Topp 5: Norges bästa skidåkning

Topp 5: Norges bästa skidåkning

Den norska tidningen Verdens Gang utser varje år topp 5 i fyra olika skidkategorier. I år bestod panelen av de nuvarande samt de före detta tränarna för det norska skidlandslaget, skidåkare med me

Online: 09/03 2011

Bästa alpina skidorten: Kvitfjell
Tycker man om skidåkning på pisterna är Kvitfjell Norges bästa. Det finns både hotell, stugor, lägenheter, skiduthyrning, restauranger och pister på båda sidorna av fjället. Kvitfjell kan erbjuda något för alla – alla åldrar och svårighetsgrader. Allt från gröna pister till den branta svarta störtloppsbacken som användes under OS år 1994.

Kvitfjell har 29 km preparerad pist. Härav är det 5 av de lättaste gröna pisterna, 11 blå, 6 rörda och 4 svarta pister.

Norges största alpina skidort Hemsedal får nöja sig med en andra plats.

Bästa off-pist: Strandafjellet
Ett för svenskarna kanske mer okänt område. Skidområdet ligger i den östliga delen av Sunnmørsalparne och är en del av fem orter med gemensamt liftkort, Alpepasset.

Skidanläggningen har i år invigt sin sjätte lift – en sex-personers stolslift, som går upp till Roaldshornet, 1230 meter över havet.

I allt 17 pister kan området mönstra med 4 gröna, 5 blå, 6 rö da och 2 svarta pister.

Bästa snow-park: Vierli
Vierli är ett litet område på en storslagen placering. 1010 meter över havet där det är en fin utsikt över Raulandsfjell och Hardangervidda. Det finns i allt fem skidliftar och 6,5 km pist fördelade på nio pister – därutöver finns det också 150 km längdskidspår.

Det extraordinära i området är snow-parken där snowboardåkare och twin tip-åkare befinner sig. Det finns massor av rails och big jumps – och parken är redan korad som Norges bästa av snowboardförbundet.

En av de bästa norska snowboardåkarna, Petter Kristiansen, anser också att det är det närmsta man i Europa kommer på USA-standard.

Bäst för barn: Trysil
Nära den svenska gränsen – men ändå i Norge – ligger Trysil som består av i allt fyra områden med 71 km skidåkning. Detta förbinds av 31 skidliftar.

Det finns i allt 65 pister på tre sidor av fjället. 20 lätta gröna, 17 blå, 17 röda och 11 av de svåra, svarta pisterna.

Man satsar mycket på barnfamiljerna i Trysil – således introducerade man i lågsäsongen i år Kids-Prize, där barn under 6 år kunde äta gratis på restaurangerna i området. I backarna är det också underhållning för barnen i form av ”De Sjove Smotter”, som åker på skidorna och skojar med barnen, anordnar tävlingar samt scen-performances om eftermiddagen.

Dessutom är ”Ski inn-ski ut”-principen viktig i Trysil där man kan åka skidor till/från de flesta stugorna.



Topp 5: Norges bästa skidåkning - Billede 749

Publicerad av:

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen