Världens kanske häftigaste lift har precis öppnat i Tyskland

Världens kanske häftigaste lift har precis öppnat i Tyskland

Efter sex års planering och byggeri har en ny lift börjat frakta skidåkarna upp på Tysklands högsta berg, Zugspitze, inte långt från Garmisch-Partenkirchen. Liften slår tre världsrekord.

^^Foto: Max Prechtl / dpa

Tyskarna har ju alltid haft ett rykte om sig att vara bland världens bästa ingenjörer, men denna gång har de överträffat sig själva. Efter sex års planering och byggande kunde skidområdet Zugspitze den 22 december avslöja den färdigbyggda Seilbahn Zugspitze.

Liften går från Eibsee, som ligger dryga 10 minuter i bil från Garmisch-Partenkirchen, och ända upp till toppen av Zugspitze, som med sina 2962 meter är Tysklands högsta berg. Toppen av Zugspitze är spetsig och väldigt karg och oframkomlig och den del av berget, som liften åker upp för, består mest av allt av en lodrät klippvägg. Därför hade ingenjörerna som står bakom liften en stor utmaning att ta sig an, nämligen att bygga en enorm gondolbana på en plats där det var omöjligt att bygga.

Tre världsrekord

Det slutade med att de valde att kompensera för det som inte kunde byggas genom att bygga stort på andra ställen. Således slår Seilbahn Zugspitze tre världsrekord.

Gondolbanan sträcker sig från Eibsee i cirka 1 000 meters höjd till Zugspitze i 2 962 meters höjd. Det gör liften till den lift i världen som servicerar den största höjdskillnaden utan att ha en mellanstation.

På vägen upp finns det bara ett enda lifttorn till att hålla kabeln och de jättestora kabinerna svävande. Det ena tornet är 127 meter högt, vilket även det är ett världsrekord.

Till sist slår Seilbahn Zugspitze ännu ett världsrekord. Det är för längsta spännvidd mellan två stödpunkter. Från tornet till toppen av berget är det nämligen hela 3 213 meter, där kabinerna hänger helt fritt. Detta rekord har sedan 2008 tillhört PEAK 2 PEAK-gondolbanan i Whistler Blackcomb i Kanada.

Foto: Angelika Warmuth / dpa 

Sparad tid och ökad komfort

Även om man nästan skulle kunna tro det, så är den nya gondolbanan inte byggd för att slå en massa världsrekord. Mängden av turister som åker till Garmisch-Partenkirchen och Zugspitze har ökat och det ställer krav till den fart och komfort som man kan komma upp till toppen av det legendariska berget med.

Fram till ni har den gamla Eibsee-Seilbahn servicerat sträckan, men denna lift hade bara en kapacitet på 300 personer per väg per timme. Denna kapacitet har nu fördubblats. Dessutom är kabinerna nu också av en helt annan kvalitet. De nya kabinerna rymmer cirka 120 människor var och är dessutom utrustade med värme i rutorna så att passagerarna kan njuta av en enastående utsikt över mer än 400 (vi har inte satt på en 0 för mycket) bergstoppar i fyra olika länder.

Du kan fortfarande ta tåget

År 1930 öppnade kugghjulsbanan från Garmisch-Partenkirchen till toppen av Zugspitze. Turen Eibsee, som den nya liften nu servicerar, tar med tåget dryga 45 minuter. Trots att det kanske är den vackraste tågresan i världen, så tar det riktigt lång tid att komma upp på berget varje morgon.

Inte desto mindre är detta något man bör ta sig tid till att testa, åtminstone en gång när man besöker Garmisch-Partenkirchen. I januari 2017 var vi tre anställda från Skidresor.com som var på tur till Garmisch-Partenkirchen, och vi tyckte alla att den tågturen helt klart var värd att uppleva.

Tåget startar nere i stan och kör sedan förbi Eibsee innan det rullar upp för det branta berget. Genom fönstren är det en helt enastående utsikt, när tåget rör sig runt på yttersidan av berget innan det åker direkt in i berget och fortsätter upp genom den många kilometer långa mörka tunneln i Zugspitzes inre och sedan kommer ut på toppen av berget.


Läs mer om Garmisch-Partenkirchen här

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Resebyråer till Garmisch Partenkirchen
Fakta om Garmisch Partenkirchen
Skidområdet: 720-2830 m.ö.h
Staden/byn: 720 m.ö.h

40 pister i allt
12 km blå
18 km röd
10 km svart

Lifter: 18 stk. / 50.000 pers/time

Släpliftar: 10
Sittliftar: 4
Kabinliftar: 4

Mer om skidresor till Garmisch Partenkirchen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen