Takboxar – vad ska man välja?

Takboxar – vad ska man välja?

Många svenskar åker under kommande sportlovsveckor på skidsemester. Hos Skidresor.com har vi tidigare försökt att ge våra tips på allt man ska komma ihåg att ta med sig – men var ska allt man ska k

Online: 08/02 2011

Skidboxar är traditionellt sett ett bra val för de flesta. Det är dock väsentliga skillnader i kvaliteten för de olika boxarna. Ett test som har gjorts av det tyska AUTO Strassenverkehr visar att det är stora skillnader på boxarnas kvalitet. Boxarna som testades var i storlekar mellan 300 och 520 liter. Man hade vid testet fyllt boxarna till maximalt tillåten belastning (skidor + tillbehör).

Testet gjordes genom att först göra en katastrofbromsning från 100 km/h. Här var det inga problem hos någon av kandidaterna.
Annat var det vid slalomtestet där två av boxarna rörde sig från sida till sida på de tvärgående takräckena. Det gällde boxarna Kamei Corvara och Thule Ranger.

Dessutom blev boxarna också krasch-testade efter DIN-normen hos tyska Dekra Automobile Testcenter. Testet var ett simulerat krasch-test vid 30 km/h. Här visade boxarna på stora variationer i kvaliteten.

Den mjuka tygtakboxen, Thule Ranger, klarade krasch-testet. När det gäller de mera traditionella plast-taxboxarna var det stora skillnader. Jetbag Sprint 450 och Rameder Xtreme 450 klarade testet sämst – skidorna flög ut ur boxarna trots den förhållandevis låga farten. På Neumann Whale 200-boxen stack skidorna ut en bit ur boxen, medan skidorna precis hade brutit igenom Thule Dynamic och Kamei Corvara vid testet. Boxarna Atera Certo och Mont Blanc Trition 350 höll bagaget innanför.

Testets vinnare blev Atera Certo-boxen på grund av den höga poängen i krasch-testet där den visade sig bäst samt på det samlade förarbetet och det enkla monteringssystemet Master-Fit, som satt otroligt bra fast i slalomtestet.
Atera Certo kostar från cirka 4000 till 6000kr beroende på storlek och färg. Hitta närmsta återförsäljare här www.atera.de.


Takboxar – vad ska man välja? - Billede 724
Takboxar – vad ska man välja? - Billede 725

Publicerad av:

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen