Pistkarta från Sölden

Klicka på pistkartan för att öppna upp den i helskärmsläge

Sölden är ett fantastiskt skidområde, med möjlighet för att fördriva många härliga dagar i de många pister, som slingrar sig runt mellan de stora bergen.

De två vägarna upp i terrängen från byn går via de två gondolerna Gaislachkoglbahn och Giggijochbahn, som går uppför var sitt berg. Om man därutöver ska nämna några hållpunkter, så är det de tre topparna som sträcker sig upp över 3.000 meters höjd, nämligen Gaislachkogl, Schwarze Schneid och Tiefenbachkogl. Sölden kallar dem för BIG3, och det är en populär utmaning som går ut på att nå alla tre topparna på en dag.

Om vi startar från vänster vid Gaislachkogl, så har vi en topp som bjuder på flera spännande nedfarter. Toppen har på senare tid blivit känd för att vara kuliss i James Bond-filmen Spectre, men till vardags är den känd för restaurangen Ice Q, som bjuder på fantastisk mat och dricka. Om man är ett större sällskap, eller om man kommer under högsäsongen, så rekommenderar vi att man beställer bord innan.

Från toppen av Gaislachkogl går det enbart röda pister ned, men det ska inte avskräcka dig för en tur här upp, man kan nämligen utan problem komma ned igen med liften. En lift som för övrigt är en upplevelse i sig själv, då det är en gigantisk gondollift.

Dalen Rettenbach Tal separerar Gaislachkogl från resten av det stora skidområdet, men man kommer enkelt upp till Rotkogljoch via Langegg-liften, och därifrån över i det resterande området och sen vidare upp till glaciärerna, där skidåkningen är superb långt in på våren.

Den bakersta glaciären är Tiefenbach, som är ett självklart “utflyktsmål”, och det är inte så viktigt om man når fram till den stora självserveringsrestaurangen redan till förmiddagskaffet, eller senare till lunchen. Vägen runt om till Tiefenbach sker via Rettenbach-glaciären, som man kommer upp över med gondolen Schwarze Schneid I+II, härefter går det en pist genom en tunnel på toppen, och så kommer man på Tiefenbach.

När man ska ned från glaciärerna så är det mest upplagt att välja pist 30 ned genom Rettenbach Tal. En mycket vältrafikerad pist, men det är bara det enklaste. När man når 6SK Langegg så kan man överväga om man vill åka direkt mot byn, eller ta en tur upp till Rotkogl, där man kan få en fin tur tillbaka över Giggijoch, och har möjlighet för att åka skidor hela vägen ned till dalen.

Utöver Ice Q, så finns det ytterligare två bra matupplevelser, om ni vill ha något annat än de stora självserveringarna. Du hittar Gampe Thaya och Gampe Alm på var sin sida av pisten, när du åker nedför pist 11. Här är maten ekologisk och hemlagad, och båda är passande ställen för att ta en liten paus på väg ned mot dalen, oavsett om du stannar till här för lunch eller eftermiddagsfika. De genomgående liftarna i Sölden är supermoderna, de har tänkt på rulltrappor, hissar och andra praktiska detaljer, så att du kan använda energin i pisten, istället för att trava upp till liften.

Sölden är ett måste på ditt skid-CV, om inte annat så för att det är snösäkert, och du kan starta skidsäsongen där nere redan omkring höstlovet, och sedan stå på skidor helt till slutet av april, starten av maj. Men spara området tills du har fått lite skidvana, det finns ingen anledning att avverka detta området under sina första 3-7 år, av sin skidkarriär, då du får ut mycket mer av det när du blivit lite mer erfaren.

Läs mer om skidsemester i Sölden här

Skidsemester förslag i Sölden

Parkhotel Sölden Parkhotel Sölden Bil fra 4.279:-/pers.
Pension Sonnenheim Pension Sonnenheim Bus fra 11.549:-/pers.
Hotel Tyrol (Riders In... Hotel Tyrol (Riders In... Fly fra 15.042:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning

Foton och video

Användarna om Sölden

Här kan du se användarnas betyg för Sölden

Skidterräng:
4,24
Liftsystem:
4,18
Afterski:
4,07
Staden/byn:
3,77
Barnvänligt:
3,33
Nybörjarvänligt:
3,50
Prisnivå:
3,50
Off-pist:
3,67
Totala poäng är 3,78 / 5 utifrån 160 recensioner.

Sölden 2020 | Skrivit den 20/04 2020

Oprettet af Mårten Lundgren

Överreklammerat område
Skriv en kommentar