Sommarskidåkning med golfbyxor och trädgårdshandskar

Sommarskidåkning med golfbyxor och trädgårdshandskar

Skidresor.coms utsände tillbingade under sommarsemestern ett par fantastiska veckor i sommarvarma Österrike, där det både blev tid golf, cykling, vandring och rafting, men även sommarskidåkning.

Online: 02/09 2010

Skidresor.coms utsände tillbingade under sommarsemestern ett par fantastiska veckor i sommarvarma Österrike, där det både blev tid golf, cykling, vandring och rafting, men även sommarskidåkning.

Julivädret i Österrike bjöd på samma fantastiska sommar som den vi har haft här i Sverige med massor av sol, höga temperaturer, varmt badvatten och ljumma sommarkvällar.

Sommarsemester i Österrike är - i alla fall i vår familj - präglat av en lite högre aktivitetsnivå än man normalt är van vid på en vanlig solsemester i södern. Vi spelade således en massa golf på fantastiska banor, körde Mountainbike i timvis, vandrade genom vackra landskap, raftade i vilda floder, badade i bergssjöar och badland och naturligtvis också slappade lite.

Men, men ... nu är ju Skidresor.com en skidportal och när man nu har rört sig söder om Otto Duborg, skulle man ju vara konstig om man inte fick ett obotligt behov av att åka skidor. Vi bestämde oss därför att undersöka möjligheterna för lite sommarskidåkning.

Vi upptäckte att Dachstein-glaciären låg inom rimligt köravstånd från vår bas. Vi kollade därefter öppettider, webkameror och väderrapporten. Väderrapporten sa ännu en dag med plus 30 grader och vad är då mer perfekt än att åka iväg och åka skidor?

Shorts och bar överkropp inte en hit när man ska åka skidor!
När idén nu var lite spontan och vi därför inte hade varken kläder eller skidutrustning med oss fick vi improvisera lite. Även om vädret var varmt och snön mjuk har vi i tidernas begynnelse lärt oss den hårda vägen att shorts och bar överkropp inte är en hit, när man åker skidor. Vi letade därför reda på de långa golfbyxorna och köpte några billiga trädgårdshandskar för att skydda vår känsliga hud. Själv skidutrustningen fick vi hyra när vi kom fram till glaciären.

Väl framme vid glaciären klädde vi om på parkeringsplatsen - av med shorts och på med de långa byxorna och de långärmade tröjorna. Liftkort köptes och utrustning skaffades.

Ett bra litet tips i den anledningen är att man med fördel, om möjligt, kan hyra utrustningen dagen innan. Det visade sig nämligen att skiduthyrningen först öppnade en stund efter att kabinliften hade börjat köra. Och när man är lite skidsugen pch vet att snön är bäst på morgonen är det lite frustrerande att stå och vänta framför skiduthyrningen.

Dachstein-glaciären är bara en av många glaciärer i Österrike där det är möjligt att åka skidor på sommaren och nog den minsta av dem. Efter turen med den stora kabinen som går direkt från parkeringsplatsen direkt till toppen, ser man glaciären framför sig. Om sommeren serviceras skidåkarna av 2 släpliftar, varifrån man har 4 pister att kasta sig ut i.

2 snowparks öppna i juli
Det som Dachstein-glaciären rent skidmässigt utmärker sig genom är att de långt in i juli har en fin snowpark. Ja rent faktiskt har de två. En till nybörjare med små hopp och lätta boxar och en större park med större hopp och svårare boxar/rails. Tycker man inte om att köra i parks, är själva skidåkningen rätt snabbt överstökat. En pistrundvisning tar i alla fall inte lång tid.

När rätt ska vara rätt ska man nog vara ovanligt mycket skidnörd för att få en hel vecka att gå på glaciären, men som ett avbrott på en solsemester var det en stor hit. Det är något härligt surrealistiskt med att åka skidor mitt i sommaren, och de naturscenarier som uppenbarar sig, är inte mindre än fantastiska. Har man inte lust att åka skidor kan man alltid bara åka upp till toppen och njuta av utsikten. Vi garanterar att man inte har sett maken till här hemma.

Glaciärer - inte vad de har varit
Inte för att detta ska vara ett upplägg till en klimatdebatt, men sedan vi tog våra första svängar på en glaciär för mer än 20 år sedan, måste vi tyvärr konstatera att glaciärer generellt har krympt. Det är inte första gången i världshistorien som glaciärer är inne i en period där de blir mindre. Glaciärer har i alla tider vuxit eller krympt och det är det nog tyvärr inget att göra något åt(även liftbolagen på flera glaciärer försöker både med inpackning och konstsnö.).

Där vi tidigare kunde komma på att ta en hel veckas sommarskidsemester, vill vi i dag nog i högre grad betrakta sommerskiddagarna som ett supplement till de övriga aktiviteterna på en semester. Med mindre man är på deciderad träningstur som antingen tävlingsskidåkare eller parkråtta, är det efterhand svårt att hitta tillräckligt med skidåkning på någon europeisk glaciär til en hel vecka.

Och när det är sagt ska man inte glömma att glaciärer erbjuder fantastisk skidåkning i yttersäsongerna. D.v.s. lång tid innan normal säsongsstart och lång tid efter normal säsongsslut. Som ett exempel på detta kan ses att Danskt Skidförbund har flyttat sina succefulla sommarkurser på Hintertux-glaciären från juli till maj, vilket i år resulterade i fantastiskt vinterföre med nysnö och vad som följer med det.

Skidåkning igen innan säsongens början
Kan man inte vänta tills det blir vinter, bjuder skolornas höstlov på flera möjligheter för att kunna åka skidor. Det är freestyle-camps i både Frankrike (Les 2 Alpes) och Schweiz (Saas Fee) och en skidklubbtur går till Sölden-glaciären i Österrike.

Och när höstlovet är över är det ju snart vinter igen och så har vi överlevt ännu ett halvår utan gnistrande snö under pjäxorna. Det enda som återstår är nästan bara att vänta på att resekatalogerna börjar att dumpa in genom dörren så att drömmarna kan få en kickstartet kickstart.


Video från Dachstein Juli 2010

FASC - A Summerday on Dachstein Glacier from FASC Clothing on Vimeo.




Sommarskidåkning med golfbyxor och trädgårdshandskar - Billede 564
Sommarskidåkning med golfbyxor och trädgårdshandskar - Billede 565

Publicerad av:

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen