 360 graders panorama fönster och perfekt för en solig afterski i backen. Den kända Kristallhutte är en fantastisk plats, inget du ofta stöter på på toppen av ett berg i Alperna. Spännande design med påhittiga citat på väggarna, här kan du även bo med full spa apparatur.


Fantastiska pister i Hochzillertal - breda, böljande och perfekt preparerade. 

Zillertal Arena är det största systemet i dalen. Det är ingen större by, men är väl värt ett besök för att åka igenom systemet en dag. Ofta är det lite lugnare här i backarna och pisterna lite snällare.

Hintertux - Ski- & Gletscherwelt 

Glaciären i Hintertux är den enda glaciären i Österrike som erbjuder skidåkning 365 dagar om året. Därför är det många alpina landslagen här i backarna som ligger och nöter i sina banor året runt, sommar, höst som vinter. Glaciären ligger på över 3000 meters höjd och det är en speciell känsla att veta att man åker på 100 meter tjock is med en lång historia.. Glaciären är därför ett populärt resmål på sommaren, för skidåkning, vandring eller för att besöka den glastunnel som är byggd för att kunna beskåda den urgamla isen.


Zillertalbahn med slutstation i Mayrhofen

Ta er runt

Med liftkortet kan ni åka runt i dalen med skidbuss och tåg. Bussarna går kors och tvärs över dalen men det går också ett tåg, Zillertalbahn, med slutstation Mayrhofen. Järnvägen byggdes redan år 1902 och det är en speciell känsla att ta sig genom Alperna på räls. För att ta er vidare från Mayrhofen finns det bussar som går hela vägen upp till Hintertuxglaciären.

Foto: Sofia Zetterqvist


Barmästara Andreas

Dricka? 

I Zell am Ziller hittar ni pärlan Hotel Englhof, där barmästare Andreas huserar. En inspirerande och passionerad man med stora visioner. I baren använder han sig av lokala och hemgjorda ingredienser med vilka han skapar magi och symfoni för vilket han har tagit hem många priser, senast som “the Mixology of 2019”. 

Foto: Sofia Zetterqvist


Pop Down Hotel


Foto: Sofia Zetterqvist


Pop Down Hotel 

Bo?

På Alpin Hotel Schrofenblick tar Familjen Kammerlander med personal varmt emot er. Det ligger en liten promenad från Mayrhofen centrum men har skidspår just utanför för de som gillar att hålla sig horisontellt på backen. De erbjuder även nyrenoverade lägenheter med halvpension, perfekt för barnfamiljen. 

Om ni är sugna på att prova något nytänkande och lite hippt får ni vara snabba – det är tredje och sista året som värdparet Silvia och Markus driver pop-up hotellet ”Pop Down Hotel” i Ried im Zillertal. De har inrett hotellet med bar i poolen, långbord som uppmanar till intressanta bordssamtal med nya vänner, vegetarisk mat och klassiskt spa i källaren.


Ta sig hit:

Om ni vill prova att ta tåget till Alperna är Zillertal ett bra alternativ! Ta tåget till Jenbach, förslagsvis från Munchen, hoppa sedan på Zillertalbahn så är ni framme! 

Läs mer om tåget här

Munchen, Salzburg och Innsbruck flygplats ligger alla inom 1-2 timmars bilresa till Zillertal med bra transfermöjligheter. 

Foto: Sofia Zetterqvist

På väg ner i Penkenbahn till byn Mayrhofen efter en lång och lyckad dag i backen. 

Skidresor.com var inbjudna av Österrikes Turistbyrå.

Läs mer om skidsemester i Zillertal

Publicerad av: Sofi Bondeson

Resebyråer till Zillertal
Fakta om Zillertal
Skidområdet: 630-3250 m.ö.h
Staden/byn: 600 m.ö.h

469 pister i allt
167 km blå
263 km röd
39 km svart

Lifter: 179 stk. / 306.850 pers/time

Släpliftar: 77
Sittliftar: 62
Kabinliftar: 40

Mer om skidresor till Zillertal

Hitta erbjudanden på skidresor